Dat was echt onvergetelijk onweer.... De lucht achter de bui was spectaculair bizar... Leek net een sprookje
"De buienwolken kwamen tot een gigantische hoogte voor onze begrippen van 43.000 voet (14 km). Daarbovenin lag de temperatuur lokaal beneden -60 graden Celsius! Zie infraroodfoto van 14.14 utc >>>
check MCS boven DLD, schitterende haak:
Natuur op zijn mooist...
Op plaats 3 zet ik het onweer van 19 juli 2014. Er viel toen bakken water uit de lucht en er was veel bliksemactiviteit.
Op plaats 2 zet ik het onweersdriedaagse van 7-10 juli 2014. Er viel de eerste dag een enorme hagelbui die schade heeft veroorzaakt. De laatste dag en nacht waren het intenst van allemaal: bijna heel de nacht door gerommel en ontladingen.
Op plaats 1 zet ik het onweer van 25-26 mei 2009. Geen enkel onweer dat ik al heb meegemaakt heeft dit tot nu toe kunnen overtreffen... Maar in de toekomst worden de onweersbuien intenser en zal dat vast wel gebeuren.
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
De straat waar mijn vader woont halde nog het rtl4 nieuws, een bewoner maakte een foto van de straat die blank stond met zijn dochtertje genietend in het hoge water. Sindsdien nooit meer zoveel water in de straat gezien. De bliksem activiteit was ook buitengewoon extreem. Letterlijk als een stroboscoop. Ik heb er helaas niets van gefilmd.
De shelf op de bow-echo was schitterend maar de bui zelf was lelijk. Ik kan me geen mooie ontlading herinneren.
Zeer veel regen ontnam dan ook het zicht, en lekkage in meerdere delen van het huis zorgde ook voor chaos.
Op plek 1 28-7-13
Na een zeer lange dag, avond en nacht van wachten op onweer, onstond er rond half 3 een haak aan het buien complex dat daarvoor uitstrekte tot aan Nijmegen. Ik zag het vanuit mijn woonplaats al ontladingen rond dat gebied, veel, vaak, en fel, niet realiserend dat dat op mij afkwam.
Het hield gelukkig stand, maar wat het bracht was me op dat moment té.
Alleen maar felle witte flitsen en enorme knallen en donder.
Helaas was mijn (slechte) camera rond die tijd al (nagenoeg) vol en had mijn ma nog een camera om even mee te filmen, maar ook die geheugenkaart hield niet stand tot het ergste nog moest komen.
Hiervan heb ik geleerd en daarom een nieuwe camera met meer geheugen kaarten en accu's aangeschaft.
Hieronder nog wat beelden van destijds, op een van de filmpjes mijn ma op de achtergrond het huilen nabij:
Onweer 2015: 14x
Onweer 2016: 10x
Onweer 2017: 12x
Onweer 2018: 14x
Onweer 2019: 15x
Onweer 2020: 8x
Onweer 2021: 11x
Onweer 2022: Niet bijgehouden
Onweer 2023: 20x
Onweer 2024: 10x 31-3 een paar flinke flitsen en donders, 15-4 3 donders, 30-4 donders en bliksems in de verte. 2-5 flinke donders en bliksem 19-5 uren lang gerommel, uiteindelijk een paar flinke donders. 21-5 Een aantal lekkere donders. 26-5 donders 9-7: matig, zware donders 23-7 vele zware diepe ' bass' donders 7-8 Een diepe donder
opeens kwam de lucht groen en enkele ogenblikken later viel het water met bakken uit de lucht. Hagelstenen de grootte van duiveneieren vielen uit de lucht en opeens... een tornado. De rolluiken werden doorzeeft door de hagelstenen en geen electriciteit meer (iets verder was een boom op de draden gevallen). Via een radio (op batterijen) hoorden we op de lokale zender welke straten de brandweer eerst ging opruimen..;
Op onze tocht zagen we ingestorte schuren, omgewaaide bomen en zelfs slagbomen die netjes in twee geplooid waren!
Ik was nog geen zeven, maar dit zal me toch altijd bijblijven!
