WESPENSTEEK
Indien u het nog niet wist: wespen kunnen steken.
De belangrijkste stekende wesp is de gewone wesp die in de zomermaanden op zoetigheid afkomt. De gewone wesp behoort tot de familie van de plooivleugelwespen (Vespidiae). Wespensteken kunnen pijnlijk zijn, en de getroffen plek kan behoorlijk opzwellen en nog dagen pijn blijven doen.
Lees hier meer over wespensteek
ALLERGIE
Los van opgezwollen ledematen kunnen mensen allergisch zijn voor wespensteken. De meeste 'allergische' reacties zijn gewoon fikse lokale reacties op het gif. In Nederland overlijden per jaar nog steeds enkele mensen aan een wespensteek.
Vaak door een anafylactische reactie, of doordat ze in hun mond of keel gestoken worden (drinken uit een flesje of blikje limonade met een wesp erin!) met als gevolg opzwellen van de luchtwegen.
Er zijn gevallen bekend waarin enkele wespensteken al dodelijk waren.
WESPENGIF
Tijdens een wespensteek spuit de wesp kleine hoeveelheden gif in zijn slachtoffer. Wespengif bevat veel verschillende werkzame stoffen. Het bevat ondermeer histamine, serotonine, wespenkinine, fosfolipase, hyaluronidase en antigen5.
Wespengif bevat tevens lokstoffen waardoor andere wespen in de buurt aangetrokken kunnen worden. Het wespengif wordt geproduceerd in twee spiraalvormige gifkliertjes die uitkomen in een ‘gifzakje’.
DE ANGEL
Aan dit gifzakje is de scherpe angel verbonden. De vlijmscherpe angel is naaldvormig en kan makkelijk de menselijke huid doorboren, waarna gif in de huid wordt gespoten.
De angel van een wesp heeft geen weerhaken en blijft niet in de huid achter, waardoor een wesp wel tot 10 keer kan steken. Wespen steken vooral in de herfst als het voedsel schaarser wordt, als een wesp zich bedreigt voelt of ter bescherming van het wespennest.
WESPENNEST
Een wespennest in of vlakbij uw huis kan voor veel overlast zorgen. Normaal zullen de wespen tegen de winter tijd vanzelf sterven. Wilt u daar niet op wachten dan kunt u het nest eventueel (laten) weghalen.
Maak nooit de opening van het wespennest dicht! De wespen komen er gewoon op een andere plek in het wespennest weer uit. En kunnen daar door zeer agressief worden.
WESPENNEST ZELF VERWIJDEREN!
U kunt een wespennest zelf verwijderen door gebruik te maken van goede bestrijdingsmiddelen. Leest U a.u.b. altijd goed de beschrijving die met het bestrijdings middel wordt mee geleverd. Een wespennest bevind zich vaak op een moeilijk bereikbare plaats. Denk allereerst om uw eigen veiligheid.
DESKUNDIG ADVIES
Laat u goed adviseren als u een nest wil verwijderen. Neem hiervoor het liefst contact op met een erkende ongediertebestrijder.
Dit kan uiterraad via deze website. Als u niet weet of u een wespenallergie hebt, neem dan geen risico.
Ons advies: roep liever de hulp in van een professionele ongedierte bestrijder als u het nest wilt verwijderen. Gaat u namelijk zelf aan de slag dan kan dit levensgevaarlijke situaties opleveren!
VERMIJDEN VAN WESPEN EN WESPENSTEKEN VOORKOMEN
Het is belangrijk dat mensen met een wespenallergie wespen zoveel mogelijk vermijden en voorkomen dat zij worden gestoken.
De volgende maatregelen kunnen u iets helpen bij het voorkomen van contact met wespen:
•Verwijder rond liggend afval en sluit uw vuilniszakken goed af.
•Vermijd vuilnisbakken en afvalemmers.
•Zorg voor een schone omgeving.
•Dek etenswaren af of ruim ze op.
•Pas op voor wespen als u blootsvoets in het gras loopt, veel wespen leven namelijk in de grond.
•Als u gaat zonnen kunt u het best op een handoek gaan liggen.
•Wespen worden aangetrokken door zweet en de zoete luchtjes van zonnecrèmes en parfum. Vermijd deze geurtjes daarom zoveel mogelijk!
