In Belgie is het verplicht.
Wie een nieuwbouwwoning wil optrekken of zijn stulpje wil herbouwen, is tegenwoordig verplicht een regenwaterput te plaatsen. Dat is het gevolg van het besluit dat de Vlaamse regering op 19 juni 1999 nam.
De bewuste bouwverordening is van toepassing op het bouwen of herbouwen van eengezinswoningen. Concreet stelt ze dat enkel een stedenbouwkundige vergunning kan afgeleverd worden wanneer op de bouwplannen de precieze ligging van de regenwaterput is aangegeven. De hemelwaterput dient ook geplaatst te zijn voordat de woning in gebruik kan worden genomen.
Waarvoor kan ie dienen?
Het opgevangen en gefilterde hemelwater kan je gebruiken voor:
■Doorspoelen van toiletten
■De wasmachine. Regenwater is bovendien zachter dan leidingwater en zorgt bijgevolg voor minder kalkaanslag en vergt minder waspoeder.
■Het reinigen van de woning of auto
■Planten te begieten
De eerste is vrij simpel, er is op dit gebied geen uniforme regelgeving. Tot enkele jaren geleden had je voor af voer van water 1 buis en die was grijs (daarom ook de naam grijs water). Toen kwam het hemelwater afkoppelen. Leuk extra buis die wordt bruin. Om de een of andere rede hebben ze besloten dat groen ook wel leuk was. Groen is niet grijs dus schoon zou je denken. En toch weten bedrijven de zooi om te draaien zo dat groen vuil en grijs hemelwater werd. Je raad het al dat gaat fout, zo kon het dus dat je rioolwater in de opvang voor regen water werd gepompt en de was die werd gedaan met regenwater naar chips begon te ruiken.
Zulke dingen krijg je ook snel als je niet uit kijkt met je koper leiding. Denk niet dat je het lekker vind om je piepers op te zetten met water wat zo uit het toilet komt.
Voor dat men echter zo ver is zijn we heel wat jaren verder.
Het 2de probleem is dat wat en boer niet kent hij ook niet eet. Onbekend maakt onbemind. Ook opleiding technisch speelt dat verhaal waar door innovaties op dit gebied uit blijven.
Nederland mag dan zo trots zijn op regelgeving maar in Belgie hebben ze het op dit gebied beter voor elkaar.
Zo moeilijk is het ook niet. Dit soort regels opnemen in de bouwvergunningen bij de bouw van nieuwe woningen doet al wonderen. En daar hebben we het ministerie van VROM voor.
Het probleem zit em misschien wel op een heel ander front namelijk de waterbedrijven en waterschappen.
Die verdienen immers geld aan het verkopen van water en het reinigen van water na gebruik (riool).
Dit is BIG business en deze business raken ze voor een deel kwijt als iedereen regenwater door het toilet gaat spoelen.