Nederlanders die de komende week naar Zuid-Europa afreizen moeten rekening houden met extreme hitte. Vooral in Italië, Spanje en Griekenland is het bloedheet, maar ook in Oostenrijk, Hongarije en delen van Duitsland worden mensen gewaarschuwd voor de hoge temperaturen. De GGD raadt vakantiegangers in deze landen aan om op het heetste gedeelte van de dag uit de zon te blijven en genoeg water te drinken.
Deze week was het op Sardinië 38 graden, in Spanje werden temperaturen tussen de 35 en de 40 graden gemeten. Dit weekeinde wordt het iets minder warm, maar volgende week worden er weer extreme temperaturen verwacht rond de Middellandse Zee. Tijdens de nachten koelt het nauwelijks af.
Afkoelen in Griekenland
De ANWB waarschuwt automobilisten die naar het zuiden afreizen voor schade aan hun auto. Door lange files, extreme hitte en zware belasting krijgen auto's het zwaar te verduren. Automobilisten wordt aangeraden om zo min mogelijk achter vrachtwagens en zo veel mogelijk in de wind te rijden en het toerental laag te houden om oververhitting van de motor tegen te gaan. In de file moeten automobilisten de airco uitzetten.
De Trevifontein in Rome
Vrijdag begint voor een miljoen Nederlanders de vakantie. De helft van hen vertrekt naar het buitenland. Op wegen in Duitsland en Frankrijk en voor de Alpentunnel wordt grote drukte verwacht. Mensen die dit weekeinde in Nederland blijven, kunnen de zonnebrandcrème overigens onaangeroerd laten: met de voorspelde regenval lijkt een paraplu een nuttiger attribuut. Pas in de loop van volgende week wordt meer zomers weer voorspeld door het KNMI.
bron: de pers
De bevolking op Cyprus wordt geplaagd door temperaturen tot 40 graden in de schaduw en hoge luchtvochtigheid. Tot het weekend blijft het heet op het toeristische eiland. Dat deelde de weerkundige dienst mee. "Op het middaguur kan je nauwelijks ademhalen. Ik vlucht de winkels binnen om afkoeling te zoeken bij de airconditioning", zei een toeriste op de openbare televisiezender RIK.
In Griekenland waarschuwde de brandweer voor bosbranden. Daar heersen temperaturen van rond de 36 graden. Tegelijkertijd waaien winden met een kracht van acht Beaufort over de Egeïsche Zee. In grote delen van het Griekse vasteland voorspellen de weerdiensten voor zaterdag en zondag temperaturen van 42 graden.
©Hln | Gewijzigd: 22 juli 2009, 12:43 uur, door talkyr86
Het Balkanschiereiland kreunt onder een hittegolf. Voor vandaag zijn in Kroatië, Servië, Albanië, Bulgarije en Macedonië temperaturen van boven de 40 graden Celsius aangekondigd. In Servië is al een slachtoffer bezweken aan de hitte.
Binnenblijven
In alle landen wordt de bevolking aangespoord om tussen 11.00 en 16.00 uur binnen te blijven, en in Servië werden werkgevers opgeroepen hun arbeiders niet buiten te laten werken. In vele steden kwamen de hulpdiensten tussenbeide, omdat mensen op straat of aan het strand onwel werden.
©Hln | Gewijzigd: 27 februari 2017, 10:22 uur, door Joyce.s
De meteorologische dienst van Spanje waarschuwt vandaag voor extreem hoge temperaturen. Op meerdere plekken komt de temperatuur boven 40 graden. Het gaat vooral om de zuidelijke helft van het land. Vandaag gaat het vooral om de volgende procincies: Gran Canaria, Toledo, Córdoba, Jaén, Sevilla, Granada, Cádiz.
Sevilla
In de loop van de week nemen de temperaturen in het zuiden van Spanje verder toe. In Sevilla wordt het ten minste 42 graden. Mensen die van plan zijn daar op vakantie te gaan worden geadviseerd veel water te drinken en niet te veel te ondernemen.
©WeerOnline
Verzengend heet is het dit weekeinde in Zuid-Europa. De Spaanse steden Cordoba en Moron de la Frontera haalden zaterdagmiddag 41 graden. In Griekenland ging Larissa naar 43 graden en in het noordwesten van Turkije steeg het kwik naar 44 graden. Zowel aan de grond als in de wat hoger gelegen luchtlagen is het daar zeer warm. Lucht vanuit Noordoost-Afrika gleed afgelopen vrijdag de zuidoosthoek van Europa binnen. Gelukkig gaat een naderend hogedrukgebied boven het oosten van Europa weldra een thermische tempering bewerkstelligen.
De hitte van gisteren in Zuidoost-Europa.
De hitte van gisteren in Spanje, Portugal en Noordwest-Afrika. Agadir was de topper met 48 graden!
Weinig groen
Ook Spanje heeft te maken met lucht vanuit Afrika. Maar dat niet alleen. Het voorbije droge voorjaar heeft de grond al behoorlijk uitgedroogd en in combinatie met uitgestrekte onbegroeide vlakten leidt dat tot een extra opwarming. Daar waar vele eeuwen geleden vrijwel heel Spanje met bomen begroeid was, daar is –onder andere na de bouw van de Armada- nu heel veel ruige grond aanwezig. Terwijl bomen water langer vasthouden en zorgen voor een natuurlijke koeling, veroorzaakt droge grond een gemakkelijke verdere verhitting. Branden kunnen daardoor vrij eenvoudig ontstaan en worden bovendien ook vaak moedwillig gesticht. Een aanzienlijk deel van Spanje staat in risicokaarten momenteel rood gekleurd om aan te geven dat het gevaar van branden extreem groot is.
Spanje is in staat van alertheid vanwege bosbranden. In de rode gebieden is extreem gevaar op branden.
Druk op hoogte
Naast dit verhaal staan twee kaarten met luchtdrukhoogten. De eerste kaart is die van afgelopen zaterdag en toont aan op welke hoogte (in decameters) de druk 500 hectopascal bedraagt. Op de zaterdagkaart bevindt Nederland zich ten noorden van de 576 DAM-lijn, ongeveer op 568 DAM. Dat betekent dat je in ons land 5680 meter omhoog moet om op je luchtdrukmeter 500 hectopascal te krijgen. In Zuidoost-Spanje moet je voor diezelfde luchtdrukwaarde een stuk hoger, namelijk tot bijna 6000 meter. Oftewel; de lucht boven Spanje is een stuk warmer, want is meer uitgezet.
De hoogtelijnen op 500 hPa, zaterdag.
De hoogtelijnen op 500 hPa, maandag.
Turkije minder heet
Op de tweede kaart met luchtdrukhoogten is de situatie van morgen, maandag, uitgezet. Vooral in de omgeving Noordwest-Turkije is er veel veranderd. Daar moest je gistermiddag naar 5880 meter hoogte om op 500 hPa uit te komen, maar morgenmiddag nog ‘maar’ tot 5800. De hogere luchtlagen koelen dus iets af. Dat is duidelijker te zien in de luchtdrukkaart aan de grond. Een hogedrukgebied boven Hongarije zorgt er namelijk voor dat de wind niet meer uit het hete Egypte waait, maar vanuit het noorden iets minder heftige warmte aanvoert (wind draait om een hogedrukgebied in de richting van de wijzers van de klok). Vandaar ook dat de temperatuur in het Turkse Adapazari gisteren nog naar 44,3 graden kon stijgen, maar vandaag op 36 graden uitkomt en voorlopig rond 30 graden zal slingeren.
Bron: Meteo Consult, El Pais