Twee jaar geleden was er veel ophef over het smelten van het ijs op de Noordpool. Nog nooit was er zo weinig ijs overgebleven. Binnen 5 jaar zou de Noordpool in de zomer wel eens ijsvrij kunnen worden. De olie-industrie maakte al plannen om te gaan boren in de maagdelijke bodem van de Noordelijke IJszee. Vorig jaar was er ook nog spectaculair nieuws. Voor het eerst sinds decennia kon men een rondje om de Noordpool varen boven Canada en Siberie langs.
Maar dit jaar blijft het stil. Het Noordpoolijs werd nog nooit zo goed in de gaten gehouden als nu, maar het wil maar niet smelten dit jaar. Een waarnemingstation op 80 graden Noorderbreedte meldt dat het nog altijd onder nul is. En waarom het poolijs weer is aangegroeid tot de omvang van 5 jaar geleden legt niemand uit.
We weten allemaal waarom het warmer is geworden in de laatste 30 jaar van de 20-ste eeuw. De CO2-concentratie in de atmosfeer is sterk verhoogd, voornamelijk doordat wij fossiele brandstoffen (steenkool, aardolie en aardgas) verbranden. Daar zijn we niet mee gestopt; we rijden nog steeds auto en gaan nog steeds massaal met het vliegtuig op reis. Toch is de atmosfeer afgekoeld.
Sinds 2001 is het niet verder opgewarmd, het is zelfs aan het afkoelen. Satellietmetingen laten zien dat de temperatuur in juni 2009 vergelijkbaar is met de temperatuur in de jaren 80. Ook in Nederland valt de opwarming tegen. In 2007 was er geen enkele dag met tropische temperaturen (boven de 30 graden); in 2008 ook niet. Het eerste half jaar van 2009 was het gemiddeld 8,7 graad. En dat is een hele graad koeler dan het eerste half jaar 2008: 9,8. Over de laatste 10 jaar (1998 - 2008) mat men in De Bilt gemiddeld 9,3 graad voor de eerste 6 maanden van het jaar. Het jaar 2009 is halverwege hard op weg om een van de koudste jaren van het decennium te worden.
Jarenlang is ons uitgelegd dat het warmer wordt en dat de oorzaak daarvoor bekend is: CO2. De geleerde wetenschappers van het KNMI voorspellen nog altijd dat het in 2100 wel 2 graden warmer zal zijn dan nu. De deskundigen kunnen ons niet uitleggen waarom de opwarming is gestopt en het zelfs kouder wordt. En geen journalist die daar kritische vragen over stelt. De CO2-concentratie blijft maar oplopen, maar toch lekt er warmte weg uit de atmosfeer. De broeikas is lek.
©ZapLog.nl
De zon doet ons meer dan we allemaal denken.
of heeft dat alleen effect op oceanen/luchtstromen?
of heeft dat alleen effect op oceanen/luchtstromen?
de hurricane seizoenen zijn ook veel rustiger.
ja sinds 2005 (erg druk hurricane seizoen) is ook aan het afnemen, vind het erg rustig.
http://www.nhc.noaa.gov/2005atlan.shtml
http://www.nhc.noaa.gov/2006atlan.shtml
http://www.nhc.noaa.gov/2007atlan.shtml
http://www.nhc.noaa.gov/2008atlan.shtml
ook de routes zijn flink anders
En dan nog die hot issue van 2009: PIRATEN !!
Zo zijn er de oceaan stromingen waar wij ook ons klimaat aan danken. Het duurt 50 jaar voor en liter water de volledige route heeft af gelegd. Deze stroming heeft echter ook grote invloed op de orkanen bij Amerika. Men weet dat maar het hoe of wat is lastig te bepalen. Net zo goed als wat er zou gebeuren als deze stroming tot stilstand komt. Komen er minder of juist meer orkanen?
Ik blijf er bij dat zo lang er geld wordt verdient aan die broeikas zwendel er maar weinig mensen openlijk naar buiten durven te komen over wat er werkelijk aan de hand is.
Al is het best waarschijnlijk dat het her en der kouder wordt door andere verschijnselen (meer bewolking, andere golfstroom, hoeveelheid aerosolen, ..). Het noordpoolijs smelt idd niet zo snel; eerst smelten vooral de gletsjers, waar nu het meeste onderzoek aan is. Daarmee kun je ook temperaturen ed van 100en duizenden jaren geleden meten. Die zijn nu toch allemaal massaal aan het smelten.
Maar het is jammer dat ze proberen klimaatverandering tegen te gaan, vooral de manier waarop (nu al elektrische auto's, windmolens die netto geen energie opleveren enz). Ga liever de komende 50 jaar werken aan het inspelen op de gevolgen van zeespiegelstijging bijv. Want vergeleken met de stijging van 120 meter in de 100.000 jaar voordat nederland goed en wel bestond, valt de hoeveelheid die nu verwacht wordt, nog wel mee. t is wel te hopen dat we hier geen klimaat zoals in NY krijgen..
We zitten al in een potentiele ijstijd nou ja, interglaciaal.. Komt omdat de stand van de aarde tov de zon (aarde dichtst bij de zon in de winter op het NH, verst in de zomer) gunstig is. Maar blijkbaar zijn andere factoren (eclipsconstante, schuine stand van de aarde, die nu 23,5 graden is, terwijl 22 graden ook mogelijk is, zonneactiviteit misschien, etc) ongunstig voor een ijstijd.
Deels van de temperatuurverhoging komt overigens beslist niet door de mens, maar de laatste 50-100 jaar is de toename van zowel temperatuur als bepaalde BK-gassen significant hoger dan de tijd ervoor..
Maar Al Gore is te geil op publiciteit en trekt te snel conclusies om mensen bang te maken :s moeten het allemaal niet overdrijven.
PS Ik heb nog even rondgekeken op het internet. Meneer Van Ooijen lult maar wat. Er klopt helemaal niets van zijn verhaal. Meer tijd wil ik aan deze onzin niet verspillen. | Gewijzigd: 5 juli 2009, 20:03 uur, door omberman
PS Ik heb nog even rondgekeken op het internet. Meneer Van Ooijen lult maar wat. Er klopt helemaal niets van zijn verhaal. Meer tijd wil ik aan deze onzin niet verspillen.
Het is prima als je het niet eens ben met wat iemand zegt, maar doe dat alsjeblieft wat respectvoller de volgende keer. Dat terzeide, het artikel is niet door Jan van Ooijen geschreven, dit artikel is door hem neergezet hier, dat kun je zien aan de bronvermelding. Dit is en blijft een nieuwsbericht, waarover je kan discussiëren. Maar hou het netjes!!!
Ik blijf erbij, we moeten zuinig zijn op onze mooie moeder aarde, en niet alleen wij in Europa, maar heel de wereldbevolking moet eraan meewerken. Zelfs al zou er van opwarming geen sprake zijn.