In enkele decennia tijd hebben de vissen in de Europese wateren de helft van hun lichaamsmassa verloren door de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een studie van het Franse instituut voor duurzaam beheer van water en bodem Cemagref dat vandaag in de Verenigde Staten gepubliceerd is.
Rivieren en zeeën
De Franse vorsers onderzochten de vispopulaties in de Europese rivieren, de Noordzee en de Baltische Zee. Conclusie van de studie gepubliceerd in 'Proceedings of the National Academy of Sciences' is dat de verschillende vissoorten gemiddeld 50 procent van hun volume verloren hebben tijdens de afgelopen 20 tot 30 jaar. De totale massa van de vissen in de Europese wateren daalde met 60 procent. Zo nemen de kleinere soorten proportioneel een belangrijkere plaats in de Europese wateren in.
Ernstige gevolgen
Volgens hoofdonderzoeker Martin Daufresne zijn de gevolgen van de 'krimp' "enorm". De kleinste vissen leggen bijvoorbeeld minder eitjes en zijn ook een gemakkelijkere prooi voor hun natuurlijke vijanden, waaronder de mens. Dat brengt ernstige gevolgen voor de voedselketen en het ecosysteem met zich mee.
Overbevissing
Daufresne erkent dat ook de overbevissing een rol speelt in de 'viskrimp' maar de studie heeft aangetoond dat de temperatuur "een grote rol speelt".
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:39 uur, door Joyce.s
Schapen worden steeds kleiner onder invloed van global warming. Tot die conclusie kwamen wetenschappers op de Schotse eilanden Soay en Hirta. Daar leven de schapen volledig geïsoleerd van andere invloeden. Mogelijk kwamen de dieren er 4.000 jaar geleden samen met de eerste menselijke inwoners aan. Daardoor zijn ze ideaal voor de wetenschap om de invloed van het klimaat te bestuderen.
Klein en groot
Twee jaar geleden stelden onderzoekers vast dat de schapen kleiner werden. Dat staat haaks op de theorie van Charles Darwin, die stelt dat de grootste schapen de beste overlevingskansen hebben. Volgens het Imperial College London is global warming de enige verklaring. Doordat de winters zachter worden, hebben kleine, dunne schapen nu plots wel een kans om te overleven.
Donker en licht
Ook de kleur van de schapen is veranderd. De kleinere schapen hebben de tendens een lichtere kleur te hebben dan hun grotere soortgenoten. Een donkere vacht vangt zonnestralen beter op waardoor deze dieren minder energie nodig hebben om zich warm te houden. Nu speelt ook dat een minder grote rol en daardoor zien we meer schapen met een lichtkleurige vacht.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:39 uur, door Joyce.s
Een paar weken geleden meldden biologen dat het Soay schaap van de Saint Kilda eilanden ten westen van Schotland slinkt. Reden: door mildere winters halen meer kwakkelende, langzaam groeiende lammeren nu de volwassen leeftijd. Gemiddeld betekent dat een kleiner schaap. Maar de opwarming van de aarde leidt mogelijk tot een algehele krimp van de dieren. Vogels slonken al, vis en bacteriën nu ook.
Regel
Groter worden in koude streken, maar juist krimpen in warme streken: die regel lijken dieren inderdaad op te volgen, nu hun leefomgeving opwarmt. Koudbloedige beesten, van grote vis tot miniwezens als bacteriën en plankton, blijken allemaal enigszins te slinken, al is de reden ervan niet duidelijk.
Pinguins
De Duitse fysioloog Carl Bergmann snapte die wetmatigheid in de natuur: hij suggereerde ooit dat warmbloedige dieren in koude streken baat hebben bij een groot lichaam. Hun lijf heeft in vergelijking met kleine dieren een relatief geringere huidoppervlakte. Daardoor verliest een grote pinguïn in de bittere kou naar verhouding minder warmte dan een kleine. Hij redt het.
Mezen
Een paar jaar geleden werd duidelijk dat mezen de afgelopen decennia ietsje lichter zijn geworden. Nu blijkt dat ook koudbloedige dieren de trend volgen. En koudbloedigen maken 99,9 procent van de fauna uit, dus de aarde lijkt op weg naar een krimpende bevolking. Biologen laten in het vakblad PNAS zien dat vissen in grote Franse rivieren en allerhande micro-organismen meetbaar kleiner worden.
Blijven steken
Die krimp lijkt op verschillende niveaus te gebeuren. De dierengemeenschap als geheel wordt kleiner, omdat er meer kleine soorten komen. In bestaande populaties neemt naar verhouding het aantal jonge exemplaren toe. Ze gedijen goed, maar op volwassen leeftijd blijven ze bij een kleiner formaat steken.
Vissen
Biologen maten groot en klein ook in de Baltische zee, de Noordzee en in kunstmatige bassins. De trend is onmiskenbaar, in zoet en zout water, schrijven ze. Vooral vissen leveren in, tot soms 60 procent. Milieu-experts zullen wijzen op de gevolgen van overbevissing, waarbij het aantal grote exemplaren wordt uitgedund. Dat kan de verklaring niet zijn, menen de biologen, zij bestudeerden vele soorten die niet worden bevist, en op plaatsen waar de visserij juist terugliep de laatste tijd.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:39 uur, door Joyce.s
IJsberen worden steeds kleiner door stress, wat wordt veroorzaakt door klimaatverandering en vervuiling. Dat blijkt uit Deens onderzoek in de Journal of Zoology, berichtte de BBC dinsdag.
Wetenschappers onderzochten driehonderd schedels van ijsberen uit de eerste en tweede helft van de vorige eeuw. De laatste schedels waren 2 tot 9 procent kleiner en anders van vorm dan de groep schedels uit het begin van de twintigste eeuw. Het smelten van poolijs zorgt ervoor dat het jachtgebied van de beren steeds kleiner wordt. De beren moeten daarom steeds meer energie verbruiken tijdens hun voedseljacht. Hierdoor groeien ze minder hard, aldus een van de wetenschappers.
Door vervuilende stoffen raken de beren gestrest. De vervuiling verklaart mogelijk ook de veranderde vorm van de schedels. Maar ook het feit dat er steeds minder ijsberen zijn is hier mogelijk een oorzaak van, omdat inteelt vaker voorkomt.
©De Pers | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:39 uur, door Joyce.s