Klimos pleit ervoor op grote schaal bomen aan te planten in Afrikaanse landbouwgebieden. Landen die op dat vlak initiatieven nemen moeten hiervoor vergoed worden. Klimos is het platform 'Klimaat- en Ontwikkelingssamenwerking', waar groepen van K.U.Leuven, VUB, UGent en Katholieke Hogeschool Sint-Lieven aan deelnemen.
Milieubehoud & voedselvoorziening
KLIMOS onderzoekt hoe milieubehoud en voedselvoorziening in Afrika met elkaar te verzoenen zijn en wil onder meer een stevige kennisbasis uitbouwen over de gevolgen van de klimaatverandering voor het Zuiden. Verwacht wordt dat de impact van de klimaatverandering er groter zal zijn dan elders, onder meer omdat de arme zuiderse landen minder financiële middelen hebben. Volgens KLIMOS hangt de voedselvoorziening in deze landen nauw samen met bosbehoud, bosherstel, brandhoutvoorziening, biodiversiteit en energievoorziening.
Dubbel voordeel
Initiatieven op vlak van bosaanplanting en bosbehoud zouden zowel de duurzame voedselproductie ten goede komen als schadelijke koolstofemissies neutraliseren. Uit onderzoek blijkt immers dat 1 miljard hectare landbouwland tot 50 miljoen ton koolstof kan opslaan.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:44 uur, door Joyce.s
De gelkorrels houden zwellen op als je er water opgooid en geven het stilletjes aan af aan de planten.
Moeten ze in Afrika wel hoge schrikdraad plaatsen, anders gaan de giraffen met de sappige blaadjes lopen | Gewijzigd: 23 juli 2009, 18:09 uur, door Katrien Michiels