In een ongewoon snelle reactie heeft de Amerikaanse overheid meer dan 1000 inlichtingenfoto’s van de Noordpool vrijgegeven, slechts uren nadat de National Academy of Sciences ze nuttig achtte voor onderzoek naar klimaatverandering. Zo’n 700 beelden tonen oppervlakten zee-ijs in 6 verschillende delen van de Noordelijke IJszee. Nog 500 beelden tonen delen van Alaska, grondgebied van de Verenigde Staten. De foto’s hebben een resolutie van ongeveer 1 meter, een grote verbetering ten opzichte van bestaand beeldmateriaal van het zee-ijs, zegt Thorsten Markus van NASA.
Dat is de belangrijkste reden dat we er zo blij mee zijn. De één meter resolutie was de missende dimensie, zegt Markus. Dit geeft een goed beeld van de Noordpool in de zomer. Markus noemt het snelle vrijgeven een grote verrassing en prijst de coöperatieve houding van de Amerikaanse overheid.
Smeltwater
Tot nog toe moesten de onderzoekers het doen met een fijnste resolutie van 15 tot 30 meter, met het risico dat kleine fenomenen over het hoofd worden gezien, zoals kleine poeltjes met smeltwater. Tijdens warme zomerdagen vormen deze poelen, die een diameter van 30 meter kunnen krijgen, bovenop het zee-ijs. Het water in de poelen is relatief donker, met een veel lagere albedo dan het omringende besneeuwde ijs. Hierdoor wordt een veel groter deel van de zomerzon geabsorbeerd en omgezet in warmte, waardoor de seizoensgebonden temperatuurstijging lokaal flink kan versnellen.
Temperatuur
Terwijl de individuele poeltjes meestal erg klein zijn, kunnen ze tezamen 30 procent van het ijsoppervlak vormen. Afname van de gemiddelde albedo van het gehele Arctische gebied versterkt ook op wereldschaal de temperatuurstijging, een van de positieve terugkoppelingen van klimaatverandering.
Maarten Loonen, een NOS-correspondent die deze zomer op Spitsbergen doorbrengt, liet deze week in het Noordpool-Zuidpool wisselblog nog weten dat de temperatuur er was gestegen tot 12,7 graden boven nul, op één na het absolute temperatuurrecord voor de maand juli sinds metingen vanaf 1990.
©Hier.nu