De afgelopen dagen wist mist en laaghangende bewolking het zomerweer in sommige delen van Nederland nog te verpesten, maar sinds afgelopen woensdag scheen eigenlijk overal de zon uitbundig, met hoge temperaturen tot gevolg. Vanaf het weekend krijgen we echter een kleine weersomslag, met iets lagere temperaturen en wat wisselvalliger weer als gevolg. De overgang naar dit weertype gaat echter niet zomaar aan ons voorbij.
Tropische temperaturen werden tot de dag van gisteren net niet gehaald, maar vandaag lijkt dit in het zuidoosten van het land wel te gebeuren. Deze hitte voelt echter niet altijd even prettig aan. Sterker nog, door de hoge luchtvochtigheid en de niet al te sterke wind is het zelfs ronduit broeierig en plakkerig. Een verkoelende onweersbui is dan ook meer dan welkom, maar momenteel is de lucht veel te droog voor de vorming van dergelijke buien. Toch gaan deze onweersbuien morgen een iets minder warme en broeierige periode inluiden.
Tropische temperaturen werden gisteren net niet gehaald.
Vandaag worden deze echter wel verwacht.
Eerst broeierig
Na een zonnig begin van de dag begint het morgen al vlot te betrekken, maar daarbij loopt de temperatuur wel snel op. De eerste buien kunnen zich morgenochtend al aandienen. Dit zijn de restanten van een stevig onweerscomplex dat vandaag het westen van Frankrijk binnentrekt. Deze buien worden veroorzaakt door een convergentielijn, dat voor het koufront van zuidwest naar noordoost over ons land trekt.
De bijbehorende bewolking is op deze satellietafbeelding goed te zien.
In het westen van Frankrijk was het onweerscomplex al duidelijk op de radar te zien.
Tijdens de passage van dit buiengebied draait de wind van zuidoost naar zuidwest. Deze windsprong is een van de zaken die de buiigheid flink aan kan wakkeren. Deze twee windrichtingen botsen als het ware tegen elkaar aan, waardoor er een opeenhoping komt van lucht en deze wordt dan ook gedwongen om op te stijgen. Hoger in de lucht is het kouder, waardoor de lucht condenseert en het tot buien komt.
Meer en actievere buien
Verder koelt het na de eerste reeks buien een klein beetje af. De maximumtemperaturen worden morgen dan ook al vroeg gehaald en zijn derhalve iets minder hoog dan vandaag. Toch blijft het dan nog altijd warm en plakkerig. De echt koudere lucht moet dan nog komen en daarom is het dan nog niet gedaan met de buien.
Vlak achter deze storing ligt namelijk een koufront, welke behoord bij een lagedrukgebied ten westen van de Britse eilanden. Dit systeem trekt in de loop van de middag vanuit het zuidwesten het land binnen, waardoor de buien verder gaan activeren. ’s Ochtends kan er al een enkele klap onweer plaatsvinden, maar nu lijkt dit op veel grotere schaal te gebeuren en ook hagel kan daarbij optreden.
Morgen trekt beide storingen van zuidwest naar noordoost over ons land en vooral het koufront levert dan actieve onweersbuien.
De hoofdberekening van het Europese model laat echter zien dat het de komende dagen iets minder warm wordt. U ziet hier het verwachte temperatuurverloop voor De Bilt tot 12 juli.
Iets minder warm
Na het overtrekken van deze storing zitten we in de nog wat koudere lucht. Alhoewel, met 25 of 26 graden in het binnenland leven wij wat temperatuur betreft nog altijd boven onze stand. De dagen erna daalt de temperatuur wat verder en dan komen wij uiteindelijk rond de normaalwaarde voor deze tijd van het jaar te zitten. Deze bedraagt ongeveer 21 graden. Toch is het hierbij nog helemaal niet onaardig. Er vallen weliswaar wat meer buien, maar daarnaast is er ook geregeld ruimte voor de zon. Kortom, echt Hollands zomerweer!
Bron: Meteo Consult.
Het verkeer in vooral het zuiden van het land moet de komende uren rekening houden met een omslag in het weer. Het KNMI waarschuwt voor zware buien, die gepaard kunnen gaan met onweer, windstoten, hagel en lokaal veel neerslag. De zon overheerst vrijdagochtend nog in een groot deel van het land, maar geleidelijk komen er vanuit het zuidwesten meer wolken.
In de middag, als het mede door vakantieverkeer druk wordt op de wegen, ontstaan enkele stevige buien, waarschuwt het weerinstituut. Plaatselijk is er kans op wateroverlast.
© Novum
Het KNMI heeft vrijdag een weeralarm uitgegeven wegens zwaar onweer. Niet alleen het verkeer, maar ook watersporters, recreanten langs de waterkant en mensen in openluchtzwembaden moeten rekening houden met het risico van blikseminslag en wateroverlast.
Het onweer bevond zich rond 14.15 nu ten zuiden van de lijn Alkmaar-Doetinchem en trekt naar het noordoosten.
Naast groot gevaar voor blikseminslag kan er ook overlast ontstaan door overvloedige regenval, hagel en windstoten.
©RTVNH
Boven Apeldoorn barstte om drie uur de storm goed los. Binnen enkele minuten stond de Noorderlaan in Apeldoorn blank en moest de auto voorzichtig door de diepe plassen. Het onweert op dit moment nog steeds. De putten kunnen de extreme regen niet aan en binnen stond alles te kolken, volgens de familie Elshof: 'De wc, de gootsteen... Wat een weer!'
