De opbouw van warm water in de Stille Ocean is al enige tijd bezig en ook windpatronen zijn al aan het veranderen. Het Australische Bureau voor Meteorologie voorspelt nu een volledig geïnstalleerde El Niño tussen september en november. NOAA, het grote Amerikaanse oceaanonderzoeksinstituut, meldde eerder dat de watertemperatuur in tropische delen van de Grote Oceaan al één graad hoger is dan normaal aan het oppervlak – en zelfs 4 graden rond een diepte van 150 meter, ten teken dat windpatronen en daardoor aangedreven oceaanstromen al beginnen af te wijken.
El Niño komt definitief tot stand wanneer een grote hoeveelheid warm water, na stilvallen van de oostelijke passaatwinden, van west naar oost over de evenaar verplaatst. Voor de kust van Zuid-Amerika kan deze massa zichzelf vervolgens nog enkele maanden in staat houden – en het weer over de hele wereld beïnvloeden. Volgens de Australiërs hebben de leidende internationale instituten nu overeenstemming dat het fenomeen zich in de aanstaande zuidelijk halfrond lente zal manifesteren.
‘Alle 6 modellen voorspellen een gevestigde El Niño in de tweede helft van het jaar, op het laatst tijdens de zuidelijke lente’, aldus het laatst uitgegeven rapport van het instituut, dat de internationale berichtgeving domineert. Australië wordt doorgaans hard getroffen door El Niños, die er droogte, bosbranden en misoogsten veroorzaken.
Nieuwe piek op stijgende trendlijn
De laatste krachtige El Niño, van 1997-1998, gaf een piek in de mondiale temperatuurgrafieken – en bracht daarmee, volgens sommige meetreeksen, zelfs het warmste jaar ooit. De jaren 2002, 2003, 2005, 2006 en 2007 kenden echter al soortgelijke hitte, zonder El Niño, als direct gevolg van klimaatverandering. Boven deze gestaag stijgende lijn kan de nieuwe El Niño dit jaar - of het volgende - een nieuw temperatuurrecord brengen. Het KNMI verwacht onder de huidige ontwikkelingen een 1,5 graden warmer jaar.
De grafiek voor mondiale jaargemiddelde temperatuur van NASA's Goddard Institute for Space Studies. In rood de structurele temperatuurstijging door klimaatverandering, in blauw de jaarlijkse afwijking. De relatief hoge piek in 1998 werd veroorzaakt door een krachtige El Niño. Een nieuwe El Niño kan, bovenop de gestegen basislijn, gemakkelijk een nieuw record brengen.
NASA verwacht de komende jaren sowieso nieuwe temperatuurrecords. Klimaatverandering zet onverminderd door zolang de CO2-concentratie blijft stijgen en El Niño keert terug. Daarnaast verwachten de Amerikanen dat de zon, na een aantal rustige jaren, de komende tijd weer actiever wordt.
©Hier.nu