De Queen Mary 2, de grootste ocean liner ter wereld, is dinsdagnamiddag omstreeks 16.30 uur tijdens een hevige windstoot gedeeltelijk losgeslagen aan de kade in Zeebrugge. Het schip kwam los nadat de touwen aan de voorsteven knakten. Hierdoor kwam het schip dwars aan de kade te liggen. De trossen aan de achterzijde hielden stand.
Onmiddellijk na het losslaan zijn sleepboten ingezet om het schip opnieuw tegen de kade te duwen. Over eventuele slachtoffers bij de passagiers of eventuele schade aan het schip is nog niets bekend.
©De Standaard
Een zeer actief onweersgebied trekt over het noordoosten van het land. Vooral in de Vlaams-Brabant, Limburg en in de Antwerpse Kempen leidt dat tot extreem hevige regenval, veel blikseminslagen en grote hagelbollen.
Hoogspanningsmast valt op wagen in Lint
In Lint heeft het onweer een hoogspanningsmast omver geblazen. Die kwam op een wagen terecht. Verder werden bomen ontworteld en staan straten blank. De hoogspanningsmast van Elia aan de Liersesteenweg knapte kort voor 18 uur en belandde op een wagen. De bestuurder moest door de brandweer uit zijn voertuig worden bevrijd en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Verder werden een dak en andere elektriciteitsleidingen beschadigd. Elia kwam ter plaatse om de schade te herstellen, al kan dat zeker nog twee à drie dagen duren.
Geen stroom in Lier en omstreken
Ten gevolge van de schade zaten Lier, Duffel, Rumst en Koningshooikt grotendeels zonder stroom. Volgens Eandis-woordvoerder Jean-Pierre Blomme had Lier na 10 minuten alweer elektriciteit en kregen de andere gemeenten een halfuur tot een uur later ook weer stroom. Burgemeester van Lint Stanny Tuyteleers vermoedt dat zijn gemeente werd getroffen door een windhoos. "De ganse zuidzijde van het dorp is zwaar getroffen. Bomen werden omgewaaid en straten en huizen staan onder water", zegt hij.
Verkeer
Op de E314 ter hoogte van Park Midden-Limburg en Houthalen moest het verkeer opletten voor het gladde wegdek en het beperkte zicht. Ook ter hoogte van Hasselt reden de automobilisten stapvoets.
Boom op tent jeugdkamp in Halen
In Herk-De-Stad ging de tent van een jeugdkamp waaien. In de Stuikstraat in Halen kwam een boom op een bivak van een jeugdvereniging uit Rotselaar terecht. De vereniging overwoog om het kamp op te breken en terug naar huis te keren. De hulpdiensten zijn druk in de weer om de oproepen te verwerken. Enorm veel daken zijn beschadigd door de dikke hagelbollen, die afkomstig waren van een windhoos in Halen en Lummen.
Windhaan van kerk gewaaid in Waarloos
De brandweer van Kontich is moeten uitrukken naar de Sint-Michaelskerk in Waarloos, omdat de windhaan er weggewaaid was. De windhaan werd aan de voet van de kerk teruggevonden. Het kruis bengelt nog aan de torenspits en zal woensdag met een hoogtewerker naar beneden worden gehaald. Verder moesten de brandweermannen uitrukken voor omvergewaaide bomen en ondergelopen kelders. Het korps kreeg 42 noodoproepen.
200 oproepen in Hasselt
De Limburgse 100-centrale in Hasselt kreeg dinsdagavond 200 oproepen te verwerken tijdens het passeren van een hevig onweer, dat gepaard ging met een windhoos. De meldingen begonnen vanaf 18.15 uur binnen te lopen. De windhoos met zware hagelbuien trok door de gemeenten Halen, Herk-de-Stad, Lummen, Heusden-Zolder, Houthalen en Lommel.
Eerst hagel, dan nevel
Naast een tweehonderdtal oproepen naar de 100-centrale gingen tal van andere meldingen rechtstreeks naar de verschillende brandweerkorpsen. Vooral daken en auto's liepen zware averij op door hagelbollen, op sommige plekken zo groot als knikkers. In Bolderberg (Zolder) zagen de straten wit door het hageltapijt. Tijdens het smelten verdampte het water zodat er een dikke nevel hing. Dat was ook het geval in Lummen en Houthalen.
Bomen omgewaaid
Verschillende bomen waaiden om. De brandweer van Heusden-Zolder had zelfs versterking nodig en kreeg bijstand van de korpsen van Beringen, Sint-Truiden en Tongeren, want de meest dichtbijgelegen korpsen waren zelf druk in de weer.
Lummen
De verkeerswisselaar met de E313 en E314 in Lummen kreeg af te rekenen met wateroverlast. Rond 20.30 uur was de rijbaan daar terug vrij. In Lummen kreeg deelgemeente Thiewinkel het hard te verduren.
©Hln | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:23 uur, door Joyce.s
Whow Whow Whow wat was dat hier! Ik ga het effie proberen uit te leggen.
Ik zag een enorme rolwolk afkomen echt HUGH! Deze ging naar links. Rechts van ons was een enorme torenwolk, heel breed heel zwart en trok alles naar zich toe naar rechts dus. Toen opeens veel wind en wat gerommel op de achtergrond en klak alle electriciteit weg.
