Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 juli 2009, 13:56 uur | Bericht #43029
Stormjagen

Wie een aantal jaar geleden zichzelf een stormchaser of stormjager noemde, werd bij verjaardagen raar aangekeken en ook nu is het voor veel Nederlanders een onbekend begrip. Toch zijn er steeds meer weerliefhebbers die bij een onstabiel weertype achter de zwaarste buien jagen op zoek naar rolwolken, roterende wallclouds en in het uiterste geval een tornado. Een stormjager is dus iemand die het slechte weer opzoekt, terwijl de meeste Nederlanders meer hebben met een droog, zonnig en (aangenaam) warm weertype.

Het stormjagen is ontstaan in de VS, waar in vooral het voorjaar bijna dagelijks tornado’s behoorlijk wat schade en soms ook helaas dodelijke slachtoffers opleveren. Om meer grip te krijgen op de ontstaanswijze van deze monsterbuien werden er teams samengesteld van meteorologen die op zoek gingen naar de buien om ze in het vrije veld te bestuderen. Men wist eerst nog niet precies waarom de ene bui wel een tornado opleverde en de andere niet. In de afgelopen tientallen jaren heeft men wat dat betreft veel geleerd. Dat heeft in Amerika inmiddels geresulteerd in een waarschuwingsysteem tot in de kleinste gehuchtjes en een zeer actuele berichtgeving op het Amerikaanse Weatherchannel, maar ook op de radio.


Eén van de foto's die na het heftige onweer van afgelopen dinsdag is gemaakt. Foto: Tim Kort, lokatie onbekend.

Hype
Het tornadojagen in de VS had iets avontuurlijks en na een aantal jaren werden de eerste films gemaakt waarvan “Twister” de bekendste is. Daarna volgde documentaires op zenders als Discovery Channel. Het gevolg daarvan is dat nu elk voorjaar duizenden tornadojagers op pad gaan. Het is dus een echte hype geworden in de VS. Daarbij zijn er teams die met behulp van een internetverbinding de meest actuele radar- en satellietbeelden ontvangen en dat combineren met hun eigen waarnemingen. Tegelijkertijd is er ook een groep jagers dat zich aansluit bij de experts en zonder enige kennis van zaken hun hoop vestigen op de professionals. Diverse teams rijden daardoor uiteindelijk naar dezelfde onweerscomplexen, allemaal hopende dat ze een supercel tegenkomen met mooie randverschijnselen. De laatste jaren zijn er zelfs reisorganisaties die het stormjagen aanbieden als alternatief voor de welbekende strandvakantie.


Ook woensdagavond waren er in Limburg nog felle onweersbuien actief. Wiel Koekoek maakte een foto van twee verticale bliksems nabij Heerlen.

De Amerikaanse vlaktes worden al lang niet meer alleen bezocht door Amerikaanse teams, ook uit Europa reizen steeds vaker teams door de het open land. Ver voordat de stormchasers-hype begon trok er al een team van Meteo Consult over de Plains van Midden-Europa. De eerste chase werd al in het voorjaar van 1997 ondernomen.

Chasen in Europa
In Europa kan een chase ook best mooi beeldmateriaal opleveren en dat is dan ook de reden dat er websites van stormchasers uit Duitsland, Frankrijk en zelfs landen als Polen, Tsjechië en Slowakije op het internet zijn te vinden. En het blijft niet alleen bij deze landen, ook in België en Nederland zijn stormchasers actief. Zelfs meteorologen bij Meteo Consult zoeken soms de buien op zoals afgelopen dinsdag toen er nog een “lastminute-chase” werd ondernomen door collega’s Wouter de Baar en Reinier van den Berg.

Dat chasen in Europa zeker kan, blijkt wel uit het feit dat er in de maanden april tot september regelmatig zware onweerscomplexen ontstaan boven het continent. Dit jaar heeft Nederland al twee interessante situaties gehad (26 mei en afgelopen dinsdag). In Frankrijk, Duitsland, Polen en Tsjechië zijn de afgelopen maanden veel meer zware buien overgetrokken. Eind deze week kostte dat in Tsjechië en Polen nog enkele recreanten het leven en ook Nederlandse vakantiegangers in Tsjechië werden overvallen door zware regen, hagel en windstoten.


Ook vrijdag trokken nog heftige buien over het land. Een cluster lag halverwege de ochtend over het westen van het land. In Katwijk moest deze fietser even afstappen om te schuilen. Foto: Gieny Boersma.

Het jagen op onweersbuien, die misschien heftig uitpakken, wordt een steeds makkelijkere onderneming omdat het nu steeds eenvoudiger wordt om onderweg via internet de laatste radarbeelden, waarnemingen en waarschuwingen op te vragen. Omdat buien soms heel snel ontstaan en oplossen is dat iets wat een stormjager echt nodig heeft. Gewoon op goed geluk op pad gaan is vaak niet voldoende.

Rustige dagen
Nadat de afgelopen dagen sommige buien potentie hadden om flink uit te pakken (sommige deden dat uiteindelijk ook), wordt het vanaf vandaag een stuk rustiger. Volgende week valt er soms nog wel een bui, maar echt heftig lijkt het allemaal niet te worden. Het wordt daarbij zelfs wat warmer zonder dat de zomer echt goed op de rails wordt gezet. De trend voor de komende weken lijkt wel duidelijk, wisselvallig zomerweer zoals dat in het westen van Europa over het algemeen is.

Bron: Meteo Consult.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 607 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 607, lezen 4 mensen het topic "Zomer discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden