Grijze massa
De grijze massa die zich in de (vroege) ochtend voordoet is in veel gevallen laaghangende bewolking. De naam zegt voldoende: bewolking op lage hoogte. Er is sprake van laaghangende bewolking wanneer de basis zich op een hoogte van pak weg 30 tot 300 meter boven het aardoppervlak bevindt. Raakt de basis de grond, dan hebben we het over mist.
Stratus, laaghangende bewolking
Stratus
Hoe ontstaat deze laaghangende bewolking? Laaghangende wolken, in de meteorologie Stratus genoemd, ontstaan in veel gevallen in de nacht en vroege ochtend. Tijdens de nachtelijke afkoeling kan relatief vochtige lucht gaan condenseren. In nachten met weinig wind resulteert dit in nevel of mist. Bij meer wind is er een grote kans op de vorming van Stratus.
Mist
Wat ook vaak voor komt is dat nevel en mist overgaan in laaghangende bewolking. In de nachtelijke uren met weinig wind is er nevel en mist ontstaan. Na zonsopkomst begint de zon de aarde op te warmen, waardoor de nevel en mist gaan stijgen. Dit proces is overigens mogelijk, ondanks dat het voor het oog niet zonnig is. De toename van de wind in de ochtend draagt ook nog eens bij aan het stijgen van de mist en nevel, waarna Stratus een feit is. Later in de ochtend volgt veelal het oplossen van de laaghangende bewolking.
Euromast in de stratus
Regen
Naast de vorming door de nachtelijke afkoeling, vormt laaghangende bewolking zich ook gemakkelijk tijdens veel of langdurige regen. Bij buien en tijdens een regenachtige dag zijn de grijze flarden vaak te zien. Hier berust het proces op afkoeling van de lucht en de toename van vocht, veroorzaakt door de regen.
Noordzee
Op de Noordzee kunnen ook velden met mist en laaghangende bewolking ontstaan. Met een noordelijke stroming verplaatsen deze velden dan in de richting van Nederland. Vooral in het voorjaar zien we dan ook dat de Waddeneilanden en de noordelijke provincies grijze dagen kennen, terwijl de rest van het land in de zon baadt.
Windmolens in de stratus, Eemshaven (foto J. Wiersema)
Hardnekkig
In de zomerperiode raken we de laaghangende bewolking in de meeste gevallen wel kwijt. In de overige seizoenen, wanneer de zon aanmerkelijk minder krachtig is, kan de grijze massa behoorlijk hardnekkig zijn. Het verwachten van laaghangende bewolking is overigens lastig, aangezien de wolkenvorming in een zeer dunne laag van de atmosfeer plaatsvindt.
©WeerOnline | Gewijzigd: 28 juli 2009, 12:37 uur, door talkyr86