Onweersdagen 2014: 15
Onweersdagen 2015: 4 (Geen één keer goed onweer helaas)
Onweersdagen 2016: 9 (6x matig, 3x zwaar)
Onweersdagen 2017: 4 (3x licht, 1x matig)
Onweersdagen 2018: 2
Rolwolken/shelfclouds: 3
23-07-2013: dag om nooit meer te vergeten
23-06-2016: Blikseminslag om nooit te vergeten
380kV Hoogspanningsmast van 80m hoog omver geblazen en 2 andere masten mee naar beneden getrokken. Er was een downburst gecombineerd met hagel: een kogelbarrage. De deukjes staan nog steeds in het hout. De Velux van onze badkamer stond open, en alles was nat en groen van de takken en bladeren.
| Gewijzigd: 28 februari 2017, 09:58 uur, door Joyce.s
Begin juli 1981 (Nieuwe Pekela): In de avond trok een actief onweer over het dorp, veel knetterende donderslagen!
Juli 1984 (Ommen): Wij waren op vakantie toen we meerdere zware onweersbuien hadden.
5 juni 1992 (Terwolde): Wij waren toen voor het pinksterweekend op vakantie in de buurt van Terwolde en op die vrijdag besloot ik om naar Deventer te lopen. Op de terugweg zag ik een egale lichtgrijze lucht, waarvan ik dacht. dat er een beetje motregen uikwam. Toen ik even later weer achterom keek, was de lucht donkerder geworden en dacht ik dat het wat harder zou gaan regenen. Nog even later, ik was Terwolde alweer voorbij en op 1 km van de camping af, keek ik nog eens achterom En nog eens, maar toen was het rennen geblazen! Een gifgroene lucht kwam opzetten. Vlak voor de camping een aantal hevige windstoten, zodat diverse luifels en windschermen omgingen. Daarna duurde het even voor het echte onweer kwam en dat was gelijk heftig. In gezinsverband deden we rekstokoefeningen aan de tentstokken, begeleid met stroboscopisch onweer en heel veel regen en hagel. De volgende dag bleek, dat een afdekzeiltje die voor de ventilatie-opening van de voortent kapotgehageld was.
Juni 1989 (Nieuwe Pekela): Nachtelijk onweer met blikseminslag op een 100 meter van ons ouderlijk huis. Er trok toen een actieve bui over het zuidoosten van de provincie Groningen.
Uiteraard de buien van 17 juli 2004 en 26 mei 2009, (In Ten Post meegemaakt.)
Recente pittige buien (Ten Post): Nacht van 2 augustus 2012, felle bui met een aantal daverende klappen en veel ontladingen. Ook 5 augustus 2013 was een avond/ nacht met 2 forse buien, de eerste trok op enige afstand langs, maar leverde een mooie vuurwerkshow, de tweede trok over met tamelijk actief onweer. Als laatste bui de bui van 2 juli 2015, toen er meerdere actieve buien overtrokken, waarbij de laatste bui nogal wat knetterende donders had. Bliksems waren mooi om te zien!
In de nacht van 7 op 8 juli 1991 werd onder meer de provincie Noord-Holland getroffen door extreem zware onweersbuien. Het bliksemde urenlang, de onweersbuien duurden wel drie tot vier uur. Met de neerslag viel het mee maar zelden was er zo veel bliksemaktiviteit te zien. De onweersbuien kwamen vanuit het zuidwesten vrij plotseling opzetten. Een mogelijke oorzaak van het extreem zware onweer is waarschijnlijk de combinatie geweest van zeer grote warmte boven land met temperaturen van boven de 30 graden en het nog zeer koude zeewater als gevolg van een koud voorjaar.
De eerste van afgelopen 2 en 3 juli. Toen op die avond een zeer actieve MCS kwam opzetten. Zoveel bliksemactiviteit heb ik never nooit gezien. Elke seconde wel 1 of meer ontladingen en het bleef maar doorgaan. Het waren ook agresieve ontladingen (veel blikseminslagen). Het ergste was toen ook nog dat de auto niet meer wou starten en midden in de onweer de auto moest aanduwen. Die datum vergeet ik nooit meer
De 2e die ik ook niet snel vergeet is de onweersbui op 16 februarie 2014. Toen op een nacht nietsvermoedend een onweersbui losbaste boven mijn woonplaats. De basis was zo laag dat elke ontlading meteeen raak was (inslag). De felle flitsen en de giga knallen waren toen ongelofelijk! Zulk soort agresief onweer heb ik nooit meegemaakt en het was ook soms wel eng. Inslagen die dichtbij waren, waren behoorlijk fel en de donders waren zo hard dat alles letterlijk trilde. Had toen de camera voor het raam neergezet en het laten opnemen. Durfde geen gok te wagen om voor de ramen te gaan plakken, want je was zo aan de beurt.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Zou dat ook rond 7 juni geweest kunnen zijn?
Ik herinner mij een onweersbui boven Hoofddorp, was op een zaterdag.
De lucht betrok groen en het onweer dat los barste was niet normaal meer, echt hele zware dreunen.
Weet ook nog goed dat we kort daarvoor Twister hadden gezien en mijn Pa en ik gingen boodschappen halen en mijn broertje was in paniek, want groene lucht staat voor tornado's..
Mijn zwaarste onweders:
1, Zie hier boven.
2. 2x in 1999 de eerste was in Arcen (LB) we stonden met onze nieuwe vouw-wagen daar op de camping toen er vanuit Z en ZW 2 complexen op ons afkwamen en samenvoegde en precies rond Arcen (leek zo) bleven hangen, dit was heel eng gezien het geluid en licht dat deze bui produceerde vrj lang en intensief was, een paar weken later stonden we in Ounans (FR) op de camping en daar barste een heel zwaar onweer los in de nacht, we moesten met vrienden de luifel vast houden en de bliksem sloeg nog in in de rivier.
3. 2001 in La Roche en Ardenne (BE), dit was echt een donderklap bij heldere hemel die in een electrapaal sloeg op een afstand van ong. 10m.
4. 2009 uiteraard.
5. 2x in 2010 in Audresselles (FR), we stonden op de camping en de buien die toen binnen kwamen over zee zorgden voor veel wind en onweer, we zaten met te korte haringen op een zandgrond wat resulteerde in haringen die verspreid over de camping lagen.
Deze buien trokken later door naar NL en hebber er hier toen voor gezorgd dat de volgende dag caravans over het water werden geblazen.
En kort voor deze vakantie trok er een shelfcloud over hoofddorp welke voor veel onweer en regen zorgde.
Overstromingen, ontwortelde bomen, windhozen, alles al een beetje gezien zowel in binnen als buitenland.
Maar ik kies voor een onweer in januari 2014 in West-Vlaanderen. Waarom? Heel simpel waarom, een onweer in een periode waarin het zelden onweert en omdat ik het onweer in zijn volle kracht heb gevoeld (stond buiten en kon amper schuilen). Ook een zeer kort maar krachtig onweer met toch wel veel schade toen in de westhoek door blikseminslagen en vooral de indrukwekkende valwinden. Alle werd toen eerst precies weggezogen en dan voelde je de wind echt op je vallen en alles werd zeer ruw naar beneden gedrukt. Onweer heeft toen maar 5min geduurd, maar blijft me de rest van het leven bij!
Ergens begin jaren negentig een mega onweer langs zien trekken, het was ter plaatse luguber stil en zwoel maar op zon 25 a 30 km afstand zagen we het noodweer langstrekken met bijna continu ontladingen.
heb toen samen met mijn vader vanuit de dakkapel uren gekeken.
Ergens begin jaren negentig een mega onweer langs zien trekken, het was ter plaatse luguber stil en zwoel maar op zon 25 a 30 km afstand zagen we het noodweer langstrekken met bijna continu ontladingen.
heb toen samen met mijn vader vanuit de dakkapel uren gekeken.
25/26?
En een keer boven onweer gevlogen, dat was in de buurt van Orlando. Partij tubelentie. Ik scheet in mijn broek...
Als laatste op zeil kamp in Annecy, daar hebben ze een alameringssyteem. Het is in de Alpen en buien kunnen zo toeslaan. Een van de laatste dagen zaten we rustig aan de kant, een enkeling was nog aan het varen (laser zeilbootje, zelf makkelijk te bevaren) en de lampen gingen branden. we keken elkaar aan, zal wel fout zijn??? Mooi weer, lichte bewolking, maar verder geen gekke omstandigheden. En opeens, uit het niets vanachter van achter een bergkam ofzo een onweerstorm. prachtig.. Je wordt totaal overdonderd (letterlijk en figuurlijk).
Dat waarschuwingssysteem hebben ze ook rond de Wolfgangsee, Salzburgerland, Oostenrijk. Toen het een keer los leek te gaan bleven die zwaailichten uit en bleef het droog en rustig. Toen het een keer niks leek voor te stellen gingen die zwaailichten branden maar toen ging het echt los met zelfs een waterhoosje op het meer. Bijzonder handig systeem idd vooral in de Alpen.
Mijn zwaarste onweer vorig jaar ergens in Maart in de buurt van Trier. Het was bewolkt en rustig weer toen het plotseling begon te onweren en hagelen! Dikke dreunen en 2 uur lang hagel, stortregen en onweer. Voor de bui was het 15/16'C en in de bui 1/-1C!. Toen de bui afgelopen was werd het enorm mistig. Zoveel hagel als toen zal ik nooit meer vergeten.