Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
30 juli 2009, 11:51 uur | Bericht #43980
Zwarte els gevoelig voor blikseminslag

Van alle inheemse bomen is zwarte els de meest algemene in Nederland. Slechts van een paar kleine gebiedjes op de Veluwe en in de Noordoostpolder zijn geen waarnemingen van deze soort bekend. Zwarte els is de belangrijkste boom in het elzenbroekbos, een natuurlijk moerasbostype. Maar waar zwarte els vooral veel voorkomt, is langs sloten. De wortels van de zwarte els zijn aangepast aan een waterrijke ondergrond. Hierdoor lopen ze een vergroot risico op blikseminslag.



Zwarte els (Alnus glutinosa) is een typische pioniersoort. Door hun bijzondere wortelstructuur kunnen zwarte elzen groeien op voor andere boomsoorten moeilijke grondslag. Ze zijn vooral bestand tegen zuurstofarm stagnerend water. De zwarte els maakt namelijk ‘zinkers’, verticaal tot in het grondwater afdalende wortels van sponzige structuur. Tot wel 90% van de wortelmassa kan uit zulke zinkers bestaan! Dit leidt ertoe dat de zwarte els bijzonder ‘geaard’ is en daardoor relatief vaak door de bliksem getroffen wordt. In Nederland worden jaarlijks een kleine honderd koeien door de bliksem gedood. Niet zelden zijn dat dieren die onder elzen staan te schuilen.



Elzenzaad is voorzien van luchtkanaaltjes, waardoor het goed blijft drijven. Zo spoelt het makkelijk aan in de natte oeverzone van wateren, waar het ontkiemt en rijen boompjes vormt. Als deze zich helemaal ontwikkelen, ontstaan de zogenaamde elzensingels. Sloten met elzensingels erlangs waren tot ver in de twintigste eeuw een oer-Nederlands beeld. We hadden er meer dan honderdduizend strekkende kilometer van. Door de rationalisering van de landbouw en dientengevolge van ons landschap, is de totale lengte aan elzensingel letterlijk gedecimeerd. Elzensingels hinderen het werken met grote landbouwmachines, en ze verminderen de grasopbrengst door de schaduw die ze werpen. Het grootste restant aaneengesloten elzensingels (coulissenlandschap) is het nationale landschap De Noordelijke Friese Wouden, dat globaal tussen Drachten en Dokkum ligt. Daar staat nog ruim 3000 kilometer elzensingel. Wil een elzensingel goed functioneren, dan moet die eens in de circa twintig jaar ‘afgezet’ worden. De kosten en inspanningen die dat met zich meebrengt, zijn een derde reden waarom elzensingels op grote schaal verdwenen zijn.

©Natuurbericht.nl
Frenk78
Lid
Woonplaats: Vlaardingen
Berichten: 1148
Lid sinds: 3 aug. 2008
30 juli 2009, 11:52 uur | Bericht #43982
Interessant hoor zo'n stukje biologie!
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 494 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 494, lezen 3 mensen het topic "Welke camera gebruik je?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden