Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, een gedoofde vulkaan. De berg is een van de beroemdste natuurbeelden uit Afrika, maar is tevens een bewijs dat de klok steeds sneller tikt. Ooit lag er sneeuw op de drie pieken van Kilimanjaro, vandaag heeft enkel de hoogste piek, Kibo, nog een sneeuwlaag. De vorige eeuw zou de ijslaag van Kibo met 80 procent afgenomen zijn. Sommige rapporten hebben het over een verlies van 50 centimeter per jaar sinds de jaren 60.
Global warming
Het verlies van de gletsjers op Kilimanjaro wordt veroorzaakt door global warming, maar dat is niet het volledige verhaal. De ijskap, die al 11.000 jaar oud is, kreeg al vaker te maken met droge periodes. Bovendien zou de houtkap rond de berg ook een oorzaak kunnen zijn. Bomen die regen opvangen, worden omgehakt.
Symbolisch
Het verlies van de sneeuwlaag op Kilimanjaro zal geen humanitaire ramp veroorzaken. In tegenstelling tot bij vele andere gletsjers zijn de omwonenden niet afhankelijk van het ijs om voldoende water te voorzien. Veel water verdwijnt meteen in de atmosfeer. Kilimanjaro heeft dus vooral een symbolische waarde. Dit machtig bergmassief dreigt volgens voorspellingen tussen 2015 en 2020 ijsvrij te worden.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:46 uur, door Joyce.s