•Vermijd dus vooral het gebruik van parfum, haarspray, sterk geparfumeerde zeep, zonnebrandcrème, aftershave of lichaamsverzorgende sprays.
•Controleer of er geen wespen in uw auto zitten voordat u wegrijdt.
•Pas extra op tijdens een boswandeling, wespen verblijven graag in holle boomstammen of tussen houtstapels.
•Drink nooit direct uit een pak of blikje1, een wespensteek in de tong kan u een ritje naar het ziekenhuis bezorgen of erger.
•Pas daarom ook op met eten van fruit of vruchten als u buiten bent. Controleer uw eten voordat u toe hapt.
•Kom niet in de buurt van een wespennest als daar geen reden voor is.
•Kom bij voorkeur niet in de buurt van bloeiende bloemen of overrijp (afgevallen) fruit en wees voorzichtig bij het plukken van fruit of bloemen.
•Vermijd plaatsen in de vrije natuur waar dieren worden gevoerd, aangezien rondslingerende voedselresten bijen en wespen aantrekken.
•Voorzichtigheid is geboden bij het werken in de tuin en tijdens het fietsen! Bedek uw lichaam tijdens werkzaamheden in de tuin zoveel mogelijk bijvoorbeeld door middel van handschoenen, lange mouwen en lange broek.
•Houd de ramen van uw slaapkamer overdag goed gesloten of breng een hor aan.
•Laat insectennesten verwijderen door een beroepsverdelger.
Tips voor bij een wespensteek
•Leg een aspirine op de plek. Het gif trekt uit de steek in het tablet. Verdovende stoffen in het tablet trekken in de plek en verzachten de pijn.
•Bent u gestoken in de keel, eet rauwe ui totdat u bij de arts bent gearriveerd. Dit voorkomt het zwellen.
Zelf gebruik ik na een wespen steek. Azijn (deppen haald de brand er iets uit)
Een maat van mij heeft de zijne opgevoerd met een 9 volt batterij, wat een knetterding! Laat maar komen die krengen....
Zo te lezen gaan ik en de vliegenmepper het dus erg druk krijgen over een tijdje. Nou ja, één voordeel; achter die beesten aanrennen met de vliegenmepper is goed voor de conditie (Always look on the bright side!)
Zelfs dieren de alergies zijn kunnen er doodziek van worder of erger er aan doodgaan. heb 2 rotweilers eentje is een keer gestoken in zijn lip. en kreeg een hoofd 1 keer zo dik. en ze hebben al dikke hoofden. direkt naar DA gegaan en heeft het voor de dood weggehaald met verstikkings verschijnselen omdat alles opgezet was en de ademhaling afkneep.
Er op meppen en slaan is het slechtste wat je kunt doen als je een wespenvolk in de buurt hebt. een volkje heeft wel 3 @ 4000 wespen.
Ze komen in huis als er meenst zoetigheid open en blood staat. om de veiligheid te waarborgen. gewoon ff de wespen volgen. ze zitten meenstal in de buurt als je vaak goenten in huis hebt. ze vlien gegevenogenblik terug naar hun nest.
AUGUSTUS Is de gevaarlijkste maand ze zijn dan zeer agresief!!!!
Het enigste is verdelgen met een soort zenuwgas poeder (laten doen door expert!!) binnen een uur ben je van ze af. met slaan en meppen ben je 3 maand bezig en onverwacht word je toch gestoken of je dieren.
Dit begint in augustus (meenstal)
gtrz/..
Dit begint in augustus (meenstal)
gtrz/..
Nja nouja weetje het hele verhaal is best intressant en heb er wel wat van opgestoken alleen wat Gekke Leo ook zegt [quote]Ze gewoon met rust laten is het beste! Ze zijn niet uit op jou, maar op je ijsje of limonade.[\quote] Het is mijn ijs en Mijn limo hebben ze vanaf te blijven, nuttig of niet lekker boeiend
Maar hey alle gekke op een stokkie,... er wed gezegd dat de wespen vanzelf al agresief zullen zijn omdat ze zich 'vervelen'. Wat denk je dan zelf, zou het nut hebben ze met rust te laten?.. Persoonlijk denk ik van niet.
