De verwachting voor de zomer 2009 is dat het warmer wordt dan normaal met een gemiddelde hoeveelheid regen. Dat betekent dus dat juli en augustus er goed uit zien, met temperaturen waar veel vakantiegangers van gaan genieten. Er kan echter nog wel wat neerslag vallen.
Nederland warm en normale neerslag
De maand juni hebben we ondertussen achter de rug. Die is wat warmer en droger verlopen dan normaal. De seizoensverwachting voor de komende twee zomermaanden is dat het warmer wordt dan normaal én dat er gemiddeld net zo veel regen gaat vallen als normaal. Dat betekent dus dat juli en en augustus iets warmer zullen verlopen dan normaal, maar dat er nog wel wat regen kan vallen. Normaal gesproken valt er in juli en augustus gemiddeld 70 en 62 mm regen en dit jaar zal geen uitzondering zijn. Lokaal kan er, zeker bij fikse regen- en onweersbuien, meer neerslag vallen. Máár gemiddeld gezien kunnen we voor juli en augustus samen op 132 mm rekenen.
Droge grond betekent sproeien
Elk jaar bouwt zich rond april een neerslagtekort op. Dat houdt in dat er meer water uit de grond verdampt dan dat er aan regen valt. Doordat er in april en in juni van dit jaar minder regen viel dan normaal heeft de grond een tekort van 112 mm. In 2007 was er door een extreem droog voorjaar ook zo'n neerslagtekort. Deze werd in de zomer echter aangevuld, omdat de zomer natter verliep dan normaal. Dit jaar zal dat naar verwachting niet gebeuren. Dat betekent dus dat de grond redelijke droog zal blijven en er tijdens de perioden zonder regen flink in de tuin gesproeid moet worden.
Warme zeeën
In ons maandoverzicht heeft u kunnen lezen dat ons voorjaar warmer was dan normaal. Dat zorgde voor een extra opwarming van de Noordzee. De zeewatertemeratuur ligt nu dan ook hoger dan normaal. Dat maakt een dagje strand bij warm weer erg aangenaam. Als de wind uit het noordwesten gaat waaien, kan het aan de kust wel pittig regenen.Dit wordt ook wel een Noordzeebui genoemd.
Een gemiddelde Nederlandse zomer
Nederland ligt in een gematigd zeeklimaat. Dat wil zeggen dat onze winters relatief warm zijn en onze zomers relatief koel. De warmste maand, in Nederland juli, heeft een gemiddelde temperatuur van maximaal 22 graden, De regen valt verspreid over het jaar waarbij er in de droogst maand (april) gemiddeld zo'n 59 mm valt. In De Bilt is de gemiddelde zomertemperatuur 16,6 graden en er valt de zomermaanden gezamenlijk 202 mm regen.
Zomervooruitzicht voor Europa
In grote delen van Europa wordt het warmer dan normaal. Alleen in Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk lijkt de temperatuur normaal te verlopen. De Middellandse Zee is in het voorjaar ook aardig opgewarmd. Het water is op dit moment een stuk warmer dan normaal. Door de grote temperatuurverschillen tussen het zeewater en de bovenlucht kunnen wolken uitgroeien tot stevige buien. Hierdoor kan er in het Middellandse Zeegebied deze zomer meer regen vallen dan normaal. Vooral Griekenland en delen van de Spaanse costa's kunnen hier last van krijgen. In de rest van het continent valt er een normale hoeveelheid neerslag.
©Weeronline