Eigenlijk had ik gistermiddag (dinsdag) een beetje de pest erin. Ik moest namelijk tot 7 uur ’s avonds werken, terwijl een hoop mooie onweersbuien hun koers richting Nederland ingezet hadden. Een paar collega’s vertrokken in de middag zelfs naar het zuiden, om daar een paar mooie donderklappen en buienwolken te spotten. Eigenlijk wilde ik mee. Dat kon natuurlijk niet, maar uiteindelijk had ik het geluk toch aan mijn kant.
De stevige regen- en onweersbuien ontstonden in de tweede middaghelft boven België en Frankrijk en trokken vervolgens in rap tempo – en zich verder ontwikkelend - richting het noordoosten. Het ontstaan van de buien ging heel snel. Op de satellietbeelden was goed te zien hoe een kleine stapelwolk in no-time een enorm beest werd. Het leken net ontploffingen van atoombommen.
Op het satellietbeeld van 4 uur gistermiddag is nog weinig spectaculairs te zien.
http://www.weer.nl/typo3temp/pics/e11b4514ef.gif
Een half uur later groeien stapelwolken echter al snel uit tot enorme buien.
Op de foto van 5 uur lijken het net ontploffende atoombommen.
Om 6 uur ontstaat er nog een nieuwe bui net ten noorden van het Franse Lille.
In korte tijd veel neerslag
Er waren grote verschillen in Nederland. Op sommige plaatsen gebeurde relatief weinig, terwijl op andere plaatsen de bliksem om de haverklap insloeg en het water met bakken uit de hemel viel. De blikseminslagen veroorzaakten op sommige plaatsen grote problemen. Het spoorverkeer werd ontregeld en ook vloog een huis door de inslag in brand. Het vele water leidde ook tot wateroverlast. Op sommige plaatsen viel maarliefst 20 millimeter in slechts 10 minuten tijd.
Het cumulatieve neerslagbeeld van afgelopen middernacht laat goed zien dat de buien al activerend over ons land trokken.
Om 7 uur ’s avonds zat mijn dienst erop en met de telefoon aan mijn oor liep ik naar buien. Ik had collega Reinier van den Berg aan de lijn. Hij was naar Barneveld gereden en daar ging het flink tekeer. Sommige blikseminslagen deden zich voor op slechts 100 meter bij hem vandaag.
In de omgeving van Barneveld (bij het vlaggetje) ontstond achter de buienlijn nog een losse bui, die zich kon ontwikkelen tot een echte supercell.
Een echte supercell
Ook in Wageningen regende het en dus moest ik rennen naar de auto. In (iets te) hoog tempo reed ik naar Barneveld en op de A30 kon ik onderweg mooi uitkijken op de zware onweersbui die ten westen van me hing. Ook ik was getuige van diverse bliksemontladingen. Vlak na de afrit Barneveld-Zuid kwam er zelfs zoveel water uit de lucht dat ik nauwelijks nog iets kon zien.
De wolk begon om zijn as te roteren. Foto: Reinier van den Berg.
En korte tijd later ontstond er een indrukwekkende roterende wallcloud. Foto: Reinier van den Berg.
Rond de klok van kwart over 7 kon ik me aansluiten bij Reinier. We stonden tussen Renswoude en Barneveld, tussen de weilanden. Het werd al snel droog en we hadden een prachtig uitzicht op een echte supercell. De uitzakking van deze bui roteerde zelfs om zijn eigen as en 10 procent van dit soort roterende buien kan een windhoos produceren. Helaas gebeurde dit niet.
Door meerdere mensen gezien
Wij waren niet de enigen die deze supercell met rotating wallcloud hadden gezien. Ook vanuit Bennekom werd hij gespot door collega’s Tom van der Spek en Wim van den Berg. Vanuit Woudenberg werd de onweerswolk gefotografeerd door collega Michiel de Vries, die zeer onder de indruk was. Een lang leven had de supercell niet. We hebben zo’n 10 minuten er naar kunnen kijken en toen begon de bui langzaam in te zakken. De rotatie werd steeds minder en de uitzakking (wallcloud) verdween uiteindelijk helemaal.
Ook vanuit Woudenberg werden mooie plaatjes geschoten. Foto: Michiel de Vries.
De omstandigheden voor het ontstaan van supercells waren, mede door de aanwezige windschering, gisteren redelijk gunstig in Nederland. Eigenlijk zijn deze wolken ieder jaar wel een paar keer te zien. We hadden veel geluk dat we toevallig op de juiste plek stonden. Meer geluk zelfs dan de collega’s die naar het zuiden reden en uiteindelijk zelfs in België uitkwamen. Zij hebben dan wel flink wat buien gezien, maar een echte supercell zat er voor hen helaas niet in.
Bron: Meteo Consult.