Op internet had ik wat gelezen over het hagelkanon. Vandaar dit topic, want ik geloof dus echt niet dat zo'n machine hagelvorming tegen kan gaan.
Bron: Wikipedia
Hagelkanon
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een hagelkanon is een apparaat waarmee geprobeerd wordt hagelvorming in buien tegen te gaan. Verschillende werkingsmechanismen doen de ronde. Door met tussenpozen van enkele seconden schokgolven van geluid de wolken in te sturen zou ofwel de groei van de hagelstenen worden verstoord, ofwel de opbouw van de hagelwolk. Ze worden vooral ingezet door fruittelers en wijnbouwers, onder meer in België, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje.
Het hagelkanon is al rond 1896 ontwikkeld door de Oostenrijker Stiger. De effectiviteit van het hagelkanon is echter niet bewezen en er zijn redenen om aan te nemen dat het kanon ook niet kán werken. Zo wordt bij bliksem, die vaak hagel vergezelt, veel sterkere schokgolven uitgezonden, terwijl dat geen effect lijkt te hebben op de grootte van hagel. Wetenschappelijke studies die de werkzaamheid van het hagelkanon aantonen ontbreken dan ook.
In Nederland
Hagelkanonnen produceren hetzelfde geluid als een (doffe) donderslag, maar met een gelijke regelmaat. Gemeenten in Nederland zijn terughoudend met het verstrekken van vergunningen voor hagelkanonnen. In Zeeland zijn er sinds 2004 enkele, maar wel een groeiend aantal, aangeschaft door fruittelers. De Nederlandse Fruittelers Organisatie wil er onderzoeken of deze apparaten werken. Volgens de Raad van State (5 maart 2008) is door een nieuw besluit van het ministerie van VROM sinds begin 2008 geen vergunning meer nodig voor hagelkanonnen.
...
Nog een filmpje over het hagelkanon: http://mediaplayer.rtvutrecht.nl/stream/87b11921.wmv
Wat denken jullie van het hagelkanon? Denken jullie dat het echt werkt? Waarom wel/niet?
Zelf denk ik dat het niet werkt, o.a. door de benoemde argumenten van Wikipedia.
Hoe kan zo'n klein machinetje een reusachtige wolk met een 10+ kilometer tophoogte beïnvloeden? | Gewijzigd: 2 augustus 2009, 21:36 uur, door Stealth
ze zouden meer kunnen doen aan voorkomen van vorstschade [doen ze al dmv water-nevelen].
laten we alsjeblieft niet de chinezen achterna gaan met hun doorgedraaide weersbeinvloed ideen !!!
Ruk.
En het bewijs is er dat het niet werkt, op tv zag ik een verslag over grote hagelstenen in Limburg. De man op de tv was er gerust in omdat er bij hem in de buurt zo'n kanon was. Maar helaas, het mocht niet baten, er waren hagelstenen van 5 cm gevallen.
Dat sommige gemeenten terug houdend zijn ivm het afleveren van vergunningen kan ik best begrijpen. Die dingen maken een oorverdovend geluid. Precies of je zit in een bombardement.
Terwijl ze in hoogerheide, 15 km verderop hagelstenen hadden tot 4-5 cm, en volgens de weerkaarten die hagelbui hier ookover zal komen.
Maar de steentjes bleven ter grote van 5 mm, en meer niet.
Ook neemt de onweersactiviteit vaak af als dat ding schiet.
En de onweersactiviteit neemt dan vaak weer toe , zodra het boven de Oosterschelde komt.
en ook hagel, want in Tholen hagelt het nogal eens , als de buien uit het zuiden of zuidwesten komen.
Als de buien uit het westen komen, dan ligt het eraan of het opkomend of afgaand water is.
Is het opkomend dan komen ze vaak pal over, maar ook zonder hagel, alleen buiten de dijken op de Oosterschelde hagelt dan wel.
Dan lijkt het net of de dijk de natuurlijke barriere is.
Maar is het afgaand dan draaien de buien meestal weg over Zeeuws-Vlaanderen, of via Tholen.
In het dorp Yerseke hagelt het ook nogal eens, en in Kruiningen regent het ook vaak harder en meer met oonweersbuien.
Maar dat ligt aan de stromingen in de Westerschelde.
En zo kan ik nog vele voorbeelden noemen , van buien die opkomen in Zeeland, zo ook met neerslag in de winter, bijvoorbeeld bij Sneeuw.
Dan kan het in Hansweert regenen en in Kruineingen sneeuwen.
