PietP@SBS had het zojuist ook al over zware buien voor dinsdag a.s.. Kan idd een leuk weekje worden.
Ik kan me overigens voorstellen dat vrijdag voor veel mensen in NL wat tegenviel, maar zo veel supercellen zo dicht bij huis... vergete niet dat de tornado's van Chaam en Tricht ook bij een situatie als deze ontstonden.
Is groter beter? Ik merk dat mensen hier enthousiast worden als de term MCS valt... ik vind dat maar regenmonsters waar weinig structuur aan te zien is, niks fotogenieks. Met een beetje geluk redelijk wat bliksem, maar de kans dat je droog kunt blijven tijdens het fotograferen is klein. Doe mij maar een mooie geisoleerde supercel
Voor dinsdag is de situatie dus enigszins vergelijkbaar, maar doordat het lage druk gebied westelijker ligt kan er meer warme lucht over Nederland stromen, wat voor meer onstabiliteit vanaf de grond kan zorgen. De dynamiek is ook weer goed, dus inderdaad iets om in de gaten te houden.
Momenteel ligt NL volgens GFS dinsdag in de rechteruitgang van een jetstreak op 300mb, als die wat oostelijker komt te liggen is er weer een goede factor bij, ook in de gaten houden dus.
Daniel
Momenteel ligt NL volgens GFS dinsdag in de rechteruitgang van een jetstreak op 300mb, als die wat oostelijker komt te liggen is er weer een goede factor bij, ook in de gaten houden dus.
Dit zijn weer goede berichten Daniël. Het begint bij mij en met mij bij velen op dit forum weer te kriebelen. Dinsdag a.s laatste werkdag daarna vrij, dus kan nachtje doorhalen indien noodzakelijk. Als ik de laatste kaarten bekijk lijkt het allemaal te vervroegen en zou nederland in de periode 1800-24:00 het hoogte punt al kunnen beleven, ziet er mooi uit. (of interpreteer ik dat verkeerd)
By the way heb familie op vakantie in noord-west Spanje zitten ik zie dat noordelijk Spanje en Zuid-Frankrijk ook weer flink aan de beurt lijken te komen. Minder (althans voor de standaard mooi weer aanbidders) voor alle vakantiegangers daar.
Wordt de komende week weer druk op O-O.
Edit: op basis van nieuwe kaart tijd weer iets verlaat | Gewijzigd: 20 juli 2009, 07:47 uur, door PolderPS
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een sturend hoogte- en grondlaag zorgt ten westen van Schotland voor een zuidwestelijke stroming met onstabiele polaire lucht. Een hoogtetrogje en bijbehorende grondtrog trekt gedurende de vroege ochtend over het oosten en zuiden van het land weg. Door het uitzakken van koude lucht achter een diepe oceaandepressie, die richting Ierland koerst, krimpt dinsdag de stroming bij ons naar een zuidrichting. Dinsdagoverdag passeert een thetaw-rug, 16-18 graden, op de westflank van deze rug zijn daaraan gekoppeld dinsdagavond flinke regen- en onweersbuien, mogelijk met hagel en zware windstoten te verwachten.
MODELBEOORDELING:
Hir is consistent met voorgaande runs. Er is inmiddels een duidelijk signaal in het model voor de zware buien dinsdagavond. De buien trekken waarschijnlijk pas in de avond van zuidwest naar noordoost over ons land, de dagelijkse gang werkt dan niet meer optimaal mee. De opbouw is echter op hoogte flink potentieel onstabiel, de onstabiliteitdepressie is erg groot en er staat veel wind onderin de atmosfeer. Ivens komt met 65 kts boven Zeeland en west-Brabant. Voorlopig noemen we de zware buien, met kans op hagel en zware windstoten.
Aandachtspunten
WIND:
HR goed te gebruiken, Vanochtend vlak achter de passerende trog nog even een West 6 Bft. Verder langzaam afnemend. Bij onweersbuien dinsdagavond kans op zware windstoten.
BEWOLKING:
Cumuliforme bewolking zoals gebruikelijk in de maritiem polaire lucht. Vanochtend nabij de trog meer gelaagd met embd Cb's en kans op wat ST rond 1000 vt.
NEERSLAG:
Vooral nabij trog buien met kans op onweer. Verder nog wat geïsoleerde buien, waarschijnlijk geen onweer meer. In de loop van de middag afnemende kans op buien. Dinsdagavond van het zuiden uit sterk oplevende buien activiteit, zwaar onweer, maar ook hagel behoort tot de mogelijkheden.