Mijn zus die al orkanen heeft meegemaakt zei nog, maken dat we beneden zijn dit is tornado wind.... Echt het stormde enorm.
Nu snel de schade gaan bekijken buiten, mijn vader belde net kom naar de kas kijken waar het water is binnengelopen.
Geen foto's, dacht dat batterij nog opgeladen was...noppes zo plat als een vijg.
Nu enorme stortregen.
Link: http://www.hbvl.be/limburg/guid/1c349179-c...cdfb3311c4.aspx
| Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:23 uur, door Joyce.s
Hoogspanningsmast valt op wagen :
http://www.vtm.be/nieuws/opgeknipt_nobc.ht...It_15676_vtm_id
Ravage in Limburg na hagelbuien :
http://www.vtm.be/nieuws/opgeknipt_nobc.ht...It_15675_vtm_id
De gemeente Heusden-Zolder wil het onweer en de hagelstorm van dinsdag als ramp laten erkennen om beroep te kunnen doen op het rampenfonds. De gemeente heeft de provincie en de omliggende gemeenten als Lummen, Houthalen-Helchteren en Zonhoven gecontacteerd om samen een aanvraag in te dienen. Dat maakte de burgemeester van Heusden-Zolder, Sonja Claes (CD&V), woensdag bekend.
Dinsdagavond trok er een heel hevig onweer over West-Limburg, dat gepaard ging met hagelstormen. De hagelbollen hadden soms een diameter van enkele centimeters en vernielden daken, veranda's, tuinen en wagens. Ook vogels overleefden de hagelstorm niet, want bij het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder kwamen verschillende meldingen binnen.
Voor de erkenningsaanvraag bij de FOD Binnenlandse Zaken zijn er zoveel mogelijk bewijzen en schadegevallen nodig. Burgemeester Claes vraagt de bewoners telefonisch contact op te nemen met de gemeente om een raming van hun schade door te geven. De getroffen bewoners moeten zoveel mogelijk foto's maken van hun schade. Eerst en vooral kunnen ze hun eigen verzekering aanspreken. De gemeente moet binnen de vijf dagen een dossier opmaken. Donderdag krijgen alle inwoners van de gemeente een brief in de bus.
'We zaten woensdag samen met het crisiscomité, en daar is beslist dat er deze week een extra groenophaling plaatsvindt. Bewoners kunnen takken en groenafval in de berm leggen. Tot en met zondag staan er containers aan de kerk, waar de bewoners hun puin kunnen deponeren. Intussen zijn de brandweerkorpsen van Heusden-Zolder, Sint-Truiden en Beringen en de civiele bescherming bezig met puinruimen en het dichtleggen van vernielde daken om zo de voorspelde regen het hoofd te kunnen bieden. Gemeentearbeiders maken de straten vrij', aldus burgemeester Claes.
©Standaard online
Volgens de leiding van de Scouts Rotselaar-Heikant is als bij wonder niemand gewond geraakt tijdens de korte, maar hevige storm die gisteren hun kampterrein in Halen teisterde. Door de hevige rukwinden werden liefst zes tenten volledig verwoest en belandde een ontwortelde populier tussen tenten waarin de kinderen schuilden. De materiële schade wordt geraamd op ongeveer 15.000 euro.
Drie groepen geëvacueerd
Toen het zwaar begon te regenen, werden de kinderen in de slaaptenten ondergebracht. Ondanks het feit dat de leiding probeerde te redden wat er te redden viel, gingen de eet- en keukententen de lucht in. Nadat de rust was weergekeerd, werd besloten de drie jongste groepen te evacueren. Van de 130 scouts en gidsen zijn er nog zowat 50 ter plaatse om de ravage op te ruimen.
©Hln
De mensen van elektriciteitsbeheerder Elia waren snel ter plaatse om de kabels te aarden en met de politie voor de nodige veiligheid te zorgen. Communicatieverantwoordelijke Eva Suls: “Het is een mast van 380kV uit het net dat België verbindt met Europa. Daar staat dus de allerhoogste spanning op, het is een soort elektriciteitsautostrade. De 80 meter hoge mast , die 10 ton weegt, zal in stukken verwijderd moeten worden, en dat zal niet eenvoudig zijn.â€
Bron : GVA
Kan ik nog aan toe voegen : Het was niet één mast die neergekomen is, het zijn er twee! De andere lag in een bos en was niet direct zichtbaar. Blijken er ook nog 3 andere zwaar beschadigd te zijn.
Elia is nu met helicopters alles in kaart aan het brengen om dan samen met het KMI te bepalen wat er juist is gebeurd...
Het gemeentebestuur van Bierbeek gaat via de gouverneur bij het rampenfonds een aanvraag indienen om de zware storm van dinsdagavond 21 juli te laten erkennen als natuurramp. Deze storm ging gepaard met een intense hagelbui, waardoor verschillende inwoners schade opliepen aan hun huis, auto's, tuinen en andere.
Tegen 6 augustus wil men de nodige gegevens inzamelen van alle niet-verzekerde schadegevallen om de schade te kunnen ramen voor het fonds.
©Hln