Rond half acht, eergisteren, is de Endeavour van het Internationaal ruimtestation losgekoppeld en is daarmee een einde gekomen aan de gezamenlijke missie van de 13 bemanningsleden van het ISS en spaceshuttle. De Endeavour zal nu nog een rondje om het ruimtestation maken en zullen de bemanningsleden van de Endeavour foto's en video opnames van hun noeste arbeid kunnen maken. Endeavour zal nu langzaam richting de Aarde terugkeren en zal naar verwachting op 31 juli om 16:48 uur (Nederlandse tijd) op het Kennedy Space Center in Florida landen.
Vanochtend werden de bemanningsleden gewekt met het nummer 'Proud to Be an American' van Lee Greenwood om te beginnen aan de laatste gezamenlijke dag van de twee teams. Expeditie 20 van het ruimtestation en het STS-127 team van de Endeavour hebben afscheid van elkaar genomen en is het luik om 17:08 uur gesloten. Om 19:26 uur zullen beide ruimtevaartuigen van elkaar gescheiden worden en zal vlieger Doug Hurley de Endeavour een rondje om het ruimtestation laten vliegen.
Bron: NASA TV | Gewijzigd: 12 juni 2017, 16:45 uur, door Joyce.s
Het ruimteveer Endeavour is vandaag geland op het Kennedy Space Center in Florida na een geslaagde assemblagemissie naar het Internationaal Ruimtestation ISS, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien. De wielen van de ruimtependel stonden stil om 16.49 uur Belgische tijd.
De remmotoren kwamen om 15.42 uur Belgische tijd zowat drie minuten tot ontbranding teneinde de ruimtependel om 16.49 uur Belgische tijd te laten landen.
Zonnebatterijen vervangen
De wekmuziek voor de zevenkoppige bemanning was "Beautiful Day" van U2. Onder de zeven is er de Japanner Koichi Wakata die omwille van het veelvuldig lanceeruitstel voor de Endeavour ruim een maand langer Belgisch astronaut Frank De Winne in het ISS gezelschap heeft gehouden dan gepland. Als vervanger van Wakata maakt de Amerikaan Timothy Kopra nu deel uit van de zeskoppige bemanning van het ruimtestation.
Tijdens de missie heeft het Japanse ruimtelab Kibo een extern platform gekregen en is tijdens vijf ruimtewandelingen van 30 uur 30 minuten onderhoudswerk verricht aan de spacemeccano. Zo zijn onder andere de zes oudste zonnebatterijen vervangen.
©Hln | Gewijzigd: 12 juni 2017, 16:45 uur, door Joyce.s