Vanaf morgen maandag schakelen we over op een goed doorstroomde maritieme stroming met als hoofdrolspeler een ULL over de UK, later Noordzee met sterk cyclonaal regime bij ons. Morgen bevinden we ons nog grotendeels zuid van de jet maar daarna komen we ten noorden ervan te zitten wat impliceert dat de luchtmassa van dan af echt wel afkoelt. Bij nadering van de ULL stijgen de kansen op onweer maandan snel, vooral bij de piek van de dagelijkse gang. De buien zullen dan een mengvorm zijn van warme luchtmassa buien en koele luchtmassa buien. We verwachten in de namiddag vooral enkele onweersbuien die zich snel verplaatsen waardoor de klemtoon niet meer komt te liggen op wateroverlast (zoals de voorbije dagen) met op de wind. Evewel valt het met die wind best mee en eveneens de windshear blijft beperkt.
Dus ondanks de dreigende setup van de weerkaart en hoogtekaart morgen en dinsdag lijken de objectieve parameters niet meteen te duiden op sterke organisatie en dus houden we de kansen op low topped supercells en aanverwanten beperkt voorlopig.
Ook naar woensdag toe houden we de kansen op onweer er in gezien de positie van het ULL. Vooral nabij het noorden van NL stijgen naar dinsdag toe de kansen op waterhoosjes.
©Donderkopsite | Gewijzigd: 5 juli 2009, 21:57 uur, door talkyr86
Regen krijgen we wel, ik hoop ook onweer, maar dat zal wel afzwakken denk ik...
Woon sinds een paar maanden in Buinen, ik had een andere profielnaam moeten kiezen AARRGGHHHH
Niet dat we daardoor meer kans hebben op onweer maar goed......
:D
Ziet er naar uit dat Groningen-stad ook weer over wordt geslagen...de boel lost op voordat het de stad bereikt...iemand een verklaring voor dit fenomeen...is al de zoveelste keer dit jaar!
Opgesteld: 5 Juli om 21:00u
In de loop van de dag loopt de onstabiliteit weer op. Zo zien we plaatselijk een lift index van -3 en de KO index (welke naar mijn altijd redelijk goed zit) waarden van -3. De CAPE is niet gigantisch, maar bereikt plaatselijk toch waarden die oplopen tot rond 500 J/kg.
Meest interessant is nog dat dynamiek weer eens in het spel komt. De deep layer shear van 20m/s is dan wel marginaal maar zou genoeg kunnen zijn voor enige organisatie en enkele dynamische cellen. Een mogelijkheid dus op een enkele lowtopped supercell en wat meer georganiseerd onweer is dus niet direct uitgesloten!
De grootste kans op onweer is voornamelijk in het midden, zuid-oosten en oosten en noord-oosten. Hier moet men rekening houden met onweersbuien die mogelijk gepaard gaan met windstoten en hagel. | Gewijzigd: 5 juli 2009, 23:56 uur, door PietBerger
N-France, Belgium, the Netherlands and NW-Germany
The general position and strength of the trough/surface depression is not uninteresting in respect of tornadoes as a 20-25m/s speed maximum at mid-levels curves around the base. However, the LL speed maximum is displaced to the west (SW-UK), so LL shear is not strong and initially increases over N-France after sunset, when instability is on the decrease. The main focus for more organized convection is over Belgium, the Netherlands and NW-Germany, as DLS icnreases to 20m/s with SBCAPE in excess of 500 J/kg. Isolated large hail and strong wind gusts are possible with stronger storms. Thunderstorms move offshore during the night hours with a decrease in intensity.
Met andere woorden, de heren meteorologen weten het nog niet helemaal, de een zegt dit de ander dat.. het wordt dus weer afwachten wat het nu echt gaat worden.
Lots