-------------
Mijn samenvatting:
Dinsdagavond zijn er zware onweersbuien mogelijk. Aangezien gedurende avond over het land trekken zal de opwarming over het hoogste punt zijn waardoor de onstabiliteit vanaf de grond afneemt. Op hoogte is de potentiele onstabiliteit echter goed en er is kans op zware windstoten.
"De indicatie uit de vorige EC12 run, dat een volgende frontale golf in het woensdag passerende koufront de thetaw waarden donderdag opnieuw fors zou doen oplopen, is in deze run echter niet meer terug te vinden."
Dus het onweer voor donderdag lijkt van de kaart te zijn.
Daniel
AUSBLICK
Am Dienstag gelangt von Südwesten zunehmend warme Luft zu uns. Es wird mit Ausnahme des äußersten Nordens und der Küsten verbreitet wieder sommerlich warm, vorrangig im Süden und in einigen Flusstälern des Westens örtlich auch heiß mit bis zu 30 Grad. Gleichzeitig nimmt jedoch auch die Luftfeuchtigkeit zu, sodass es gebietsweise sehr schwül wird. Wie weit die schwülwarme Luftmasse nach Norden vordringt und somit auch kräftige Gewitter ein Thema werden, ist noch mit einigen Unsicherheiten behaftet. Nach aktuellem Stand muss zumindest in der Südwesthälfte und in einigen südwestlichen Mittelgebirgen ab dem Spätnachmittag mit örtlichen Schauern und lokal kräftigen Wärmegewittern gerechnet werden. Am Abend sind vom Niederrhein bis zum Saarland auch kräftige Gewitter möglich. Außerhalb von Schauern und Gewittern weht der Wind nur schwach bis mäßig, an der Ostsee auch frisch mit starken bis stürmischen Böen.
----
In het kort: ook hier wordt de kans op zware buien genoemd, afhankelijk van hoe ver de warme vochtige lucht oprukt. | Gewijzigd: 20 juli 2009, 08:52 uur, door KnightDoppler
Goed lezen he wat Knightdoppler heeft neergezet. De buien trekken vanuit het zuidwesten naar het noordoosten van het land.
Een uitgestrekte Noordatlantische hoogtetrog domineert nog steeds de weerkaarten. Voorlopig zorgt deze in onze regio voor een goed doorstroomde atmosfeer met aanvoer van vrij frisse zeelucht. Een tweede segment van de langgolvige trog, verder op de oceaan komt echter snel onze kant uit en verscherpt. Dit zorgt reeds vandaag voor het krimpen van de hoogtestroming over W-EUR. Wanneer deze trog dinsdagmiddag met de as over de Golf van Biskaje ligt is de stroming goed SW. Hierdoor wordt een configuratie gecreëerd dewelke gerust mogen aan duiden als Spanish Plume. Deze pluim is goed te herkennen in de 2000-4000m lapse rate van de temperatuur die morgen over het zuiden van ons land oploopt tot ca. +8°C. Niet vreemd natuurlijk gezien het sterk opgewarmd Spaanse plateau. Het is namelijk deze lucht die met de aantrekkende SW stroming op middelhoog niveau naar ons wordt geadvecteerd en zal zorgen voor een zogenaamde Elevated Mixed Layer (EML).
Aan de grond wordt alles gekenmerkt door een oprukkend WF naar onze streken en dit front bereikt vannacht onze regio met wat regen. Nabij en achter het front is de WAA nadrukkelijk aanwezig en gezien de verwachtte opklaringen in de namiddag kan het kwik oplopen tot zo’n 27°. Wel vrees ik voor nogal wat hoge en middelhoge bewolking, gekoppeld aan het WF en de WAA waardoor eventueel de temperatuur niet volluit kan gaan. Verderop naar FR toe (dieper in de warme sector) mag dit geen probleem zijn.
Door de opwarming achter het WF en voor het KF (om 18z morgen nog over Bretagne) kan de atmosfeer nog flink destabiliseren. We zien vooral in de diepere gebieden van de warme sector (Ardennen, LUX en NE van FR) CAPE-waarden rond 2000 J/kg (ML-CAPE rond 1200 J/kg) en de KO loopt op tot zo’n –15°. De luchtmassa is verder vrij vochtig wat resulteert in hoge TE850 waarden tot 60°, wat veel is. Het lijkt er m.a.w op dat er aan voorwaardelijke onstabiliteit geen gebrek zal zijn (al blijft deze alsnog binnen aanvaardbare grenzen). Maar deze waarden zeggen niet alles, er zit immers een serieuze python onder het gras! Immers, de WAA (vooral op 850 hPa) dewelke garant staat voor de plotse opwarming zorgt er tegelijk voor dat zich een knappe inversie opbouwt rond hetzelfde niveau. M.a.w, spontane convectie lijkt niet aan de orde te zijn. In dergelijke situaties is het uitkijken naar dynamische triggers die deze inversie moeten eroderen. Het is wijs in zo’n situaties ook met bijzondere aandacht te kijken naar wat de modellen denken over deze triggering.
