India en China onderzoeken of ze kunnen samenwerken om het afsmelten van de gletsjers in de Himalaya na te gaan. De ijsmassa's in het hooggebergte tussen de twee landen vormen een cruciale watervoorraad. De gesprekken werden bevestigd door de Indiase milieuminister Jairam Ramesh in een gesprek met de Financial Times. Volgens Ramesh is het de bedoeling dat onderzoeksinstellingen uit beide landen informatie gaan uitwisselen. De Chinese wetenschappers gaan zomaar niet "over Indiase gletsjers kruipen", verduidelijkte hij. India heeft zijn specialisten al de opdracht gegeven de toestand van zijn gletsjers nauwkeurig in de gaten te houden, onder meer vanuit de ruimte.
De Himalaya en het plateau van Tibet spelen een belangrijke rol in de waterhuishouding van Azië. Zeven van de grootste rivieren ter wereld, waaronder de Ganges en de Blauwe rivier, worden gevoed door het smeltwater van de hooggelegen ijskappen. Ze voeren water naar 40 procent van de wereldbevolking. Volgens de minister zijn India en China zich allebei bewust van het belang van de gletsjers en staat de Indiase regering open voor een dialoog over het onderwerp.
Klimaattop
Ramesh brengt later deze maand een bezoek aan China ter voorbereiding van de klimaattop van Kopenhagen eind dit jaar. Volgens hem kunnen China en India een "tegengewicht" vormen tegen het streven van de industrielanden om alle grote economieën een bindende beperking van de uitstoot van broeikasgassen te doen aanvaarden. Doe zou volgens Ramesh de ontwikkeling van de twee landen kunnen vertragen.
Klimaatexperts zeggen dat de opwarming van de aarde ook overal gletsjers doet wegsmelten. In mei stelden klimaatwetenschappers op een internationale conferentie in San Diego dat ook de ijsvlakten in de Himalaya en de Hindoekoesj binnen twintig tot dertig jaar verdwenen kunnen zijn. Daardoor zouden meer dan een miljard mensen watergebrek gaan lijden. De Indiase regering oordeelt dat er daarvoor geen bewijzen zijn. "We moeten een beetje voorzichtig zijn vooraleer we de grafrede van de gletsjers in de Himalaya schrijven", zegt Ramesh in de Financial Times.
©MO