De eerste vakantieweek voor Noord-Nederland zit er alweer op en is alles behalve zomers verlopen. Vooral vrijdag was het ronduit onstuimig met flink wat regen en ook nog veel wind. Veel warmer dan 15 tot 18 graden werd het niet en dat is duidelijk onder de norm van zo’n 21 a 22 graden. Vooral in een strook vanaf Texel via de Noordoostpolder naar Drenthe en Overijssel is tussen 20 en 30 mm regenwater gevallen en lokaal viel er nog meer. Nu Midden-Nederland ook vakantie heeft gekregen is het natuurlijk de vraag of het deze week nog tot zomerweer gaat komen.
Weersverandering
Vandaag was het al een stuk beter. In het noorden en uiterste zuiden van het land waren nog wel enkele buitjes actief, maar vooral in Midden-Nederland was er ook ruimte voor de zon. Okee, het is nog niet echt zomers, maar het lijkt alsof er gewerkt wordt aan een weersverbetering. Toch worden we morgen opnieuw met beide benen op de grond gezet. Een oceaandepressie komt zondag ten westen van Schotland uit en een frontensysteem van dit lagedrukgebied schuift komende nacht al richting ons land. Vannacht en morgenochtend regent het in vrijwel het hele land enkele uren. Vooral in de noordelijke provincies kan aardig wat regenwater vallen. Morgenmiddag knapt het vanuit het westen op en deze weersverbetering lijkt wat langer stand te houden.
Helemaal tot rust was de atmosfeer vandaag nog niet gekomen. Zowel in het noorden als zuiden van het land vielen nog een paar buien. Boven de Waddenzee zijn enkele waterhoosjes gezien zoals hier bij Texel. Foto: Tomas Rueter.
Begin volgende week blijft de luchtdruk ten westen van ons land laag terwijl de luchtdruk boven Centraal- en Oost-Europa iets stijgt. Hierdoor komt een zuidwestelijke stroming op gang waarmee warme lucht uit Zuid-Europa naar het noorden schuift. Ook wij krijgen daarmee te maken en dus gaan de temperaturen vanaf maandag omhoog. Zo beginnen we maandag met 20 tot 24 graden, maar de dagen erna is het met 22 tot 26 graden nog net een tikje warmer. Zoals zo vaak worden de hoogste temperaturen in het binnenland gemeten en dan vooral in het oosten van Brabant, in Limburg en de Achterhoek.
Een enkele onweersbui
Toch blijft het niet helemaal droog. Vooral dinsdag en woensdag komt het tot een paar regen- en onweersbuien. Op de grens tussen de redelijk warme lucht in onze omgeving en een portie hete lucht boven Oost- en Zuidoost-Europa ontstaan gemakkelijk onweerscomplexen die ook af en toe Nederland aandoen. Vooral de oostelijke helft van Nederland is daarvoor gevoelig, maar buien hebben vaak een eigen willetje en dus is het niet uitgesloten dat in de Randstad of de kop van Noord-Holland een zomerbui valt.
Maximumtemperatuur voor aanstaande woensdag. In de omgeving van Nederland wordt het tussen 23 en 27 graden. Hogere temperaturen worden verwachting in het zuiden en zuidoosten van Europa en met slechts een graad of 10 is het in het uiterste noorden van Noorwegen ronduit koud.
Zomer in zuid(oost)-Europa
Van de Portugese Algarve, via de Balearen, Italie, Griekenland naar Cyprus is het de komende dagen stabiel zomerweer. Elke dag is het zonnig en warm. Op de stranden wordt het ruim 30 graden en in het binnenland wordt het vaak meer dan 35 graden. Ook in het zuidoosten van Frankrijk is het zonnig en warm, maar elders in Frankrijk komt het volgende week af en toe tot een paar zware onweersbuien. De gehele week ligt er namelijk een onweerszone lopend van Aquitaine via het Centraal Massief naar de Jura en de Vogezen.
Regen valt er de komende dagen vooral op de Britse eilanden, in grote delen van Scandinavië, maar ook op de onweersstoring boven Frankrijk en het zuiden van Duitsland kan behoorlijk wat regen vallen. De buien boven Roemenië en Bulgarije vallen vooral dit weekend en deels maandag.
Voor alle Nederlanders die daar hun tent of caravan hebben neergezet een niet al te best vooruitzicht. Ook in de Alpenregio komt het de komende dagen tot een paar fikse onweersbuien en zelfs de stranden van Bulgarije kunnen aan het begin van de week nog een bui te verwerken krijgen. Tenslotte is het in Kroatie, Slovenië, Hongarije, Roemenië en de overige deelrepublieken van voormalig Joegoslavië zonnig en heet.
Bron: Meteo Consult, vrijwillige waarnemers, ECMWF
Ghehe, dat vind ik het leukste stukje van de tekst. | Gewijzigd: 12 juli 2009, 22:29 uur, door chieldeventer