Ik zei wat anders... jammer dat je hier geen spoilercode hebt
Het is nog steeds niet op de radar te zien, en die bui zit juist op de plek wat de buienradar hoort waar te nemen :S
nog zo'n voorbeeldje. kijk op buienradar NL eens op 22.00, daar staat een ontlading op midden belgie, maar das weer een spookmelding
Ze zeiden dat het ging spoken he daar heb je het al
Enneh.. Tegenvallen???? euhhhhhhhhhhh waar kijk jij nou op | Gewijzigd: 16 juli 2009, 22:17 uur, door stratocumulus
Sorry dat ik zo negatief er over ben
Jan heeft er nog wat over gezegt niet zo negatief en positief blijven want het komt gewoon dat zie je aan de trekrichting.
Sorry dat ik zo negatief er over ben
Nee je kan goed gelijk hebben hoor, het is niet de eerste keer voor mij dat ik iets de hele tijd op de radar zit te volgen en dat het ineens verpietert, of de zee opgaat, of de grens van Zuid-Holland precies vermijd alsof er een schild om zit. Terwijl het eerst heel erg belovend was. Maarja als ik nou eenmaal zo bezig ben hiermee blijf ik ook wel effe doorgaan, want ik vind dit gewoon erg leuk dat 'nowcasten' .
Maar vannacht lijken de kansen vooralsnog gewoon erg goed dat het allemaal mooi netjes overkomt . | Gewijzigd: 16 juli 2009, 22:18 uur, door Denizz
Ik ook dat is altijd het leukste deel! Alleen in donker zie je het niet donker worden, dat is minder
Enneh.. Tegenvallen???? euhhhhhhhhhhh waar kijk jij nou op
mea culpa, heb mijn bericht al aangepast, met verklaring.
bui was er wel, maar viel voor ons buiten beeld
Op basis van de laatste radarbeelden is er sprake van uitgebreide onweersvorming langsheen de prefrontale CONV.LINE. Een of meerere discrete cellen vertonen tevens 'storm spliting' met doorgroeiende right movers over N-FR. Het is nog steeds de verwachting dat zich uit deze cellen clustervorming zal ontwikkeling dewelke tot 1 of meerdere MCSs zullen uitgroeien.
In een SW hoogtestroming, aan de voorzijde van een uitgestrekte Atlantische hoogtetrog, wordt vrij zachte tot warme lucht naar onze streken gevoerd. Vandaag nadert echter de trog terwijl ze daarnaast nog eens verscherpt. Op die manier komt de advectie van warme lucht versnelt op gang uit FR. In zoverre dat de T850 tegen vannacht oploopt naar waarden tot rond 15 graden. Dit gebied is tevens te koppelen aan een klassieke Spanish Plume, dewelke vooral over het zuiden van onze regio zal trekken. Deze Spaanse Pluim is goed te herkennen in de GFS-uitvoer in de 2000-4000 temperatuur lapse rate met waarden in deze luchtlaag tot 8°/km.
De versnelde nadering van de trog blijft niet zonder gevolgen aan de grond. De bijhorende dynamiek zorgt voor een migrerend lagedrukgebied uit het zuidwesten van FR naar onze regio toe. Dit lagedrukgebied diept daarbij nog eens uit tot respectabele waarden voor dergelijke zomerse luchtmassa van zo’n 1000 hPa tegen vrijdagvoormiddag (al lijkt GFS de kern te veel te laten uitdiepen ivm andere modellen). Dit levert, in combinatie met de hoogtetrog, een situatie dewelke in de US bekend staat als gunstig voor severe convection en tornado’s. Inderdaad, het grondlaag zorgt samen met de trog (met ook al een degelijke gradiënt in de opgaande tak) voor een significante windshear, zowel LL als DL. In tegenstelling tot gisteren lijkt de negatieve kanteling van de trog, en ook de scherpte, wat minder te zijn waardoor ook de PVA en bijhorende dynamische lifting iets minder kan uitvallen dan eerst gedacht. Maar erg veel zal dit veranderen aan onze verwachting.