Dan tij je aan de westkant van de Vlaketunnel en dan regent het, en aan de oostkant van de Vlaketunnel sneeuwt het,en dan is het maar een afstand van hooguit 500m
Ik denk echter, en blijf erbij dat het niet werkt. Dat een bui, die ook recht over jou trekt verderop hagelstenen van 4 centimeters produceren, en bij jou slechts een 0,5 cm, zegt natuurlijk niets. De activiteit van zo'n bui wisselt immers enorm en een hagel kern is meestal niet zo groot. De hagel grootte wisselt ook per locatie, dit heeft alles te maken met de stijg- en daalbewegingen in een bui. Precies hetzelfde met bliksemactiviteit, is ook sterk wisselend.
Eigenlijk verkondig je nu dat je alle buien (incl sneeuw) kan beïnvloeden met deze kanonnen, en dat lijkt me sterk. Daarnaast, zoals ik al beschreef zou dan ook de bliksem de hagel kunnen laten afnemen d.m.v. zijn schokgolven die hij produceert, welke doorgaans ook nog eens krachtiger zijn als de schokgolven van een hagel kanon. Bovendien zijn rivieren/kanalen niet of nauwelijks van invloed op regen- en onweersbuien. Het lijkt me ook sterk dat een bui wel of niet overtrekt wanneer er wel/geen op- of afgaand water is, zoals je weet blijven regen- en onweersbuien een lokale bedoening, en het meeste onweer dat je meemaakt in je leven trekt langs.
@ Isabelle:
Hoe weet je dan dat zo'n bui uberhaupt hagel produceerde, en hoe weet je dat het de hagel grootte terug bracht?
@ Ruk:
Precies, helemaal mee eens.. daarnaast is er nog nooit bewezen dat het überhaupt werkt.
Nee, dat is zeker waar. Er zijn echter ook enkele positieve dingen, zo hebben de chinezen de luchtvervuiling significant kunnen terugdringen. Maar ik vind inderdaad ook dat je het weer niet mag beïnvloeden.
Zie dit a.u.b. niet als kritiek beste mensen, dit is slechts mijn zegje van de hagel kanonnen
Koos | Gewijzigd: 3 augustus 2009, 09:35 uur, door Onweergek (ZH)
http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=11986
- Ow sorry had niet op de datum gelet.. | Gewijzigd: 19 augustus 2009, 23:26 uur, door Antares
22 juli 2009
10 t/m 14 juli 2010
19 juni 2013, 27 juli 2013, 19 augustus 2013
Is het niet zo dat ze een een of ander stofje (jodiumoxide of zoiets... iets met jodium in iedergeval) de wolk in shieten, zodat er meer condensatie kernen in komen en daardoor sneller uitregend en de hagel minder kans krijgt te ontstaan? Het condenseren onttrekt ook warmte wat ook de energie in de wolk verminderd waardoor de vertikale stromngen minder worden en er op die manier ook minder grote hagel (of helemaal geen hagel) kan ontstaan.
Dus niet door de schokgolven maar door granaten met een een of ander goedje er in..Volgens mij hebben ze op die manier wel eens regenwolken geproduceerd, maar dan niet met kanonnen maar door met vliegtuigen er boven te vliegen en het goedje in de wolk te sproeien.
EDIT: Blijkbaar hebben we het hier over deze dingen, de EGGERS Hail Cannon.. Nogal een imposant apparaat.. inderdaad met schokgolven, en niet met granaten met iets er in..
http://www.hailcannon.com/index.html
Neemt niet weg dat ik mijn verhaal hierboven niet uit mijn duim zuig, ik heb het eerder ergens anders gelezen, kan iemand mijn verhaal bevestigen dan wel nuanceren? Misschien haal ik dingen door elkaar.
Lots | Gewijzigd: 23 augustus 2009, 20:46 uur, door lotsofjazz
Ik ben het met de hagel kanonnen nog steeds niet eens. Het lijkt me sterk dat die schokgolven het ontstaan van hagel weren. Een bliksem produceert veel krachtigere schokgolven, en die zouden dan eerder de hagel tegenwerken dan de kanonnen.
Als je het zo bekijkt, zou je misschien zelfs met zware vuurpijlen een bui kunnen beïnvloeden... Er is volgens mij amper bewezen dat de kanonnen werken. Bovendien is hagel lokaal, en dat de ene plek wel grote hagel krijgt, en de plek waar toevallig een hagel kanon minder grote hagel zegt eigenlijk niets.