Een lagedrukgebied (980 hPa) trok afgelopen etmaal over het zuiden van Noorwegen naar het zuidoosten en kwam woensdagnacht bij de Duitse Bocht aan. Het windveld had zich daarbij tot over Nederland uitgebreid waarbij in het Waddengebied gemiddeld even stormkracht (windkracht 9) werd bereikt, lokaal zelfs even een windkracht 10 (zware storm).
Niet alleen buiten maar ook tijdens buien kwamen zware tot zeer zware windstoten uit het noorden tot noordwesten voor. De eerste najaarsstorm heeft op veel plaatsen geleid tot overlast, onder meer door omgevallen bomen en hoogwater.
Het KNMI registreerde tegen 5 uur in de ochtend bij Lauwersoog een gemiddelde wind van 89 km/uur overeenkomend met zware storm, windkracht 10. Dinsdag had het KNMI in het begin van de avond een Weeralarm afgegeven voor zware storm in het Waddengebied en zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur in het noorden van het land. De sterkste windstoot werd ook in Lauwersoog gemeten: rond 6 uur woensdagochtend schoot de windmeter uit tot 115 km/uur.
Ook landinwaarts zijn zeer zware windstoten gemeten, onder meer in Leeuwarden waar windsnelheden zijn geregistreerd van 111 km/uur.
Het Weeralarm van 31 oktober/1 november was het eerste van 2006. Het vorige Weeralarm gaf het KNMI eind 2005 toen ons land getroffen werd door een sneeuwjacht.
[img width=426 height=320]http://www.meteonet.nl/fileupload/uploads/vliegtuigopdekop.jpg[/img]
Vliegtuigje op de kop op Ameland, foto: Martha Appelman
De noordwesterstorm veroorzaakte vooral in Groningen problemen. De storm zorgde voor flinke opstuwing van het zeewater dat o.m. in Delfzijl en Lauwersoog een waterstand van bijna vijf meter boven NAP bereikte. Bij Delfzijl werd een waterstand gemeten van 4,83 m boven NAP. Een dergelijke hoge waterstand is volgens woordvoerder Jan Kroos van de Stormvloedwaarschuwingsdienst hier niet eerder gemeten. Het vorige record ooit in Delfzijl gemeten bedroeg 4,60 meter boven NAP in 1825.
Top 5 van de hoogste waterstanden in Delfzijl sinds 1900:
1. +483 cm NAP 1 november 2006
2. +453 cm NAP 28 januari 1901
3. +451 cm NAP 13 maart 1906
4. +448 cm NAP 4 februari 1944
5. +446 cm NAP 16 februari 1962
Vooral in Delfzijl en Lauwersoog waren enkele kritieke momenten. In Lauwersoog liep de parkeerplaats van de visafslag onder water. Enkele onbemande voertuigen die pal langs de kust geparkeerd stonden dreven weg.
In de haven van Schiermonnikoog zonken een paar jachten. Een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij noemde het een onstuimige nacht.
In Delfzijl was de havenboulevard door het opgestuwde water één grote watervlakte geworden. De schade wordt geschat op een miljoen euro. Waterschap Noorderzijlvest sloot de coupures, een soort stormvloedkering, in de Kustweg in Delfzijl. De dijken werden de hele nacht bewaakt.
Ook op andere plaatsen in onze provincie zorgde de storm voor overlast. Er lagen veel takken en bomen op wegen en zeventien brandweerkorpsen zijn de hele nacht in de weer geweest om die te verwijderen. In de buurt van Baflo ontsnapte een automobilist aan de dood, toen een dikke tak de voorruit van zijn auto doorboorde. De bestuurder raakte slechts lichtgewond. In Drenthe viel bij Beilen en ook bij Zuidbroek een boom op het spoor waardoor het treinverkeer stil kwam te leggen.
Het probleem is dat veel bomen nog vrij vol in het blad staan en dus grote windvangers vormen. Vooral zwakke en minder diep gewortelde bomen kunnen daarom snel omgaan.
Op de foto een boom die bij het Groningse Roodeschool omging (bron foto: Jannes Wiersema)
Bronnen: Meteonet, RTV Noord, KNMI
Net naar de Duitse zender gekeken,daar is het ook aardig tekeer gegaan.
Hier viel het mee,paar takken op de weg,hebben we bij elke storm wel.
De hoge golven hebben ook een ander effect gehad. Het schuim dat van de koppen van de golven afwaaide is door de storm door de lucht gemengd. Door de stijgende lucht boven het warme zeewater is het zeezout uit het schuim tot op buienhoogte doorgedrongen en inmiddels vallen er in heel Nederland “zoute†buien. Brillen en voorruiten van auto’s vertonen witte vlekjes van opgedroogd zout. Pluk een appel en hij smaakt zout. Daarmee wordt het fenomeen “zureâ€regen uit de jaren tachtig aangevuld met het ultramoderne “zouteâ€regen anno 2006.
Bron: www.weer.nl
En hij had ook nog eens een waarschuwing gehad.
In en in triest dit!
Stel: er staat een scheve boom in je straat,en vannacht geven ze storm af!
Toevallig heb je je auto onder die scheve boom gezet.
Dan ga je toch die auto verzetten,naar een veilige plek?
Want die auto is jou eigendom,
zo is het ook met die paarden.
De paarden zijn jou eigendom,dus moet je er voor zorgen.
Zoniet,dan is het dierenmishandeling... :-
Ik weet natuurlijk niet wanneer hij gewaarschuwd is, en dat dat sowieso wel is gebeurd.
Het zal wel niet een kwestie zijn we jagen ze dijk over en dan is het klaar, maar een giga verkeerde inschatting van die man is wel duidelijk met alle gevolgen van dien.
Uitgegeven: 3 november 2006 13:58
Laatst gewijzigd: 3 november 2006 15:33
MARRUM - De reddingsactie van ruim honderd paarden die bij Marrum vastzaten in het water, is succesvol voorlopen. Alle dieren hebben de oversteek van hun eilandje in een kwelder bij de Waddenzee naar de zeedijk overleefd. Dat heeft districtshoofd Nico Minnema van It Fryske Gea vrijdag gezegd. Bron: www.nu.nl
Goed werk!