De wereld staat voor recordbrekende temperaturen door een toename van de zonne-activiteit, waardoor de planeet nog aanzienlijk sneller zal opwarmen dan wetenschappers eerder voorspelden. Het warmste jaar tot nog toe was 1998. En alhoewel ook in 2002, 2003, 2005, 2006 en 2007 vergelijkbaar hoge temperaturen werden bereikt, stellen sommige klimaatsceptici dat ‘de wereld de afgelopen 10 jaar dus afkoelt’.
Nieuw onderzoek van NASA en het onderzoekslaboratorium van de Amerikaanse marine, dat gepubliceerd wordt in Geophysical Research Letters, laat zien dat drie belangrijke factoren de komende jaren zullen samenvallen en waarschijnlijk nieuwe temperatuurrecords zullen creëren: El Niño, een toename van zonne-activiteit en voortzetting van de opwarmende trend door verdere toename van de broeikasconcentratie.
Minder zonkracht
Uit de analyse blijkt dat de relatieve stabiliteit van de temperaturen de afgelopen 7 jaar voornamelijk het gevolg is van een afname van de hoeveelheid inkomende zonnestraling tijdens de neerwaartse fase van de voornaamste cyclus, die ongeveer 11 jaar duurt. Daarnaast zijn er sinds 1998 geen krachtige El Niños geweest. De reden dat het toch nog zo warm was, onder andere met smeltrecords voor de Noordpool, is de verdere toename van broeikasgassen in de atmosfeer.
Nieuwe El Niño
Terwijl deze trend ook de komende jaren zal doorzetten, zullen ook de beide andere factoren mogelijk weer gaan bijdragen aan hogere temperaturen. Zo meldden Australische en Amerikaanse meteorologen eerder deze maand dat zich op dit moment een nieuwe El Niño boven de Grote Oceaan ontwikkelt.
Toename zon
Daarnaast verwacht NASA dat de zonne-activiteit de komende jaren weer zal toenemen, waardoor het tempo van de temperatuurstijging zo’n 150 procent hoger komt te liggen dan het IPCC voor deze jaren heeft voorspeld. De onderzoekers denken bovendien dat een nieuwe El Niño het oude record zal "verbrijzelen", omdat de baseline van de gemiddelde temperatuur inmiddels weer aanzienlijk hoger ligt dan in 1998.
Kopenhagen
Een extra warme herfst en winter in dit jaar kan de druk op onderhandelaars tijdens de klimaattop in Kopenhagen opvoeren, om met een gezamenlijk antwoord op de klimaatverandering te komen.
© Hier.nu
Waar ik me zo boos over kan maken is dat wij in Europa eventjes de wereld moeten gaan redden door allerlei taxen en dure aanpassingen terwijl er andere landen zijn (die tenslotte ook veel groter zijn) op deze wereld waar alles kan en mag. Waar zit de logica?
Daarnaast is volgens mij ook al uit onderzoeken gebleken dat co2 geen veroorzaker is van opwarming van de aarde, maar juist een gevolg is van de opwarming. Door de opwarming van de oceanen ontsnappen er juist meer gassen die de concentratie van co2 in de atmosfeer verhogen. Ook vandaag was er weer een bericht dat het veen door de opwarming van de aarde meer co2 uitstoot.
Hierbij moet ik wel vermelden dat ik ecologische ontwikkelingen enorm toejuich en het alleen maar goed vind dat er iets gedaan wordt aan de uitstoot van schadelijke gassen. Maar breng het dan met de juiste boodschap. | Gewijzigd: 3 augustus 2009, 21:15 uur, door Chrisstorm
Bijzonder is dat we 15 dagen later de zwaarste storm hadden op 7 september 1944, met een gemiddelde windkracht(uurgemiddelde) van 122 km/uur en geschatte maximale windkracht van 175 km/uur.
Hadden we 65 jaar geleden ook al last van broeikasgassen en klimaatverandering.
Of kwam dat door een afgedwaalde hurricane.
Waar ik me zo boos over kan maken is dat wij in Europa eventjes de wereld moeten gaan redden door allerlei taxen en dure aanpassingen terwijl er andere landen zijn (die tenslotte ook veel groter zijn) op deze wereld waar alles kan en mag. Waar zit de logica?
In mijn ogen moet je gewoon niet met onze planeet gaan rommelen, het broeikaseffect gebeurt nou eenmaal..