De klimaatsverandering heeft nu ook zijn weerslag op de zeewatertemperaturen van de Noordzee. Op dit moment liggen die gemiddeld 0,8 graden hoger dan normaal. Mogelijk kunnen in de (na)zomer hierdoor bij een wind uit het noordwesten pittige Noordzeebuien in de kuststrook ontstaan.
Warm zeewater
Volgens Dr. Harmut Heinrich van het Federale Bureau voor Zeescheepvaart en Hydrografie (BSH) hoort de gemiddelde oppervlaktetemperatuur van de Noordzee in Juni rond de 12 graden te liggen. Op dit moment is het zeewater echter 0,8 graden warmer. Met name de laatste juniweek zorgde voor veel opwarming. Als de hoge temperaturen in de zomer van 2009 aanhouden, kunnen de zeewaterrecords van 2003 en 2006 wel eens verbroken worden.
Opwarming Noordzee
Normaal gesproken wisselen warme en koude fases elkaar elke 8 tot 12 jaar in de Noordzee af. Máár sinds 1987 hebben we volgens de wetenschapper van BSH te maken met een warme fase. Daarmee wordt de opwarming van de Noordzee bevestigd.
Noordzeebui
Door de warme zee kunnen er bij noordwestenwind vooral in de nazomer fikse buien in de kust ontstaan. Door de grote temperatuurverschillen tussen de koele bovenlucht en de warme Noordzee kunnen stapelwolken makkelijk uitgroeien tot buien. Dit noemen we ook wel Noordzeebuien.
©WeerOnline / BSH