Vrij warme, en in het zuiden, oosten en midden van Europa op de meeste plaatsen ronduit hete lucht, had Europa vrijdag nog in haar greep. Nu, twee dagen later is veel koelere lucht met soms grof geweld het continent opgedrongen. Bij zware regen- en onweersbuien kwamen in Midden- en Zuid-Europa diverse mensen om het leven. En vrijdagochtend was, na relatief minder heftig onweer, in Nederland ook een dode te betreuren nadat een fietser werd geraakt door de bliksem.
Maandag bevindt de scherpste overgang van heet naar koel, met de zwaarste buien, zich alweer boven het westen van Rusland en de oostelijke helft van Ukraïne. Voor de buien uit wordt het lokaal nog bijna 40 graden, erachter zo’n 23 graden. Een extreme tegenstelling dus. Misschien nog wel beeldender is de overgang die al heeft plaatsgevonden in de Alpenregio tijdens het eerste deel van dit weekeinde.
Zaterdag kwam in de Alpen tot op circa 1600 meter hoogte een laag sneeuw tot stand. Het beeld van de webcam van Savoldellis Berghaus Radons, te Savognin, Graubünden, Zwitserland. Zaterdagmiddag om 17.00 uur, op 1870 meter hoogte.
Op deze zondag dooide de sneeuw langzaam weg. Het beeld van 8.00 uur in de ochtend.
Sneeuw
Met het binnendringen van de koudere lucht gemarkeerd door forse buien daalde de sneeuwgrens in de Alpen namelijk behoorlijk. Tot op circa 1600 aan toe viel een verse laag sneeuw. Veel vakantiegangers in de hoger gelegen gebieden zagen daarmee na een zwetend warme vrijdagmiddag, op zaterdag witbedekte berghellingen vanaf hun camping.
11.00 uur in de ochtend.
15.00 uur in de middag.
Nieuwe hitte en nieuwe buien
Het weerbeeld is nu weer wat gunstiger voor bijvoorbeeld wandelingen hogerop in de bergen. Was het er de afgelopen dagen bij tijden nog ronduit levensgevaarlijk vanwege het onweer en de heftige neerslag, maandag en dinsdag beperkt eventueel onweer zich veelal tot lokale buien. Tegen het eind van de week wordt dit opnieuw anders wanneer de tegenstellingen in de atmosfeer boven de Alpenregio wederom groter worden. Net als de afgelopen week wordt aan de voorzijde van een lagedrukgebied voor de westkust van ons continent met een zuidwestelijke bovenstroming hete lucht Europa in geblazen. In Oostenrijk kan het donderdag plaatselijk 35 graden worden.
De heetste lucht wordt daarbij aangevoerd vlak voor een steeds actiever wordende zone met onweersbuien uit, die langzaam het continent opdringt. In Nederland en mogelijk al een deel van de westelijke Alpen arriveert deze zone woensdag. Of de buien daarna nog veel meer terrein winnen naar het oosten toe was tijdens het schrijven van dit verhaal nog vrij onzeker. Bekijk de verwachting voor uw vakantiebestemming tot 14 dagen vooruit door rechtsboven in deze pagina in het daarvoor bestemde vakje de naam van de plaats in te vullen.
Eén van de buien in ons eigen land op deze zondag, boven Terwolde, Gelderland.
45 graden?
Overigens wordt het bij dit alles het heetst in Spanje waar rond het volgende weekeinde in het binnenland temperaturen tot lokaal misschien wel 45 graden mogelijk zijn. In Italië en op de Balkan komt de 40-gradengrens in zicht. In Griekenland en Turkije is dit sowieso deze week al het geval.
Bron: Meteo Consult
Inderdaad, ik zie het al voor me, loop je in je korte broek lekker door de bergen, komt er onweer. Je schuilt in een restaurantje op de route. Wordt het droog, loop je naar buiten, loop je de sneeuw in!!! Daar sta je dan in je korte broek hahahaha | Gewijzigd: 19 juli 2009, 18:35 uur, door stratocumulus
Vandaag was daarentegen een heel ander verhaal. De temperatuur werd iets gedrukt door alle sneew, maar bereikte toch een heerlijke 23 graden. Vrijwel al het gevallen sneeuw is vandaag verdwenen. Slechts op de hoge toppen (2000m+) is nog wat sneeuw te vinden, maar gezien de voorspelde temperatuur voor morgen zal ook dat niet lang meer blijven liggen. | Gewijzigd: 19 juli 2009, 22:49 uur, door Narmolanya