Het is alweer een tijdje geleden dat we in Nederland te maken hebben gehad met een echte (zomer)storm. Nu kan het morgen (donderdag) behoorlijk stevig gaan waaien. Een echte storm lijkt er echter niet in te zitten.
De meeste stormen doen zich in ons land buiten het zomerseizoen voor. De laatste keer dat er een officieel weeralarm uit werd gegeven voor de wind was op 11 en 12 maart 2008. Zeer zware windstoten waren de reden hiervoor. Naast die windstoten bereikte de wind op een aantal kuststations toen net windkracht 9.
Zomers weeralarm
Na een proefperiode van een paar jaar werd in 2000 begonnen met het officieel uitgeven van weeralarmen. Sindsdien is een weeralarm voor wind in de zomer pas één keer voorgekomen. Dit gebeurde op woensdag 23 juni 2004 (zowel meteorologisch als astronomisch gezien in de zomer). Een lagedrukgebied met een kerndruk van 984 Hectopascal trok toen vanaf de Britse eilanden richting ons land. Rond de klok van 3 uur in de middag bereikte dit systeem Zeeland.
Het lagedrukgebied veroorzaakte diverse regen- en onweersbuien. Tijdens deze buien kwamen stevige windstoten voor. In de kustprovincies bedroegen deze soms 100 tot 110 kilometer per uur. Ook trok de gemiddelde wind in deze regio’s aan tot windkracht 9. Boven land was de wind ons iets milder gestemd. De windstoten bedroegen hier ‘slechts’ 70 tot 100 kilometer per uur. Het duurde tot en met donderdag 24 juni voor de wind echt ging liggen.
Naast deze zomerstorm zijn er nog twee andere die de statistieken hebben gehaald. In de zomer van 1912 was er een storm met een gemiddelde wind van10 Beaufort. De zwaarste windstoot bedroeg toen maarliefst 148 kilometer per uur. In 1956 deden zich zelfs vier zomerstormen voor.
Vooruitzichten voor morgen
Morgen komt er een lagedrukgebied met zijn kern boven de Noordzee tussen Schotland en Noorwegen te liggen. Even leek dit systeem opnieuw storm of stormachtige taferelen te veroorzaken. Toch is het nu al een aantal modelruns op rij gebeurd dat deze verwachting iets werd afgezwakt. De reden hiervoor is dat het lagedrukgebied dat verantwoordelijk is voor deze wind, keer op keer verder noordwaarts werd berekend.
Hier ziet u de weerkaart voor morgen, volgens de hoofdberekening van het Europese model van dinsdag 12 UTC.
Een van de redenen hiervoor is dat het lagedrukgebied volgens deze laatste berekeningen een stuk noordelijker langs lijkt te trekken.
Volgens deze berekening veroorzaakt het lagedrukgebied ten noorden van ons land een stevige wind van 7 Beaufort in het noordwestelijk kustgebied.
De modelberekening van afgelopen middernacht berekent echter een minder sterke wind.
Afgelopen nacht berekende alleen het Hirlam-model (afkomstig van het KNMI) nog een stormachtige wind (kracht in het noordwestelijk kustgebied. Vanmorgen werd ook dit model echter een stuk terughoudender met zijn windverwachtingen. De meeste computermodellen beperken zich momenteel tot een volle windkracht 6 aan de kust, misschien soms tippend aan 7 Beaufort. Daarbij vallen wel een aantal regen- en onweersbuien, die windstoten op kunnen leveren van 65 tot 75 kilometer per uur. Pas vanaf 75 kilometer per uur spreekt men van zware windstoten.
Het Hirlam-model hield de stevige wind het langst in zijn verwachting. De modelrun van vandaag 6 UTC kwam nog met een volle windkracht 7, misschien zelfs net windkracht 8, in het Waddengebied.
De modelrun van 9 UTC was echter een stuk terughoudender wat de wind betreft.
Bronnen: Meteo Consult & KNMI.