maandag, 06 juli 2009 16:32
Met name de laatste 2 weken lijkt het, alsof alle (zware) onweersbuien de Roerstreek links en rechts laten liggen. We krijgen opvallend veel vragen binnen over hoe dit eigenlijk mogelijk is.
Wanneer je langdurig de neerslagradar bestudeert, zie je inderdaad een regelmatig patroon: Buien naderen vanuit het zuidwesten of zuidoosten de Roerstreek. Grof genomen, blijven de buien actief tot ongeveer Sittard, of tot net over de Duitse grens, of tot net over de grens met Belgisch Limburg. Vervolgens passeren de buien de overgang naar Midden-Limburg, de regio Echt - Susteren en lossen de buien op, of nemen ze rap in activiteit af.
De belangrijkste oorzaken:
De ligging ten opzichte van Eifel, Ardennen en hoger Zuid-Limburg. Luchtmassa's die over de Eifel en Ardennen worden gedwongen door zuidelijke stroming, zetten een dalende koers in. Dalende lucht droogt uit en wordt verwarmd. Een mini-föhneffect zou je het mogen noemen. In de Alpen is dit effect natuurlijk vele malen extremer, maar dat mag voor zich spreken.
De ligging ten opzichte van de Belgische Kempen: Hoewel dit nauwelijks heuvels te noemen zijn, hebben zij wel degelijk invloed op ons weer in de Roerstreek.
Een extra factor zijn de zandgronden in onze regio. Hoewel het een relatief klein gebied is, heerst er hierdoor een micro-landklimaat. Landklimaten worden gekenmerkd door minder neerslag. Een voorbeeld is de overgangszone in Duitsland, waar het ten oosten van het Harzgebergte aanmerkelijk droger begint te worden. In Berlijn bijvoorbeeld, heerst al een landklimaat. Dit komt echter door de afnemende invloed van de zuidwestelijke stroming, iets wat in de Roerstreek niet het geval is.
Ten noorden van de Roerstreek worden buienfronten vaak weer actiever, met name ten noorden van Roermond. In Venlo is het bijvoorbeeld een stuk natter dan in de Roerstreek.
Wanneer je de neerslagtotalen van heel Limburg bekijkt per maand, dan is het opvallend vaak Montfort dat het laagst scoort. Kijk maar eens bij de maandsamenvattingen van Meteo Limburg op L1-Teletekst. Vaals scoort vrijwel altijd het hoogste, maar dat heeft dan een puur orografische ( stijgingsneerslag ) oorzaak. Maar ook plaatsen als Gennep en Mook scoren vaak behoorlijk hoog. In deze omgeving gedijen buien nogal goed. De regio Kleve-Weeze is een onweersrijk gebied. De laatste twee weken was dit heel goed te zien. Een reden kan zijn dat hier geen invloed meer is van de Eifel en Ardennen, en dat het een erg bosrijke omgeving is. Bosrijke gebieden zijn gunstige plaatsen om onweersactiviteit aan te wakkeren. Denk maar eens aan het tropische regenwoud. Een interessant artikel over onweer en de rol van vegetatie kan je hier lezen.
De grootste reden waarom het steeds meer bewoners van de Roerstreek gaat opvallen, dat de neerslag ons "nooit bereikt", is misschien wel de moderne technologie die het voor iedere internetter mogelijk maakt op de buien van minuut tot minuut te volgen. Dit was dik 10 jaar geleden nog vrijwel onbekend terrein. Men moest forse bedragen betalen om radarbeelden te kunnen bekijken en vaak waren de beelden nauwelijks actueel. De moderne radarinstallaties zijn sterk verbeterd en bereiken een hogere dekkingsgraad.
Toch kunnen radarbeelden erg bedrieglijk zijn: Met name bij zware onweersbuien treden vaak valwinden op. Hele zware valwinden worden ook wel "downbursts" genoemd en kunnen zware schade aanrichten. Deze valwinden treden op aan de voorzijde van een buienfront en kunnen al grote hoeveelheden regen met zich meebrengen, terwijl de regenkern nog kilometers achterop ligt. Je ziet dan op de radar geen "vlekken" boven het betreffende gebied terwijl het toch al flink kan regenen. Niet zelden kunnen valwinden 10 mm neerslag opleveren, terwijl de bui nog niet eens over het betreffende gebied trekt. Hierdoor denken mensen vaak dat de neerslagradar "het fout heeft". In feite is dat ook zo, want de radar kan deze door valwinden meegesleurde neerslag ( nog) niet herkennen. Dit is ook een grote reden voor het lokaal erg grillige karakter van neerslag.
© Copyright 2009 Meteo Roerstreek.
Ik was opzoek gegaan naar dit stukje tekst omdat er meer mensen in Limburg zich afvragen waarom bij hun zoveel of zoweinig regen viel en dit leek mij de ideale tekst voor een oplossing
Hehe, ik woon een km of 15 ten noorden van Roermond
De laatste weken is het onweer wel vaker net naast ons gegaan, meestal ten oosten.
Er komen regelmatig de mooiste buien aan, en ook al liggen ze zo mooi op koers, het komt
9 van de 10 keer voor dat er hier weinig gebeurt, vooral wat onweer betreft.
Je ziet heel vaak dat de zwaarste aktiviteit in een boog langstrekt, en ook op de radarbeelden is dat regelmatig terug te zien.
Ik denk dat dit komt doordat Koningsbosch op een soort plateau ligt ( ong. 40m hoger dan het 10km westelijk gelegen Echt )
Schijnbaar is de luchtstroming daardoor dermate anders zodat de bui min of meer gedwongen wordt erlangs te trekken i.p.v. erover heen. Hierdoor, en wellicht ook door de zandgrond hier valt een grotere bui dan uiteen, en bij een zuidelijk tot zuidwestelijke stroming verklaart dit meteen waarom er dan in het gebied noordelijk van Koningsbosch vaak zo weinig neerslag valt. Dus waarschijnlijk een combinatie van luchtstroming en droge zandgrond.
Dit is ook maar mijn visie van het geheel, of het echt daadwerkelijk de oorzaak is durf ik echt niet te zeggen. | Gewijzigd: 24 juli 2009, 19:05 uur, door Rutte31