Just FRY those F*****RS !!! FRENCH FLY'S hahaha
Ik moet ook prullenbakken leeg halen, en je raad het al
gelukkig is dat het enigste dat ik buiten moet doen
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
De zogenoemde limonadewespen duiken deze zomer eerder op dan anders. En ze zijn ook nog eens met heel veel. ''Het kan wel eens een record-wespenjaar worden'', denkt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. Wespenbestrijders hebben tot eind juli al 20 tot 40 procent meer wespennesten weggehaald dan andere jaren. En dat terwijl de echte wespentijd nog moest beginnen. In een wespennest leven drie- tot tienduizend beestjes.
Of er sprake is van een plaag kan Van Vliet niet zeggen, omdat cijfers over wespen tot nu toe in Nederland niet structureel zijn bijgehouden. De komende twee weken is de wespen-toptijd. Van Vliet hoopt dat mensen op natuurbericht.nl zullen melden waar en wanneer ze de eerste wesp op zoetigheid hebben waargenomen, zodat er volgend jaar een vergelijking gemaakt kan worden.
Zacht voorjaar
De eerste wespenkoninginnen zijn door het zachte voorjaar al in maart begonnen met het bouwen van een nest. In dat nest voeden werksters de larven. Als tegenprestatie scheiden de larven zoetigheid uit, die de werksters weer eten. Omdat de nesten dit jaar vroeg zijn gebouwd, zijn de larven eerder volwassen en raakt de voorraad zoetigheid op. De wespen vliegen dus uit op zoek naar ijs, snoep en limonade. Aan dat laatste drankje ontlenen de dieren in deze tijd hun naam.
Records
Biologen noemen 2007 'een heftig wespenjaar'. Toen zijn 1016 nesten gemeld, waarvan er 540 zijn bestreden. In 2008 was het wat minder met de steekbeesten. Maar 2009 zal waarschijnlijk de records breken, denken de deskundigen, omdat bestrijders nu al heel veel nesten hebben weggehaald. Of de dieren erg veel overlast gaan veroorzaken, hangt volgens Van Vliet af van het weer. ''Als het regent zijn er nog steeds heel erg veel wespen, maar omdat de mensen dan niet buiten gaan zitten, hebben ze er geen last van.''
©Nu.nl | Gewijzigd: 10 februari 2017, 11:19 uur, door Joyce.s
Heb een wespen vanger gekocht!!
Het product heet Waspbane en heb hem op www.happyproduct.nl gekocht.
Je doet er alleen maar wat honing, bier, water en klein zakje in die meegeleverd wordt en de wespen zullen je niet meer lastig vallen.
Heb hem achterin de tuin gezet. | Gewijzigd: 3 augustus 2009, 22:33 uur, door Neliz
Er zijn dit jaar veel wespen. Er wordt zelfs al gesproken over een echte plaag. Maar is het wel zo dat er dit jaar meer wespen zijn? Is er een verband met het weer? En hoe houd je deze vervelende insecten echt op afstand? Zelf heb ik een ongelofelijke hekel aan wespen. Ik ben er zelfs een beetje bang voor. Toen ik vier jaar oud was, ben ik een keer door zo’n beest in mijn lip gestoken en sindsdien blijf ik er het liefst zo ver mogelijk bij vandaan. Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan. De beesten komen namelijk ook ongevraagd op je af.
Door het zachte voorjaar kwamen de koninginnenwespen dit jaar eerder uit hun winterslaap.
Maatregelen tegen wespen
Veel mensen (waaronder ook ik) beginnen hysterische bewegingen te maken op het moment dat een wesp te dichtbij komt. Dat lijkt een effectieve manier om de wespen te verjagen, maar verstandig is deze methode in ieder geval niet. Het dier voelt zich hierdoor namelijk aangevallen en daarmee wordt de kans op een steek juist groter. Gewoon stil blijven zitten is het beste, al is dat gezoem om je heen natuurlijk alles behalve prettig. Wespen leven over het algemeen van zoetigheid. De werksters geven de larven voedsel en als dank daarvoor scheiden deze zoetigheid uit. Naarmate de zomer vordert, hoe minder zoetigheid er in het nest voorradig is voor de wespen. Dit is dus de reden dat dit insect buiten het nest op zoek gaat. Het mijden van zoetigheden is misschien dus wel het beste bestrijdingsmiddel. Maar als je lekker in de tuin of op het terras van een drankje wilt genieten, is dat natuurlijk geen optie.
