En weer is de warme lucht Nederland uitgezet. De overgang ging de afgelopen nacht gepaard met regen- en onweersbuien die voornamelijk over de oostelijke helft naar het noordnoordoosten trokken. Op verschillende plaatsen brachten die vrij snel trekkende buien tussen 5 en 10 millimeter regen in de meters, in De Bilt viel wat meer met 12 millimeter. Verder waaide het plaatselijk even stevig door.
Vandaag is het even wat minder warm, maar morgen bouwen we alweer naar een volgende warmte-impuls toe die zaterdag zijn beslag krijgt. Met een inmiddels opnieuw zuidelijk geworden wind wordt net als gisteren warme en vrij droge lucht aangevoerd waarin de zon er behoorlijk doorkomt. In het westen en noorden aan zee lopen de temperaturen dan al tot tussen 22 en 24 graden op, in het zuidoosten kan het opnieuw 26 of lokaal 27 graden worden.
De zon komt op in een windrijk Nieuwvliet. Foto: Mark Wolvenne.
Echte hitte hebben we daarmee overigens nog steeds niet. En voor veel mensen hoeft dat waarschijnlijk ook niet. De laatste keer dat we in Nederland een hittegolf beleefden, ligt alweer drie jaar achter ons. Het was in de roemruchte julimaand van 2006.
Laatste hittegolf in juli 2006
Op 20 juli schreven we toen op deze site: ‘Wat een warmte! Niet alleen buiten, maar ook in huis. Op veel zolders is de temperatuur gisteren richting 40 graden gegaan. Buiten hielden de meesten het niet uit en de woensdag heeft dan ook diverse records gebroken. Het voormalige temperatuurrecord voor juli stond op naam van Maastricht en bedroeg 36,9 graden. Dat is inmiddels verslagen door een plek in Zeeland. Het was Westdorpe, in Zeeuws-Vlaanderen, dat met tweetiende graad het juli-warmterecord uit 1921 versloeg. Het werd 37,1 graden en laten we hopen dat dit record de komende jaren niet snel verbrijzeld wordt. Want het was wel heel erg heet. Overigens staat het landelijke warmterecord nog steeds op naam van het Achterhoekse Warnsveld. Die waarde van 38,6 graden werd gehaald op 23 augustus 1944. Andere plekken waar de thermometer waarden boven 36 graden aangaf, bevonden zich in het zuiden en oosten van het land. Arcen in Noord-Limburg meldde een verzengende 36,9 graden (een evenaring van het oude julirecord) en even daaronder vonden we Gilze Rijen (Noord-Brabant) en Ell (Limburg). Net over de oostgrens, werd op weerstation Kalkar maar liefst 38,6 graden doorgegeven. Hoofdstation De Bilt kwam op 35,7 graden uit; daar een warmterecord voor juli’.
Nu is het nog niet heet, maar gisteren was het wel warm, zoals in het Limburgse heuvelland, waarboven een paar mooie stapelwolken ontstonden. Foto: Math Gossens.
Het was de maand waarin de 4Daagse in Nijmegen na één wandeldag al werd afgelast omdat 2 wandelaars overleden en honderden wandelaars in de hitte op de Oosterhoutsedijk, vlak voor de Waalbrug in Nijmegen, in de problemen kwamen. We zaten in wat uiteindelijk de warmste maand ooit in Nederland zou worden. Sindsdien is het wat de warmte betreft bij ons een tijdje wat rustiger gebleven en zitten we nu alweer drie jaar zonder een hittegolf. Ook deze zomer zijn we er nog verre van gebleven, het nationale hoofdstation in De Bilt heeft zelfs nog geen enkele tropische dag kunnen aantekenen in de zomer tot nu toe.
De augustusmaand komt er echter aan en dat is nu precies de maand waarin de zomer alsnog uit de band kan springen. Misschien gebeurt dat in de loop van volgende week al. Het zit al een tijdje in de weerkaarten en het komt nu langzaam dichterbij. Zodra de warmte van zaterdag in de nacht naar zondag met een paar regen- en onweersbuien opnieuw het land is uitgezet, verandert er wat op de weerkaarten. Waren nieuwe lagedrukgebieden er in de vrij sterke straalstroom boven de oceaan tot nu toe steeds als de kippen bij om Europa met een bezoekje te vereren, met aan de voorzijde ervan in een zuidelijke stroming niet meer dan hooguit één warme dag, het lagedrukgebied dat volgende week nadert lijkt er wat meer tijd voor te nemen.
Stan Bouman stuurde een groet uit mooi Bad Kleinkirchheim waar zijn dochter van de zon genoot. Foto: Stan Bouman.
Spaanse hitte naar ons land?
Nu is het in het zuiden van Europa alweer een tijdje bijzonder warm. De Spaanse stad Ecija in het midden van Andalusië noteerde gisteren een maximumtemperatuur van 42,4 graden, in Barranda en ook in Sevilla was het met 41,5 graden nauwelijks minder warm. Ook in andere delen van (bij voorbeeld Zuidoost-) Europa houdt de hitte inmiddels enige tijd huis. Nu het lagedrukgebied op de oceaan volgende week wat meer tijd lijkt te nemen, kan zich boven het Europese continent een hogedrukgebied opbouwen. Nederland komt aan de westflank daarvan in een zuidelijke stroming terecht die de hitte uit het zuiden op transport zet. Duurt dit alles lang genoeg, dan zou het (met alle mitsen en maren die daar voor deze verwachtingstermijn natuurlijk bijhoren) tegen het einde van de week weleens tot een paar bijzonder warme dagen kunnen leiden. Met temperaturen die mogelijkerwijs tot diep in de regionen van 30 graden doordringen.