Vergelijken we deze situatie met die van afgelopen vrijdag dan moeten we beslist concluderen dat de dynamische triggering een pak zwakker uitvalt en tevens is er niet echt sprake van een uitdiepend lagedrukgebied over FR. We moeten het deze keer doen met een eerder zeer bescheiden trog (meer een rimpel) dewelke in de , verder vrij strakke, SW-hoogtestroming zit vervat en vooral over het westen va de regio lijkt te trekken. Geen sterke PVA dus. Aan de grond geen gesloten lagedrukgebied (toch niet in de huidige modeluitvoer) maar wel een duidelijke thermische prefrontale vore, te koppelen aan de TE850-tong (Spanish plume).
Wat de windshear betreft is deze wel in voldoende mate aanwezig in het gebied met WAA (per definitie een gebied met shear). De hoogste shear vinden we net na het WF maar daar is de onstabiliteit uiteraard beperkt. Wat verder naar het zuiden toe (richting Ardennen) neemt de shear (en storm-relatieve (SR) shear/helicity) af maar de onstabiliteit toe. Ergens daar tussenin bevindt zich een overlappingsgebied met SB-EHI waarden rond 2. Ook indexen zoals STP en SCP slaan hoog uit maar dit mijns inziens vooral door het hoge aandeel van de SRH, en minder door de onstabiliteit. We moeten dus voorzichtig zijn bij de interpretatie van deze kaarten.
Samenvattend kunnen we stellen dat we morgen wakker worden in een warme sector en hoe meer naar het zuidoostelijke deel van het verwachtingsgebied, hoe dieper in de warme en onstabiele lucht. De vraag zal zijn in welke mate de inversie (CAP) zal worden opgeruimd want zoniet blijft convectie beslist uit. Voorlopig overdrijven de modellen niet echt met de triggering van complexen op de CONV.LINE maar dat kan de volgende runs veranderen. Zoals hierboven vermeld is de afwezigheid van een duidelijke trigger in de hoogte (scherpe trog,…) een nadeel. Anderzijds komt de CONV.LINE in de namiddag binnen, in een thermisch zeer gunstige periode. Wanneer convectie ontstaat is de kans relatief groot dat deze doorgroeit tot clusters en waarschijnlijk zelfs MCSs. De beperkte directionele windshear doet vermoeden dat de kans op supercells beperkter is dan bijv. afgelopen vrijdag (toen een meso-low zorgde voor de nodige sterke windkrimping in de PBL) maar de relatief unidirectionele shear is wel van die mate dat lineaire convectie (squall line, bow echo) waarschijnlijk is. Verder is de luchtmassa diep onstabiel waardoor ook aan hagel van betekenis moet worden gedacht, zonder extreme toestanden te verwachten (deze zijn eerder te koppelen aan supercells).
De nacht van dinsdag op woensdag trekt het KF dan door het land maar blijft wat haperen ten oosten van onze regio waardoor ook daarna de onweerskans niet ver weg is.
Door de huidige verwachtte verdeling van onstabiliteit geven we een MDT RISK in de zuidoostelijke gebieden van het verwachtingsgebied. In de andere gebieden volstaat het een SLGT RISK te geven.
Samenvatting:
Dinsdag in de loop van de late namiddag en avond toenemende onweerkans, vooral in de zuidoostelijke gebieden met dan kans op dynamisch stevige exemplaren.
Donderkopsite
Dus als ik het goed begrijp krijgen wij in winkel ook onweer.
Normaal zitten wij erg naast namelijk.
groeten mariek
Ik denk niet dat je dat goed hebt begrepen. Het gaat over onweerkansen, dus er is geen zekerheid aan te verbinden. De kans is er, maar of het ook zal ontstaan is altijd maar de vraag! Kortom als je er graag onweer wilt, verheug je er op maar ga er niet vanuit dat het komt. Kan het ook niet tegenvallen!