Gisteren beschreven we op deze plaats onder meer de huidige cyclus van het zomerweer. Of we het willen weten of niet, het patroon van dit moment is nog altijd het meest voorkomende in de Nederlandse zomer. Even een aantal dagen warm, dan weer toenemende buiigheid en afkoeling. Dat is waar we het nog wel even mee moeten doen. De eerste echt grote kansen op langdurig warm zomerweer lijken voorlopig bestemd voor richting augustus.
Vandaag kijken we naar het hete weer van dit moment in veel vakantiegebieden rond de Middellandse Zee. En ook nog even naar de buien van afgelopen nacht en ochtend. En ook wat beide zaken met elkaar te maken hebben.
De situatie aan het begin van deze vrijdagmiddag
Hieronder staat een afbeelding van het huidige stromingspatroon inclusief bewolking, en voor West-Europa ook de bijbehorende neerslag. Een depressie bevindt zich deze vrijdag boven Engeland en trekt in noordelijke richting de zee op. Zones met regen- en onweersbuien draaien om het lagedrukgebied heen, in lijn met de heersende luchtstromen. Zoals altijd bij een depressie is dat tegen de wijzers van de klok in. De onweersbuien van afgelopen vrijdagnacht en –ochtend in ons land bevinden zich alweer voor het grootste deel ten noordoosten van ons. Wel laten de radarbeelden ons zien dat er nog een paar lokale buien vallen.
Hetzelfde tijdstip (14.00 uur vrijdag), maar dan met de stroming op grote (en voor ons weer sturende) hoogte in de atmosfeer. Aan de voorzijde van de lagedrukwerking die ook in de bovenlucht terug te vinden is, wordt, voor de buien uit, hete lucht vanuit het zuidwesten aangevoerd. Aan de achterzijde wordt van boven noordelijk gelegen gebieden van de oceaan juist veel koelere lucht het continent binnengevoerd, achter de buien die steeds verder naar het oosten toe trekken. Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Kaart met luchtdruk, bewolking en neerslagradarbeeld (West-Europa) van 14.00 uur vrijdagmiddag. Rondom een depressie boven de Engelse kust draaien buiengebieden. Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Het onweer van afgelopen nacht en ochtend: niet extreem maar als altijd gevaarlijk
Overigens waren de onweersbuien van afgelopen nacht en ochtend zeker niet extreem te noemen naar zomerse maatstaven. Evenwel ging het lokaal nog best stevig tekeer met een paar flinke onweersklappen. En extreem of niet, onweer blijft altijd gevaarlijk. In Almelo werd een fietser dodelijk getroffen door de bliksem.
Verlichting voor delen van heet Zuid- en Oost-Europa
De buien markeren de overgang met koelere oceaanlucht die van boven de oceaan nu steeds verder het continent binnendringt. Vooral in West- en Midden-Europa wordt het fors koeler. En ook een deel van de landen in het zuiden en oosten van Europa krijgen een veeg mee.
Voor veel regio’s betekent dat enige verlichting na een aantal zeer hete dagen met op veel plaatsen in Italië en op de Balkan maximumtemperaturen ruim boven 35 graden. De Kroatische kustplaats Split noteerde donderdag bijvoorbeeld 37 graden. En dat gold ook voor Rome. In Florence werd het 38 graden. En tevens bijvoorbeeld Mostar (Bosnië-Herzegovina), plaatsen in Macedonië en de kustplaats Antalya in Turkije haalden 38 graden. Iets minder hoog maar toch nog 35 graden werd het in sommige badplaatsen in Roemenië en Bulgarije.
Dreigende wolkenlucht met op de achtergrond voorzichtige opklaringen. Foto: Perry Meter.
Het komende weekend wordt het vanuit het westen ietsje minder heet. Daarbij komt het overigens lang niet overal tot buien. Voor Zuid-Europa zijn het vooral het noorden van Italië en de Balkan die op grote schaal met buien te maken krijgen. Elders wordt de buiigheid onderdrukt door hogedrukwerking.
Griekenland en Turkije merken overigens niet of nauwelijks iets van afkoeling. En volgende begin volgende week worden ook Italië en de Balkan weer heter, met op diverse plaatsen meer dan 35 graden. Het binnenland van Spanje lijkt dan overigens lokaal de 40-gradengrens te gaan passeren.
Grootste hitte vaak vlak voor afkoeling
De grootste hitte heeft paradoxaal, en dat is wel vaker zo, alles te maken met de binnentrekkende buienstoring. Aan de voorzijde ervan is de stroming nog wat meer naar het zuidwesten gedraaid in plaats van westzuidwesten, en wordt de heetste lucht aangevoerd – van boven Afrika.
Ook in Nederland hebben met we met dit effect te maken gehad. Donderdag werden de hoogste temperaturen gemeten, in warme lucht van boven zuidelijke gedeelten van de oceaan. En nu op vrijdag, meteen daarna dus, is de afkoeling gekomen.
Bron: Meteo Consult