De afdeling Kust van de Vlaamse overheid heeft een risicoanalyse van de kustlijn gemaakt. Daaruit blijkt dat een derde van onze kust kwetsbaar is voor zware stormen en een stijging van het zeeniveau. Vooral de havens en de bebouwde dijken in Middelkerke, Oostende (vanaf Raversijde tot het centrum) en Wenduine-centrum zijn zwakke plekken.
Duizendjarige storm
De ingenieurs gingen uit van de "duizendjarige storm", een superstorm. Als we niets doen, kan die 4.000 dodelijke slachtoffers maken - vooral op de dijken - en 3 miljard euro schade in het hinterland.
Twee jaar aan gewerkt
Het Geïntegreerd Kustveiligheidsplan (GKVP) moet zo'n rampscenario vermijden. De afdeling Kust werkte er twee jaar aan. Het plan omvat een hele reeks maatregelen zoals het aanvoeren van zand, het verstevigen van de dijken door er muurtjes op te bouwen (in de vorm van zitbanken), het vooruitbouwen van dijken, het verhogen van de kaaimuren, het aanleggen van strandhagen en het bouwen van stormvloedkeringen in de havens.
©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 12:44 uur, door Joyce.s
Op wat kleine incidenten na was 1953 de laatste, ( onder invloed van zeer goede timing, namelijk door de combinatie van springtij met een zware noordwesterstorm en slechte/geen kust bescherming.) sindsdien is er een hoop verbetert.
In Nederland zijn gewoon de omstandigheden niet gunstig voor het "worst case scenario" we spreken over overlast, niet een inferno. Als er ééns 3 cm sneeuw valt ligt heel het land plat, hoezo we zijn niets gewend.
90% van de klimaathype is geldklopperij.....Hoort iemand nog weleens iets over zure regen....het gat in de ozonlaag....????? de hypes van de jaren 80 waar we aan ten onder zouden gaan!!!!!
Lang voor de industrialisatie waren er al temperatuurs schommelingen. Tuurlijk heeft de aanwezigheid van de mens invloed maar we draven door omdat men hier geld ruikt voor allerlei wetten, regels, en belastingen!
Warmere en koudere periodes zijn van alle tijden, dit is bevestigd, en tuurlijk helpt al het milieubewustzijn mee, maar we overdrijven de laatste jaren. Van de week nog een heel interview op BNR nieuwsradio dat de koeien teveel uitsoten, en dat we dus maar minder vlees moeten eten.....Kom op waar gaat dit over. Mag ik ook nog maar beperkt ademhalen binnenkort omdat dit schadelijk is..???? Fabrieken, of het wereldwijde autogebruik vallen in het niets bij de uitstoot van vulkanen,bosbranden, enz. Merendeel is gewoon een natuurlijk proces. Het vergt wat aanpassingsvermogen, iets wat bijv. de dinosaurussen niet hadden, en uitstierven. Ook toen was het hommeles, en reed er nog geen auto rond, en hadden we nog geen fabrieken met walmende schoorstenen. De aardse loop kent gewoon periodes van warmere jaren en koudere jaren. deal with it. | Gewijzigd: 18 juli 2009, 11:45 uur, door Romani
Op wat kleine incidenten na was 1953 de laatste, ( onder invloed van zeer goede timing, namelijk door de combinatie van springtij met een zware noordwesterstorm en slechte/geen kust bescherming.) sindsdien is er een hoop verbetert.
In Nederland zijn gewoon de omstandigheden niet gunstig voor het "worst case scenario" we spreken over overlast, niet een inferno. Als er ééns 3 cm sneeuw valt ligt heel het land plat, hoezo we zijn niets gewend.
90% van de klimaathype is geldklopperij.....Hoort iemand nog weleens iets over zure regen....het gat in de ozonlaag....????? de hypes van de jaren 80 waar we aan ten onder zouden gaan!!!!!
Lang voor de industrialisatie waren er al temperatuurs schommelingen. Tuurlijk heeft de aanwezigheid van de mens invloed maar we draven door omdat men hier geld ruikt voor allerlei wetten, regels, en belastingen!
Warmere en koudere periodes zijn van alle tijden, dit is bevestigd, en tuurlijk helpt al het milieubewustzijn mee, maar we overdrijven de laatste jaren. Van de week nog een heel interview op BNR nieuwsradio dat de koeien teveel uitsoten, en dat we dus maar minder vlees moeten eten.....Kom op waar gaat dit over. Mag ik ook nog maar beperkt ademhalen binnenkort omdat dit schadelijk is..???? Fabrieken, of het wereldwijde autogebruik vallen in het niets bij de uitstoot van vulkanen,bosbranden, enz. Merendeel is gewoon een natuurlijk proces. Het vergt wat aanpassingsvermogen, iets wat bijv. de dinosaurussen niet hadden, en uitstierven. Ook toen was het hommeles, en reed er nog geen auto rond, en hadden we nog geen fabrieken met walmende schoorstenen. De aardse loop kent gewoon periodes van warmere jaren en koudere jaren. deal with it.
