Afgelopen weken beïnvloedde hogedruk ons weerbeeld, wat in veel zon met daarbij zomerse, soms zelfs tropische temperaturen resulteerde. In de middag vielen er echter ook soms een paar (soms stevige) regen- of onweersbuien. Deze week is het een lagedrukgebied dat ons weerbeeld regisseert. In vergelijking tot wat we vorige week gewend zijn geraakt, zal dat voor de warmte- en zonliefhebbers een beetje tegenvallen. De temperatuur gaat aanzienlijk omlaag, de zon maakt plaats voor buien en het gaat stevig waaien.
Zowel in de bovenlucht als aan de grond ligt er vandaag, maandag 6 juli, een lagedrukgebied boven de Britse eilanden, ofwel een koude put, en ook boven het zuiden van Noorwegen ligt een kern van lagedruk. Komende dagen smelten deze twee samen en vormt zich een lagedrukgebied boven de Noordzee. Geleidelijk beweegt dit geheel zich noordoostwaarts en komt dan boven het zuiden van Noorwegen te liggen. Echter, de straalstroom ligt deze week denkbeeldig redelijk in een lijn over ons land, waarmee de aanvoer van lagedrukgebieden ook de dagen daarna nog in stand wordt gehouden.
Er bevindt zich een lagedrukgebied boven de Britse eilanden en er ligt er eentje boven het zuiden van Noorwegen
Koude put
De koude put, een actief lagedrukgebied in de bovenlucht, gaat gepaard met een lagedrukgebied aan de grond en dus met meerdere clusters van buien. Deze buienclusters trekken komende dagen van west naar oost het land over en gaan op verschillende plaatsen ook gepaard met onweer en lokaal grote neerslagsommen. In de nacht naar dinsdag trekt er al zo’n zone het land binnen en deze blijft tot in de ochtend vooral boven het westen hangen. Lokaal kunnen daar de neerslagsommen dus flink oplopen. Uiteindelijk trekt deze richting het oosten het land over, maar in de nacht naar woensdag volgt al weer de volgende buienzone en dat is nog niet de laatste.
Deze smelten morgen samen en het geheel beweegt zich dan geleidelijk tot boven het zuiden van Scandinavië.
Ook woensdag ligt het lagedrukgebied nog op dezelfde plaats, maar vormt zich ten zuidoosten daarvan ook een kern van lagedruk.
Lagere temperaturen
Met deze zogenaamde koude put boven ons hoofd, gaat ook de temperatuur in het hele land flink omlaag. Het lagedrukgebied bevindt zich aan de noordelijke en ook koudere kant van de straalstroom, een stevige wind hoger in de atmosfeer, en gaat gepaard met bovenluchttemperaturen van -23 graden (temperatuur op ongeveer 5 kilometer hoogte). Hierdoor wordt de lucht erg ontstabiel, want de relatief warme lucht die zich aan het aardoppervlak bevindt, stijgt op tot hoger in de atmosfeer en deze stijgende luchtbewegingen betekenen over het algemeen dat er gemakkelijk buien kunnen ontstaan.
Ook in de bovenlucht ligt er vandaag een lagedrukgebied boven de Britse eilanden. De groene streepjeslijn laat de denkbeeldige lijn van de straalstroom zien, die vanuit het westen lagedruk over ons land blaast.
Eén van de redenen dat de temperatuur aan de grond ook omlaag gaat, is omdat de wind rondom een lagedrukgebied tegen de klok in waait en daarmee bij ons in plaats van de warme lucht uit het zuiden ineens koudere lucht vanuit het noorden aanvoert, ofwel polaire lucht.
Daarbij komt dat de zon door de bewolking die deze week aanwezig zal zijn minder kans krijgt om het aardoppervlak te verwarmen en dus geleidelijk iets afkoelt. Ook een aantrekkende wind en buien zorgen daarnaast nog voor een mate van afkoeling. Uiteindelijk komt de temperatuur deze week door het bovenstaande een paar graden onder de gemiddelde temperatuur voor begin juli uit met een graad of 18 tegen respectievelijk 21 graden.
Bron: Meteo Consult
Wat mij betreft ook, ik vind dit overigens een heerlijk temperatuurtje zoals het nu is.
Dat vieze klammige weer van de afgelopen dagen was verre van lekker