Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Liberty, TX; Polk, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Liberty, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hardin, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jasper, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Nov 2024 05:46:27

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 20:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

22 Nov 2024 09:51:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:11

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 01:05:39

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:33

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 juli 2009, 20:39 uur | Bericht #41213
Achter de horizon

Regenbogen vormen misschien wel één van de meest tot de verbeelding sprekende weersverschijnselen die er zijn, met hun sprookjesachtige schakering van verschillende kleuren licht. Vandaag alles over de reden waarom de ene regenboog een stuk hoger en steiler is dan de andere. Daarbij wordt ook de vraag beantwoord waarom de linksboven getoonde foto nooit midden op een zomerdag kan zijn gemaakt.

Breking van het licht: een palet van kleuren
Regenbogen ontstaan wanneer het zonlicht wordt gebroken door regendruppels. De verschillende kleuren waaruit licht bestaat kennen daarbij elk een net iets andere brekingshoek. Hierdoor bereiken de diverse kleuren licht waaruit een regenboog bestaat, uit een net iets andere hoek je oog. Het resultaat: een waar kleurenpalet in de vorm van een boog.


Deel van een regenboog, zondagavond gefotografeerd in Hemmen, Gelderland, door Mieke van den Brandhof.

Regenboog onderdeel van hele cirkel
Bij het waarnemen van een regenboog staat de zon in de rug van de waarnemer. De waarnemer staat met zijn of haar gezicht naar de bui en de regenboog gekeerd.

Belangrijk om te weten is dat een regenboog in feite een deel is van een gesloten (virtuele) cirkel. De horizon belemmert de waarnemer als het ware de rest van de cirkel te zien. Vanuit een vliegtuig speelt dit ‘probleem’ overigens niet. In sommige gevallen is het vanuit de lucht mogelijk de hele cirkel te zien, en zou je kunnen spreken van een ‘regencirkel’ in plaats van een regenboog.


Zondagavond in Mook, Limburg. Hans Wildeboer.

Middelpunt cirkel recht tegenover zon
Voor beantwoording van de vraag waarom de getoonde foto (boven in de kolom links) nooit midden op een zomerdag in Nederland kan zijn gemaakt, zijn verder nog twee dingen belangrijk te weten. Namelijk ten eerste dat het midden van de virtuele ‘regencirkel’ precies recht tegenover de zon te vinden is.

Rode band regenboog op 42 graden van middelpunt cirkel
Ten tweede is het nodig om te weten dat de buitenste (rode) rand van de cirkel op 42 graden afstand te vinden is van dit midden van de cirkel.

Antwoord op de vraag
Staat de zon 42 graden hoog aan de hemel, dan betekent dit dat het middelpunt van de ‘regencirkel’ – daar precies recht tegenover - 42 graden onder de horizon ligt. In die situatie bevindt de buitenste ring van de regenboog zich precies ter hoogte van de horizon. Je zou nog net het roodgekleurde randje kunnen zien van de regenboog. Staat de zon nog nét iets hoger dan verdwijnt ook het topje van de regenboog achter de horizon en zie je helemaal geen regenboog meer.


Een hoge en steile boog. De zon stond lager dan in de onderstaande foto.

Aangezien de zon tijdens hoogzomer in Nederland op zijn hoogste punt in de middag nog een stuk hoger staat (rond 21 juni komt de zon tot op 61,4 graden hoogte), is een regenboog zoals de meeste mensen die kennen midden op een hoogzomerdag in Nederland nooit zichtbaar. En dan kan je er natuurlijk ook geen foto van maken.

Wat voor de bovenste foto geldt, geldt dus voor alle foto's van regenbogen in Nederland: deze kunnen nooit midden op een hoogzomerdag zijn gemaakt. Regenbogen zijn dan eenvoudig weg niet waar te nemen.

In zeer bergachtige streken is dit overigens een ander verhaal. Sta je op een zeer steile bergtop dan kan je naar beneden kijken. Daardoor zou je in dezelfde situatie daar nog wel een regenboog kunnen waarnemen, terwijl deze zich in het vlakke Nederland zich virtueel achter de horizon, ‘onder de grond’, zou bevinden.

Hoe lager de zon, hoe steiler en hoger de regenboog
Op momenten dat de zon lager staat dan op 42 graden, geldt overigens dus ook dat hoe lager de zon daarbij staat hoe groter het deel van de 'regencirkel' is dat als regenboog zichtbaar wordt boven de horizon. En tevens hoe steiler de regenboog uit het land op lijkt te rijzen.


Deze boog is een stuk lager, en minder steil. Er is ook een bijboog te zien, net als de hoofdboog onderdeel van een (virtueel) veel grotere cirkel achter die 'achter de horizon schuil gaat'.

Bijregenbogen
Overigens zijn er soms ook zogenaamde ‘bijregenbogen’ zichtbaar, boven de hoofdregenboog. Als de zon niet té hoog staat, zijn deze soms nog wel waar te nemen terwijl de reguliere regenboog 'achter de horizon verstopt’ zit. Vaak valt een bijboog echter helemaal niet op, omdat de reguliere (hoofd)regenboog, die een stuk feller is, dan niet de aandacht trekt, waardoor de bijregenboog ook niet opgemerkt wordt.

©Meteo Consult | Gewijzigd: 21 juli 2009, 00:02 uur, door talkyr86
Wolkje7
Lid
Woonplaats: Nijmegen
Berichten: 1534
Lid sinds: 24 mrt. 2008
20 juli 2009, 20:50 uur | Bericht #41219
Mooie foto's
Zoals op foto 2 en 3 heb ik hem ook eens gezien onderweg naar Heteren (m'n oude werkplek was in Heteren).
Toen ik destijds op de fiets halverwege was in Driel, zag ik ook zo'n regenboog in de ochtend naar het Westen toe.

Doen me die foto's extra aan herinneren (maar heb me altijd wel aan dat beeld herinnert)

Leuk!
Weerdagen Velp 2019:

Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4


Velp 2018:

Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)


Velp 2017:

Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Waarom deze advertentie?
pipo
Lid
Woonplaats: zwolle
Berichten: 213
Lid sinds: 10 apr. 2009
20 juli 2009, 20:58 uur | Bericht #41220
mooie uitleg Jan.
maar hoe verklaar je nu dat een bijboog de kleuren in omgekeerde volgorde laat zien
hoofdboog:
rood
oranje
geel
groen
blauw
indigo
violet

bijboog:
violet
indigo
blauw
groen
geel
oranje
rood

zie laatste afbeelding van je topic
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 juli 2009, 21:04 uur | Bericht #41222
Regenbogen zijn prachtig maar het zijn niet mijn dingen. Misschien kan iemand anders een uitleg geven
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.478 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 254 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 254, lezen 2 mensen het topic "Oorverdovend onweer in Costa Rica".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden