Eind deze week wordt het warme weer door zware buien en een harde wind uit ons land verdreven. Vanwege de drukte op de weg kan het raadzaam zijn een geschikt moment te kiezen op pad te gaan: een overzicht van het weer op de weg. De zomerwarmte wordt eind deze week verdreven. Doordat de temperatuurcontrasten groot zijn, bevat de atmosfeer veel energie. Deze komt vrijdag en zaterdag vrij in de vorm van zware buien en mogelijk een zomerstorm.
Vrijdag 17 juli
Op de scheidingslijn tussen koele zeelucht en tropische lucht vallen vrijdag zware buien. Met name in het oosten kan veel neerslag vallen, lokaal meer dan 40 mm. Tevens moeten we rekening houden met hinderlijke windstoten. De buien worden in de loop van de dag tezamen met de warme lucht naar Duitsland verdreven. Waarschuwingen voor aquaplaning en windstoten.
Zaterdag 18 juli
De warmte is naar Oost-Europa teruggedrongen, maar we zijn nog niet van het slechte weer af. Op de Noordzee ontwikkelt zich een actieve depressie die voor een flinke toename van de wind zorgt. Aan zee is een stormachtig wind mogelijk, 8 Bft. Ook boven land waait het hard met hinderlijke windstoten. waarschuwingen voor stormachtige wind, zware windstoten en aquaplaning.
Voorzorgmaatregelen
We zitten midden in de zomervakantie. Veel mensen reizen dit weekend naar hun bestemming. Het is goed om de laatste ontwikkelingen in de gaten te houden en na te gaan of de weerscondities veilig zijn om op pad te gaan. Het is raadzaam om de vertrektijd te wijzigen als het weer hier om vraagt. U kunt de verwachting of mee discussiëren in dit topic.
©Weeronline
Eind deze week wordt het warme weer door zware buien en een harde wind uit ons land verdreven. Vanwege de drukte op de weg kan het raadzaam zijn een geschikt moment te kiezen op pad te gaan: een overzicht van het weer op de weg.
Vrijdag 17 juli
De zomerwarmte wordt vrijdag verdreven. Na een zwoele avond dienen zich vrijdagnacht de eerste buien aan in Zeeland. De buien breiden zich in de vroege ochtend uit over heel Nederland. Volgens de laatste modelgegevens neemt de intensiteit van de buien in de loop van de ochtend sterk af. Op de afbeelding hieronder zijn de aanvangstijd (zwarte lijnen) en de hoeveelheid neerslag weergegeven.
Omdat de neerslag in de vorm van buien valt kunnen lokale verschillen groot zijn. Ook zien we dat de modellen de afgelopen dagen best moeite hebben gehad om een consistent beeld te geven. Op dit moment lijkt het echter dat de zwaarste buien vanuit Frankrijk via het westen van ons land de Noordzee optrekken. De buien vertonen duidelijk minder activiteit over het oosten.
Waarschuwingen:
Aquaplaning: vooral in het westen lijkt er veel regen in korte tijd te kunnen gaan vallen
Windstoten: tijdens buien kan de wind kortstondig uitschieten tot 80 km/u
Onweer: er is kans op zwaar onweer, met name in het westen
Zaterdag 18 juli
De warmte is door de buien naar Oost-Europa verdreven, maar we zijn nog niet van het slechte weer af. Op de Noordzee ontwikkelt zich een actieve depressie die voor een flinke toename van de wind zorgt. Aan zee waait de wind hard, 5-7 Bft. Ook boven land waait het stevig. Bovendien moeten we tijdens buien rekening houden met (zware) windstoten.
Waarschuwingen:
Aquaplanning
Windstoten: tijdens buien uitschieters tot 70 km/uur
Harde wind: voor meer info zie watersportweer
©Weeronline
Vanavond vanaf middernacht zullen onweersbuien het zuidwesten van ons land bereiken. Tot morgenochtend kunnen er plaatselijk hevige onweersbuien losbarsten, waarschuwt weerman Eddy De Mey. Plaatselijk kunnen de buiten hevig zijn met overvloedige neerslag, kans op hagel en eventueel ook zware windstoten.
Op weerkaarten is te zien dat de buien zich spectaculair gaan ontwikkelen boven het noorden van Frankrijk. Rond middernacht zullen de eerste buien het zuidwesten van België bereiken, namelijk de provincies West-Vlaanderen en Henegouwen. Tijdens het tweede deel van de nacht bereiken de onweersbuien ook de rest van het land. In de loop van morgenochtend zullen de buien naar het noordoosten verdwijnen.
"Alle meteorologische voorwaarden voor hevige onweersbuien zijn aanwezig", waarschuwt weerman Eddy De Mey. Hij voegt er wel aan toe dat het om plaatselijke buien zal gaan. Hij raadt mensen aan om vannacht binnen te blijven. "Ook in je auto ben je veilig tijdens een onweer. Als je met de wagen in een onweer terechtkomt, zet je je best aan de kant. Stap in elk geval niet uit", aldus De Mey. Ook onder bomen parkeren is geen goed idee: bomen waaien in de zomer makkelijker om dan in de winter.
©Hln | Gewijzigd: 3 februari 2017, 09:03 uur, door Joyce.s
Een 49-jarige mevrouw van Vriezenveen is overleden nadat zij op de Vriezenveenseweg in Almelo tijdens noodweer was getroffen door de bliksem. Dit maakte de politie Twente bekend. Vrijdagmorgen 17 juli omstreeks 08.45 uur fietste het slachtoffer over de Vriezenveenseweg in Almelo, ter hoogte van het Lateraalkanaal, toen er hevig noodweer uitbrak met meerdere blikseminslagen.
Een gemeentearts die ter plaatse kwam constateerde de dood en kwam samen met de technische recherche van de politie Twente tot de conclusie dat het slachtoffer was overleden tengevolge van een blikseminslag.
©blikopnieuws.nl
Bij het onweer dat vanmorgen over Limburg trok, hebben blikseminslagen materiële schade aan woningen in As, Kaulille en Bilzen veroorzaakt. In As was de schade het grootst. Het huis is voorlopig onbewoonbaar. Er vielen geen gewonden.
De bliksem sloeg rond 6.30 uur in op de woning aan de Pastoor Hermansstraat in As. De bewoonster was met haar dochter thuis en werd door een hevige knal wakker. Onder het dak zagen ze al de eerste vlammen. Ze geraakten met de hond tijdig buiten, maar het hele dak brandde af. De brandweer van Genk moest alle pannen verwijderen om het vuur te blussen. In de hele woning is er rook- en waterschade. De bewoonster en haar dochter kunnen bij familie terecht. Na de bluswerken moesten de spuitgasten het dak weer dichtleggen.
Schouw
In Kaulille (een deelgemeente van Bocholt) trof een blikseminslag een kwartier later de schouw van een woning in de Pastoor Langensstraat. Enkele dakpannen kwamen los te liggen en brokstukken van de schouw donderden naar beneden. Alle elektrische installaties in de woning werden vernield.
Rond 7 uur was het de beurt aan een huis op de Leterweg in Bilzen. Daar begon de houten constructie te branden. Het brandje ging gepaard met veel rook. De brandweer nam voor de bluswerken enkele dakpannen weg. Binnen was er schade aan de elektrische leidingen.
©Hln