Wanneer is er onweer?
Onweer komt voornamelijk voort uit een bui (Cumulonimbus) maar kan ook voortkomen uit stof/zand stormen en vulkaan uitbarstingen. Het gaat erom dat een wolk groot genoeg is, om dermate grote stijg- en daalbewegingen voortkomen, zodat negatief- en positief geladen deeltjes gescheiden kunnen worden van elkaar.
:)
© Koos. | Gewijzigd: 3 augustus 2009, 17:19 uur, door Onweergek (ZH)
Groeten uit (het helaas nu rustige) Gorinchem
De kans om een directe inslag te overleven is gering, een indirecte inslag overleeft men juist meestal wel.
Maar verder een heel erg leuk stuk om te lezen. En mooie foto's ook erbij trouwens.
Het blijft toch een gevaarlijk, maar prachtig fenomeen.
Het foutje is hersteld, dankje!
Op mens of dier
Wanneer een mens direct word geraakt door de bliksem, loopt de stroom meestal via het hoofd naar de voeten (dit a.g.z. de meeste mensen recht opstaan bij een inslag). Een bliksem kan de lucht verhitten tot zo'n 50.000 graden celsius. Bij een inslag op mens of dier word het water in ons lichaam weliswaar verhit, maar geen 50.000 graden. De stroom gaat te snel om je lichaam zo hoog te verhitten. Zie het als een waterkoker, het water is niet gelijk heet. Maar toch overleven de meeste mensen een directe inslag niet. Wanneer een mens geraakt word door de bliksem, is de kans groot dat er ook stroom door het hart loopt. Het hart zal stoppen met werken, en alles ligt stil. In uitzonderlijke gevallen kan men met mond-op-mond beademing een persoon er bovenop helpen, maar meestal is een persoon opslag dood. De kans om een blikseminslag te overleven neemt af naarmate een bliksem langer duurt. Een bliksem die langer duurt zorgt ook logischerwijs ervoor dat er meer weerstand opgebouwd word, en zo ook heter word.
Een indirecte inslag overleeft men meestal wel. Als men indirect geraakt word gaat dat in de meeste gevallen via de grond. Daarnaast is de stroom die dan door een lichaam loopt niet zo significant meer. De stroom zal in dit geval via het ene been er in gaan, en het andere er weer uit. De stroom bereikt dan ook niet je hart, wat de kans op overleven een stuk groter maakt.
Gevolgen
Iemand die een blikseminslag overleeft kan er nog jaren last van hebben. Vooral hartritme stoornissen komen veelvuldig voor, al zijn deze in de meeste gevallen slechts van tijdelijke aard. Maar naast de eerder genoemde hartritme stoornissen komen ook verandering in persoonlijkheid, brandwonden en plaatselijke verlamming voor, in extreme gevallen zelfs volledige verlamming.
Inslag in huis
Elk jaar worden er tientallen huizen in ons land door de bliksem getroffen. Er is nog nooit een persoon gedood is zijn huis wegens een blikseminslag. Wanneer een bliksem inslaat in huis gaat deze in veel gevallen via de nok naar binnen. Indien niet, dan gebeurd het opvallend vaak dat de bliksem via de zijkant van een (punt dak) naar binnen dringt. Als een bliksem door je huis loopt, gaat dat vrijwel uitsluitend via het stroomnet. Een aardlekschakelaar heeft totaal geen nut bij een blikseminslag. Daarom is het verstandig tijdens een onweer de stekkers uit de stopcontacten te halen. Een apparaat uit zetten en de stekker laten zitten heeft absoluut geen effect. Wanneer elektrische apparaten aangesloten zijn op het stroomnet is de kans groot dat deze exploderen of in brand vliegen. Op deze manier veroorzaakt een bliksem in de meeste gevallen brand. Echter is het ook bekend dat huizen met een rieten dak standaard in de brand vliegen. Zelfs met een nabije inslag gebeurd het wel eens dat een huis met rieten dak in vlammen op gaat.
Inductie
Ook als de bliksem niet in huis slaat kan er apparatuur kapot gaan. Vooral bij een nabije inslag word het elektrische veld in de nabije omgeving verstoord en bovendien vloeit er ook veel stroom weg. Elektrische apparaten zijn heel gevoelig en kunnen bij de minste geringste het begeven. Vooral computers, radio's, modems en TV's staan er bekend om.
Dus... je bent gewaarschuwd! Stekkers eruit, en dan pas genieten van het onweer!
© Almerevandaag.nl: Inslag in een huis. | Gewijzigd: 5 augustus 2009, 08:37 uur, door Onweergek (ZH)