Drie Chinese energieproducenten stootten vorig jaar meer broeikasgassen uit dan heel Groot-Brittannië.
Steenkoolcentrales leveren nog altijd een groot deel van de energie in China. Volgens een rapport van Greenpeace zorgt dat ervoor dat China tekortschiet in de bestrijding van de klimaatverandering.
De tien grootste producenten van elektriciteit leveren zowat 60 procent van China's energie. Ze verbrandden een vijfde van alle steenkool die in 2008 gebruikt werd, en stootten ongeveer 1,14 miljard ton kooldioxide uit, zo schrijft de organisatie voor de verdediging van het leefmilieu. De drie grootste groepen bedrijven - China Huaneng Group, China Datang Corp. en China Guodian Corp. - produceerden vorig jaar meer broeikasgassen dan heel Groot-Brittannië, zo staat er nog in het rapport Polluting power: ranking China's biggest power companies.
De drie bedrijven zijn eigendom van de staat. Alle drie hebben ze al waarschuwingen gekregen van het Chinees agentschap voor bescherming van het leefmilieu wegens 'zware schendingen' van voorschriften voor bescherming van het milieu.
Energiebelasting
Per hoofd van de bevolking blijft de uitstoot in China nog ver onder die van ontwikkelde landen. Maar het land heeft de Verenigde Staten al voorbijgestoken als voornaamste producent van broeikasgassen. Als de Chinese economische groei blijft aanhouden, zal die uitstoot nog stijgen.
Greenpeace dringt er bij de Chinese regering op aan om stroomproducenten een energiebelasting op te leggen en om een milieubelasting te heffen op steenkool. Het vindt ook dat China zijn streefdoel voor energiewinning uit hernieuwbare bronnen moet verdubbelen van 15 tot 30 procent tegen 2020. China doet al inspanningen. Het heeft zijn meest vervuilende centrales gesloten. De regering is ook een plan aan het opstellen voor massale investeringen in alternatieve energiewinning uit onder meer nucleaire centrales, wind, zon en water. Maar die bronnen leveren nog maar een klein deel van de productie. Daarnaast zijn er technische problemen. Zo bleken parken van windmolens niet aangesloten te zijn op het distributienetwerk.
Een andere uitdaging is de energieverspilling door Chinese bedrijven. Per geproduceerde eenheid verbruiken ze negenmaal meer energie dan Japan.
©De Standaard