Misschien is het voor vakantiegangers in eigen land niet altijd even aangenaam, een zomer als deze. Opmerkelijk zijn dit seizoen de schommelingen. Met recht kunnen we spreken van een wisselvallige zomer, die tot dusver overigens ook duidelijk wat te warm verloopt. Vergelijkingen met de vorige twee zomers liggen voor de hand. Bepalend voor het weer is het grootschalige stromingspatroon op het Noordelijk Halfrond. Zagen we tot in juni geregeld, dat de westcirculatie zwaar geblokkeerd raakte, deze maand krijgt de westcirculatie relatief veel ruimte en dringt derhalve met gemak een flink stuk het Europese continent binnen.
Stroming (Geopotentiele hoogte) 500 Hpa, zondag 19/7
Stroming (500 hPa), zaterdag 24/7
Helemaal strak is de stroming echter niet. In feite is het meer op te vatten als een brede, licht meanderende rivier. Het systeem dat de meanderende rivier in belangrijke mate stuurt is een afgesnoerd lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan. De kern ligt aanvankelijk veelal tussen de 50e en 60e breedtegraad. Maar toedoen van een ander afgesnoerd lagedrukgebied van Arctische oorsprong zal het zwaartepunt van het sturende lag in de loop van komende week wat gaan opschuiven in de richting van IJsland. Op zich zou dit de as van de straalstroom ook wat verder naar het noorden kunnen brengen, maar in de praktijk van komende week zijn daar toch geen duidelijke aanwijzingen voor. In feite blijft de as voorlopig nog relatief zuidelijk liggen voor de tijd van het jaar, zo rond de 50e breedtegraad. Dat geeft de zeer warme lucht waarin het tropisch heet wordt, voorlopig weinig uitbreidingsmogelijkheden in noordelijke richting. Want de temperaturen aan de grond zijn in zekere zin gekoppeld aan de straalstroom.
Windsnelheid en straalstroom, 300 hPa
Windsnelheid, 500 hPa
Serieuze hitte blijft derhalve de rest van deze maand beperkt door het zuiden van Europa, alsmede Zuidoost Europa waaronder de Balkan landen. Op het grensvlak tussen de hoge temperaturen in het zuiden van Europa, en het meer gematigde weer over Noord- en West Europa, trekken met zekere regelmaat frontale storingen van west naar oost Europa binnen. Deze storingen kunnen zware regen- en onweersbuien triggeren. Dat is de afgelopen 24 uur gebeurd over de Alpen en (vandaag) in Tsjechië. Ook komende week, rond dinsdag of woensdag, zal een frontale storing de buienactiviteit in West- en Midden Europa een nieuwe impuls gaan geven.
Dit patroon zal zich dus nog een aanzienlijke tijd voortzetten, vrijwel zeker sowieso de rest van de huidige maand juli. De vraag is, of de westelijke stroming en daarmee de straalstroom over twee weken, met augustus op de kalender, zijn huidige gedrag weet te handhaven. Of dat het meer geblokkeerde patroon van juni terugkeert. In het laatste geval wordt de kans op warmer weer van langere duur in ons land groter. Op basis van de vier-weekse berekeningen van het ECMWF is er een lichte suggestie, dat de stroming in augustus inderdaad minder zal vasthouden aan het zonale (westelijke) karakter.
©Meteo-Consult