Een windhoos heeft gisteravond aan de Dedemsweg en omgeving in Dalfsen grote schade aangericht. Tientallen bomen zijn omgewaaid. Aan de Veldweg is een boom op een huis terecht gekomen en aan de Middeldijk raakten twee huizen zwaar beschadigd. Bij één van de getroffen huizen moet worden onderzocht of het nog wel bewoonbaar is. De brandweer uit Dalfsen, Nieuwleusen en Lemelerveld is ingezet. De brandweerlieden kregen bij hun werk assistentie van boeren uit de omgeving.
Dalfsennet.nl | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:09 uur, door Joyce.s
Het buitengebied van Dalfsen is donderdagavond getroffen door een windhoos. Hierdoor zijn tientallen bomen ontworteld en raakten meerdere woningen beschadigd. Niemand liep noemenswaardig letsel op. Dit meldt de politie IJsselland. De windhoos trof Dalfsen tussen circa 19.40 en 20.00 uur. Aan de Dedemsweg en ten oosten van deze weg, in de richting van Dedemsvaart, raakten tientallen bomen ontworteld en liepen enkele woningen flinke schade op. De brandweergroepen van Dalfsen, Nieuwleusen en Lemelerveld zijn op dit moment nog volop aan het werk om de wegen vrij te maken. Hierbij is ook een hoogwerker ingezet van de brandweer uit Zwolle. Ook een aantal agrariërs uit het gebied biedt een helpende hand.
De woningen die door de windhoos werden getroffen staan aan de Middeldijk en aan de Veldweg. Op de Middeldijk waaiden alle pannen van het dak van een woning en liep het garagebedrijf ernaast grote schade op. Een tweede woning aan deze weg raakte zo beschadigd dat een inspectie van Bouw- en Woningtoezicht noodzakelijk was. Aan de Veldweg viel een boom op een huis. Met uitzondering van een licht knieletsel, deden zich verder geen persoonlijk letsel voor. Op onder andere de volgende wegen vielen bomen om: De Stouwe, Veldweg, Dommelerdijk, Blikweg, Brouwersweg, Nieuweweg, Kringsloot-Oost, Arendnevenweg.
©Blik op Nieuws
Ik weet dat tornado's aan de hand van de schaal van Fujita (F1, F2 etc.) wordt gemeten. Waar staat die hoofdletter E voor?
idd een windhoos is niet krachtig genoeg om bijna een huis te vernielen dan moet het idd wel een f1zijn
De nieuwe schaal deelt tornado’s nog steeds in een categorie van EF-0 tot en met EF-5, maar heeft andere grenzen. Bovendien wordt er meer naar de veroorzaakte schade en stille getuigen gekeken, dan voorheen. Hierdoor komt de schade die de tornado maakt, beter overeen met de categorie. EF betekend: Enhanced Fujita
Ook bestaat er een Torro schaal voor tornado's. Deze schaal voor de intensiteit van tornado's is in 1972 ontwikkeld door G. Terence Meaden. Er worden elf categorieën onderscheiden van T0 - T10.
Ook bestaat er een Torro schaal voor tornado's. Deze schaal voor de intensiteit van tornado's is in 1972 ontwikkeld door G. Terence Meaden. Er worden elf categorieën onderscheiden van T0 - T10.
Weer wat geleerd! Thanks Jan.
Bij een downburst had je andere schade gezien. Een goed voorbeeld is dat van Hoogeveen. Daar lagen een hele rij bomen om en allemaal dezelfde richting.
De passage van een bovenluchtstoring (ofwel een trog) ging gisteravond gepaard met een paar stevige regen- en onweersbuien. Deze trokken vooral over de noordelijke helft van het land. Ook trok de wind behoorlijk aan en op diverse plaatsen kwamen soms stevige windstoten voor. In de regio Dalfsen en omliggende plaatsen Ommen en Hardenberg sprak men zelfs van een windhoos. Een windhoos is een snel draaiende kolom lucht die in trechtervorm onder een onweerswolk zichtbaar is en vaak een spoor van vernieling achter zich laat. De schade was in de Overijsselse plaatsen dan ook aanzienlijk, bomen waaiden om en dakpannen werden van de daken geblazen. Een omvallende boom sloeg in de gevel van een huis zelfs een gat.
Op het radarbeeld van gisteravond is de bui duidelijk te zien. Het vlaggetje markeert de Overijsselse plaats Dalfsen.