Er zijn dit jaar niet alleen meer wespen, maar ook meer wespennesten.
Voorkomen dat er meer wespen komen
Indien een wesp op zoetigheid afkomt, kan je maar beter zorgen dat dit zijn laatste actie op deze wereld is. Als je de wesp niet doodt, loop je namelijk de kans dat hij zijn soortgenoten op gaat halen. Probleem is echter wel dat je een wesp met een vliegenmepper meestal alleen bewusteloos slaat. Een wespenval (kant en klaar of zelf gemaakt) is een goed alternatief. De wespen komen af op de zoetigheid in deze val en kunnen er vervolgens niet meer uitkomen. Maar er zijn ook andere, effectieve oplossingen om deze beesten op afstand te houden. Je kan bijvoorbeeld een citroen opensnijden en daar kruidnagels instoppen. Deze geurige combinatie houdt de insecten op afstand. Andere middelen zijn ammoniak en afwasmiddel.
Een echte plaag?
De wespen zijn er dit jaar behoorlijk vroeg bij. Je zou zeggen dat er, door de strenge winter, juist minder zouden moeten zijn. Maar niets is minder waar. Na deze vorstperiode was het in het voorjaar al vroeg warm. Hierdoor kwamen de koninginnen van de wespenvolkeren eerder uit hun winterslaap. Het leggen van eieren begon dus vroeger en derhalve zagen we dit jaar ook de wespen sneller verschijnen. Er zijn dit jaar overigens niet alleen meer wespen, maar ook meer wespennesten. Dit betekent momenteel 200.000.000 wespen en 30.000 nesten meer dan normaal. Ook nu is het zachte voorjaar de reden hiervoor. De insecten hebben immers langer de tijd gehad om nesten te bouwen. Ongediertebestrijders zijn dan ook drukker dan normaal. Er zijn deze zomer zo’n 20 tot 40 procent meer nesten weggehaald.
Insectenbestrijders hebben het er dit jaar dan ook druk mee.
Onderzoekers trekken echter in twijfel of er dit jaar wel echt sprake is van een plaag. Ook hierbij lijkt het weer een rol te spelen. De zomer mag dit jaar wisselvallig zijn, toch hebben we tot op heden regelmatig buiten kunnen zitten. Hierdoor ondervinden we veel meer hinder van de wespen en spreken we dus van een plaag.
Geen plaag in 2007?
Vorig jaar viel het relatief mee met de hoeveelheid wespen, maar 2007 was een erg actief wespenjaar. Toen was het echter een natte zomer. Hierdoor was er veel minder sprake van buitenrecreatie. De wespen waren er toen dus wel, ook in een groot aantal, maar wij merkten ze simpelweg niet op en daarom was er van een plaag geen sprake.
Bronnen: Meteo Consult, Wikipedia, Milieu Centraal, Nu.nl
Al vroeg in het voorjaar zwermen de koninginnen uit om een nestplaats te zoeken voor hun nageslacht, als er een ander wespennest in de buurt is betekend dit concurentie qua voedsel en zoekt de koningin een andere plek om het nest te bouwen .
Een fruit kweekster had dit in Engeland ondekt en heeft het zelf uitgeprobeerd, in voorgaande jaren barste het van de wespen bij het verkooppunt en ook in de boomgaarden met fruit.
Dit jaar had zij nagenoeg geen hinder of last van wespen ook niet in het verkooppunt en zij vond in haar boomgaarden nagenoeg geen wespen op het valfruit.
Heel opmerkelijk.
Zij importeerd deze zakken nu uit Engeland en verkoopt ze voor 12,50 meende ik.
Ik zal kijken of ik het artikel nog ergens kan vinden zodat ik een bron vermelding kan doen.
O.K. gevonden het ding heet de waspinator. Google maar.
het art. staat in www.gelderlander.nl > zoeken naar waspinator. | Gewijzigd: 12 augustus 2009, 16:27 uur, door pipo
Dat zal dan wel lokaal zijn, hier in de Aa-landen geen last. | Gewijzigd: 12 augustus 2009, 18:27 uur, door pipo