De situatie valt evenwel lastig in te schatten, zoals altijd, want ondermeer de timing van de doortocht der thermische trog (CONV.LINE) valt volledig verkeerd, want ergens midden in de nacht (omstreeks 0z verwachten we de CONV.LINE/low bij de FR/BE grens). We zullen waarschijnlijk moeten hopen op sterke ontwikkelingen over het centrale, en later N/NWN, deel van FR. De sterke WAA in dit gebied , in combinatie met significante onstabiliteit en dynamiek, moet daar ongetwijfeld resulteren in enkele fikse MCS. Alle modellen tonen inderdaad in hun uitvoer tekenen van MCS. Daarbij komt één gevoelige regio steeds naar voor: het westen van de regio en de Kanaalzone. Dit komt overeen met de verwachting dat dergelijke systemen vaak voorkomen aan de W/NW flank van mesolows. In de sterke SW hoogtestroming kunnen deze complexen ons dan vervolgens makkelijk bereiken in de avond/nacht. Daarbij komt dat ook het uitdiepende lagedrukgebied in snelle vaart onze kant opkomt die avond. De hoge TE850 nabij het lagedrukgebied moet in staat zijn eventuele MCS doorheen de nacht te loodsen (deze MCS worden hoofdzakelijk boven de PBL gevoed zodat onstabiliteit vanaf de grond geen vereiste meer is).
Indrukwekkend is tevens de sterke wind op 850 hPa dewelke GFS laat zien in de warme lucht. Wanneer dit werkelijkheid wordt dan kan zo’n LL-jet dienen als extra ‘power-supply’ voor complexen. In de laatste modelruns wordt deze LL-jet steeds bevestigt!
We sluiten af door mee te geven dat ook de polaire jet aanwezig is over W-FR en ook dit feit een gunstige rol kan spelen in de ontwikkeling van complexen. Met wat goede wil bevindt het potentiële brongebied voor MCS zich in de gunstige RI van de jetstreak.
Veel details kunnen niet gegeven worden in zo’n situatie uiteraard maar voorlopig gaan we uit van een scenario waarbij vanuit FR onweercomplexen onze regio uitkomen en deze worden donderdagavond-vrijdagnacht verwacht. Gezien de synoptische setting en bijhorende windshear en dynamiek kunnen de MCS van het ‘gevaarlijke’ type zijn, incluis squall-lines, bow-echoes en eventueel embedded supercells. Door de aanwezigheid van het mesolow (of gewoon ‘low’ want zo klein is dit laag nu ook weer niet) kan de stormrelatieve (SR)-shear sterk oplopen, ook in de onderste niveaus (vooral aan de N/NE-flank) en dit verhoogt de kans op windhozen al blijft vanzelfsprekend de absolute kans daarop klein. De BRN-shear (dewelke een SR-indicatie geeft van de diepere shear) loopt op tot ca. 80 m²/s², een andere aanwijzing voor de verhoogde kans op (embedded) supercells. De kans op discrete (super) cells is minder groot tgv de massale lifting/WAA in het gebied en dus organisatie in grote clusters. Grootste kans op MCS is er voor de streek Nord-Pas-de-Calais (NW-FR) en westen van BE. Maar ook elders blijft de kans op zware onweersbuien groot, met een lichte voorkeur voor het zuiden van het verwachtingsgebied (regionaliseren blijft gevaarlijk in zo’n situatie!).
We geven een HIGH RISK in het W/SW van de regio, een MDT RISK in de meeste andere gebieden, maar de grens tussen beide is maar klein gezien regionale onzekerheid.
Samenvatting:
Later deze avond en vannacht grote kans op onweer, waarschijnlijk onder de vorm van geadvecteerde MCS. Deze MCS kunnen gezien de atmosferische omstandigheden agressief zijn.
Donderkopsite
De eerste plukken verschijnen al op de radar, regen of onweer we krijgen het, het gaat richting onze kant en trekrichting NO + dat het een erge gote bui is
Sorry dat ik zo negatief er over ben
We zijn weer van de straat. Gezellig