Windhoos
Vooral in de zomer gaan onweersbuien soms gepaard met een windhoos. Een bui wordt gevormd door een stijgende luchtkolom. Als die luchtkolom tijdens zijn stijging onderhevig is aan zowel een veranderende windrichting als windkracht, kan die kolom in zijn geheel in een draaibeweging raken. Zo ontstaat, simpel gezegd want in werkelijkheid komt er nog wel wat meer bij kijken, een zogeheten supercell. Draait zo’n bui snel genoeg, dan kan in het centrum van de draaiing een trechtervormige slurf, ofwel een windhoos, ontstaan.
Deze trechtervormige slurf trekt onder aan de wolk met de bui mee en laat door zijn enorme kracht vaak een spoor van vernieling achter. De snelheid van de wind kan bij een windhoos soms oplopen tot honderden kilometers per uur. Je kunt dit bijvoorbeeld vergelijken met een schaatser die een ‘pirouette’ draait, door het uitstrekken (smaller maken) van het lichaam, neemt de rotatie snel toe. Een windhoos staat ook wel bekend als een tornado, maar komen in Nederland maar weinig voor. Eén van de bekendste en tevens ook één van de zwaarste tornado’s in Nederland was die bij Tricht in de Betuwe op 25 juni in 1967.
Vaak treden er bij een valwind zware windstoten op in combinatie met hevige regen. Foto: Tinus Beckers.
Valwind, ofwel downburst
Een ander redelijk incidenteel voorval in Nederland is een zogeheten valwind of downburst. Ook deze sterke neerwaartse wind die soms bij een zware bui voorkomt kan flinke schade aanrichten. De zeer snel dalende lucht moet zodra deze de grond bereikt horizontaal uitwijken, waardoor er nog eens extra versnelling optreedt. Dit kan leiden tot zware windstoten en gaat vaak gepaard met een ‘gordijn’ van regen. Ook tegen deze wind zijn bomen en dakpannen niet altijd tegen bestemd.
Verschillen in schadepatroon
Toch zijn er wel duidelijke verschillen in het schadepatroon van een downburst en een windhoos. Omgewaaide bomen en rondvliegende dakpannen komen bij beide verschijnselen voor. Helemaal nu de bomen vol in blad zitten en dus topzwaar zijn, knappen ze bij flink wat wind snel om, maar er zit een duidelijk verschil in. Bij een windhoos vallen de bomen vaak in verschillende richtingen om, door de roterende wind en bij een valwind liggen de bomen vaak in dezelfde richting om.
Bij een windhoos is het schadespoor vaak ook erg smal, terwijl bij een valwind vaak een vrij omvangrijk gebied getroffen wordt. Dakpannen die afwaaien, komen meestal bij een windhoos voor en niet bij een valwind. Toch is de kans dat het gebeurt bij een valwind ook aanwezig, omdat daarbij vaak behoorlijke windstoten optreden.
Een windhoos is een trechtervormige slurf die onder een wolk hangt en vaak een spoor van schade achter laat. Op deze foto zie je de variant boven water: een waterhoos. Foto: Dimitri Vanclooster.
Donderdag 30 juli 2009
Nu rijst bij velen de vraag of de schade van gisteren in Overijssel kwam door een windhoos of een valwind. De media schreven al snel over een windhoos, maar er is tot nu toe nog door niemand een slurf waargenomen en dat is toch wel een vereiste bij een windhoos. Ook is op een aantal gemaakte filmpjes te zien dat de bomen veelal in dezelfde richting omgevallen zijn en dat is een duidelijk kenmerk van een valwind.
Een getuige die gisteren in Hardenberg was, zei zelf geen windhoos te hebben gezien, maar volgens hem leek het meer op een valwind en zelfs misschien enkel zware windstoten. Een andere getuige vertelde dat hij ineens niets meer zag toen hij naar buiten keek en tegen een gordijn van regen aankeek dat door de straat raasde. Dit duidt meer op een valwind dan een windhoos. Ook meldden de media dat de windhoos ongeveer 20 minuten duurde, maar voor een windhoos is dat wel erg lang.
Meteorologisch gezien lag een windhoos gisteren ook niet echt voor de hand. Er was niet genoeg richting- en snelheidschering aanwezig, waardoor alles meer duidt op een valwind. Gezien de reacties en waarnemingen lijkt dit voorval dus meer op een valwind dan op een windhoos.
Bronnen: Meteo Consult, KNMI