Veel zal afhangen van het moment waarop – want uiteindelijk gebeurt dat toch – het koufront van het nieuwe lagedrukgebied Nederland inkomt om ook die nieuwe warmte weer te verdringen. Het lijkt al met al later volgende week hoe dan ook spannend te worden. En dat in een zomer die eigenlijk nog geen moment saai is geweest. We blijven het de komende dagen voor u volgen.
Het was echt verstand op nul zetten... neen dit hoeft niet meer voor mij.
Ik heb het daarstraks op het weerbericht gehoord dat we eind volgende week makkelijk 30°C zouden krijgen. Hopelijk niet voor een lange tijd.
Ik werk op in een ziekenhuis waar het altijd al warm is.
Dan is het met temperturen boven al geen pretje meer.
Alleen voor de onweer is het interessant
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Hittegolven.
We mogen over een hittegolf spreken als de temperatuur en de duur van de warmte aan bepaalde voorwaarde voldoen. Een hittegolf moet uit minstens 5 achtereenvolgende dagen van 25 °C of hoger bestaan, waarbij er in de hele reeks ook nog eens minstens 3 boven de 30 °C moeten zijn. Als de reeks wordt onderbroken door een dag met een max. temperatuur lager dan 25 °C, dan stopt de hittegolf periode en moet eerst weer opnieuw aan de voorwaarde voldaan worden, alvorens weer over een nieuwe hittegolf te kunnen spreken. Een hittegolf wordt pas uitgeroepen als in den Bilt op het KNMI station aan deze voorwaarde is voldaan. Het wordt weer spannend deze maand augustus 2009 ...
Bron kaartje: KNMI | Gewijzigd: 30 juli 2009, 21:25 uur, door wetboy
Spetterend?
Het was echt verstand op nul zetten... neen dit hoeft niet meer voor mij.
Ik heb het daarstraks op het weerbericht gehoord dat we eind volgende week makkelijk 30°C zouden krijgen. Hopelijk niet voor een lange tijd.
Nou euh . Die 39 graden in de schaduw is wel erg optimistisch en Frank of Sabine zijn redelijk vlot met temperaturen hoor. Eerst even kijken wat het allemaal wordt en hoe sterk..
Ik of jij zijn hier eventjes niet mee denk ik. Die 39°C in de schaduw was in 2006. Nu wordt er voor volgende week vrijdag een 30°C verwacht.
Na een wisselvallige periode, typerend voor de zogenaamde hondsdagen, lijkt na het weekend de zomer in ons land terug te keren. De temperaturen gaan zelfs richting de 30 graden. Hoe lang dit aan zal houden is erg onzeker.
De afgelopen periode bevonden we ons in een westelijke stroming. Dit ging samen met het komen en gaan van storingen. Warme lucht drong vaak vanuit het zuiden even ons land binnen om vervolgens door een koufront, behorend bij een storing, weer verdreven te worden. Het weerbeeld was daarbij erg wisselvallig. Af en toe was er een droge dag met wat zon en de volgende dag vielen er weer buien. Het weertype was erg karakteristiek voor de zogenaamde hondsdagen, de periode van ongeveer 20 juli tot 20 augustus. De buien konden in combinatie met de warme lucht behoorlijk pittig uitvallen en zeldzame verschijnselen als zwakke tornado's, waterhozen en rolwolken kwamen daarbij voor.
Erg wisselvallig dus, maar hier gaat echter verandering in komen, want de zomer lijkt voor de deur te staan. Komende week lijkt de warme lucht het iets langer in ons land te gaan uithouden. Een hogedrukgebied gaat in onze omgeving opbouwen en de warme lucht, die momenteel voor hitte in Spanje zorgt, komt onze kant op. Gedurende de week komen bij ons ook temperaturen boven de 30 graden in zicht. De periode vanaf maandag tot en met donderdag lijkt droog, zonnig en erg zomers te worden.
De scherpe scheiding tussen warme en koude lucht licht woensdag 5 augustus duidelijk van zuidwesten-noordoost over het zuidwesten van Engeland.
Of de warmte langer gaat aanhouden is erg onzeker. De grens tussen de warme lucht in onze omgeving en koelere lucht in het westen ligt erg dicht bij ons land. Uiteindelijk gaat het koufront vanuit het westen de warmte weer verdrijven, grote vraag is wanneer dit gaat gebeuren. Dat de situatie nogal onzeker is, is goed te zien aan de pluim. De grote spreiding in de temperatuur laat zien dat het erg onzeker is hoe lang de warmte aanhoudt. Op vrijdag kan de temperatuur tussen 21 en 34 graden liggen. In ieder geval hebben we aantal mooie en warme dagen in het vooruitzicht.
©Weeronline
bij voorbaat dank
groeten riesz
Hier heb je misschien iets aan?
http://www.vakantiereiswijzer.nl/vakantie/...ersverwachting/
http://www.vakantiereiswijzer.nl/vakantie/...ersverwachting/
daar heb ik inderdaad wat aan !!!
bedankt he!!