Ben het er wel mee eens wat je zegt Romani. Ik denk alleen dat wij mensen, het niet kunnen "dealen". Wij mensen willen alles beheersen en overheersen. Het weer, klimaat e.d is alleen nog veel te groot om te kunnen be-en overheersen. Aangezien we met steeds meer mensen op deze aardkloot rondlopen zullen we denk ik met het feit moeten dealen dat er af en toe een hoop slachtoffers vallen op het moment dat Moeder Natuur zich laat gelden.
ik realiseer mij wel dat dit niet zo gauw zou gaan gebeuren maar toch bij een normale storm zetten ze al massaal mensen op de dijk neer om te kijken of het wel goed gaat en er zijn dijken waar je niet vrolijk van word, daar zouden ze eens aan wat moeten, en dan kun je een hoop ellende misschien wel voorkomen.
Of zoals mijn vriend wel eens zegt...(t'is wel hard) "goed tegen de overbevolking als er rampen plaatsvinden" Daarin zwaait Moeder Natuur ook met de scepter.
Om eerlijk te zijn zijn de dijken in Nederland van betere kwaliteit dan de belgische dijken (no offence belgen )
maar dat is nou eenmaal zo.
Buitenom dat ben ik al die voorspellingen van "superstormen" en "eind van de wereld" een beetje
beu.. Laat ons gewoon lekker ons leven leiden, en ga niet iedereen bang lopen maken met die leipe "theoriën" over "wat er allemaal wel niet zou kunnen gebeuren!"
straks komt er een grote zombiehond from space, en die eet ons allemaal op!!!! echt hoor!!! heeft ene pietje puk ooit gezegd! en waarschijnlijk gebeurd dat in 2012!!!
maar dat is nou eenmaal zo.
Volgens mij weten een boel mensen niet wat een defenitie is van een superstorm. Als je een storm krijgt van orkaankracht dan heb je al een superstorm. Wat betreft de dijken zijn ze in Belgie echt wel beter want hier in Nederland is er al een dijkbewaking bij een 8 bft wat in Belgie nog niet is.
okay, maar dat wil niet zeggen dat de dijken van minder kwaliteit zijn. Ik denk dat dat ook meer uit voorzorg is, en we hebben ook een stuk meer dijken dan België.
2 dingen.
1) je vergelijkt appels met peren. Nederland is in de uniek situatie terecht gekomen dat en deel onder zee niveau ligt Belgie heeft daar geen of minder last van. Ook moet je even kijken hoe ver het water land inwaarts kan gaan en dan kom je tot de schrikbarende ontdekking dat Zeeland en noord en zuid Holland volledig blank komen te staan. Tevens moet je er rekening mee houden dat er langs de Nederlandse kust duin gebieden zijn met hoge natuurwaarde die echter ook zeer kwetsbaar zijn.
2) Zonder het zelf te merken geef je zelf al aan wat er aan de hand is. Je zegt zelf al dat de dijken in Nederland zwak zijn (is er bewijs van) bovendien zouden er 4000 doden zijn (welke waarschijnlijk nog laag wordt geschat). Combineer deze 2 eens!? Zwakke dijk en veel doden maakt ? Ojee gutte gut er moet en oplossing komen. Dijken moet verzwaard kusten aan gepakt dit gaat miljarden kosten.
Zie daar gaat het dus om. Zo en storm als die er al ooit komt zal eens in de 1000 jaar toe slaan en dan nog is maar de vraag wat het resultaat is. Echter er wordt paniek gezaaid want minimaal 4000 doden en er wordt en oplossing aan gedragen waar we zo snel mogelijk aan moeten werken kosten minimaal 2 miljard.
Het zelfde verhaal is CO2 uitstoot en zure regen (toevallig kwam dat aan bod terwijl er enkele grote vulkaan uitbarstingen op ons half rond waren (toeval)). Bewijzen zijn er niet maar het levert geld op dus bang maken die zooi en melken maar.
en nog geen echte herfststorm maar toch zie je enkele pijnpunten van onze kust te Oostende...
Best de moeite als je Oostende kent hoe de zee tekeer ging bij springtij en volgens mij bij een supertorm idd voor héél wat schade kan zorgen.... | Gewijzigd: 19 juli 2009, 13:34 uur, door jillrob
Het gaat om een storm met een terugkeerperiode van 1.000 jaar, ofte een storm die normaal eens in de duizend jaar voorkomt. Wanneer weet niemand. Het kan morgen zijn (de verwachtingen van onze weermannen hier zijn er niet naar maar allé), maar ook over 1.534 jaar als het wat meezit.
Om het even te duiden. De kans dat de storm zich niét voordoet de komende 50 jaar is 95%. Dus de kans dat het zich de komende periode van vijftig jaar voordoet is amper 5%.
Doden zijn altijd nattevingerwerk. Er vallen misschien 40.000 doden bij een superstorm met een terugkeerperiode van 10.000 jaar. Tja,...
Zo'n studies zijn goed om de zwakke punten te identificeren en verbeteringen aan te brengen, maar die doden is wat mij betreft wat sensatiezucht om het ding te verkopen en in de media te brengen.
Toedeloe,
Jeroen
Wacht maar als we een storm krijgen van orkaankracht dan praten we wel verder