©de Stentor
Het duurt waarschijnlijk nog enkele uren voor beide rijbanen van de oostbuis van de Westerscheldetunnel voor het verkeer worden vrijgegeven. In het begin van de avond moet al het gemotoriseerd verkeer weer met honderd kilometer per uur door de tunnel kunnen rijden, verwachtte woordvoerder Ingo de Moor van de NV Westerscheldetunnel. Het verkeersregelsysteem van de tunnel raakte 's morgens vroeg van slag door blikseminslag in een regelkast aan de Terneuzense kant van de tunnel. De matrixborden gaven vervolgens niet meer de informatie door die de tunnelexploitant wilde doorgeven.
Daarop werd de linkerrijbaan van Terneuzen naar het tolplein afgesloten en werd de maximumsnelheid voor de opengebleven buis op zeventig kilometer per uur gesteld. Als er te veel auto's de tunnel in dreigden te gaan, hielden verkeersregelaars het uit Zeeuws-Vlaanderen komende verkeer even op. "Dat doen we om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te houden", verklaarde De Moor. De overlast moet binnen enkele uren zijn opgelost, verwacht de woordvoerder.
©PZC
In de Gelderse plaats Elburg viel volgens een woordvoerder van het KNMI tussen half drie en vier uur 73 millimeter neerslag. Het komt gemiddeld eens in de honderd jaar voor dat op een plek in Nederland zo veel regen valt in een etmaal. Het KNMI gaat ervan uit dat ook op andere plaatsen in het land dergelijke wolkbreuken voorkomen. Het onweersgebied trekt tergend langzaam in noordoostelijke richting.
©ANP
De geschiedenis herhaalde zich vanmiddag voor de Barchemse 4Daagse. Evenals vorig jaar legde de organisatie het wandelevenement stil. Op de tweede dag van het spektakel, op dezelfde route, richting Vorden. Oorzaak ook dit keer was het onweer.
De organisatie besloot om omstreeks kwart over drie in te grijpen. "Onweer blijft toch gevaarlijk", laat voorzitter Arris Kramer van de stichting Barchemse 4Daagse weten. "Op delen van het parcours lopen wandelaars op een open terrein. Dan willen we met het onweer geen risico's nemen."
Vrijwilligers van de vierdaagse en medewerkers van het Rode Kruis reden het parcours af om de mensen te vragen te stoppen. "Wandelaars die in de gelegenheid waren ergens binnen te schuilen, konden daarvoor kiezen, en daarna konden ze weer doorlopen. Anderen zijn bij ons in de auto gestapt en meegegaan naar het dorpshuis 't Onderschoer."
©de Stentor | Gewijzigd: 3 juli 2009, 19:58 uur, door talkyr86
Onweersbuien hebben vooral op de Veluwe voor overlast gezorgd. Straten kwamen blank te staan en kelders liepen onder. Bij de politie Noord- en Oost-Gelderland kwamen honderden meldingen binnen.
In Wenum-Wiesel bij Apeldoorn ging een huis met rieten dak in vlammen op, nadat de bliksem erin sloeg. De bewoners werden door de buren gered.
75 mensen in woonzorgcentrum Goede Reede in Apeldoorn moeten mogelijk worden geëvacueerd na een forse lekkage in het verzorgingstehuis. Omdat bij de elektriciteitsdraden water is gekomen, is de stroom er afgehaald. De senioren worden opgevangen in de recreatiezaal van het woonzorgcentrum. De brandweer pompt het water weg. Daarna wordt gekeken of de stroomvoorziening weer kan worden hersteld. Als dat niet lukt, moeten de bewoners naar andere gebouwen worden gebracht. Twee bewoners zijn al geëvacueerd.
In Apeldoorn viel in korte tijd 110 millimeter neerslag. Zoiets gebeurt volgens het KNMI gemiddeld één keer in de eeuw.
©Omroep Gelderland
Het hevig noodweer heeft ondanks het weeralarm van het KNMI fors wat mensen verrast. Straten in de regio stonden blank, auto's moesten door het onweer, de stromende regen en hagel aan de kant van de weg blijven staan en zomersgekleede mensen moesten een tijd lang schuilen.
Vanochtend vertrokken mensen nog met fiets, shirtje en zonnebril naar hun werk, om vijf uur werden velen hevig verrast. Vijf meter lopen leverde een complete douche op en drijfnatte kleren. Straten stonden enige tijd blank omdat de afvoerputten en het niet zo snel konden verwerken en het slechte zicht zorgde hier en daar voor (kleine) verkeersopstoppingen.
©Tubantia
Een wolkbreuk heeft in het Noord-Oosten van Dongeradeel voor veel wateroverlast gezorgt. In Oosternijkerk stond een gedeelte van de Griene Wei blank.
In Moddergat stond de Zeeweg blank. In een huisje aan 't Reedsje stond 40 cm water in huis. Daar viel in een uur 50mm aan regenwater. De brandweer van Anjum is met een klokpomp in de weer geweest. Na een dik uur was het meeste water weer weg
©WaldNet
Het Brabantse dorp Boxmeer is zwaar getroffen door het noodweer dat vrijdag over Nederland trok. Het dak van een restaurant aan het Wilhelminaplein kon het regenwater niet meer houden en stortte in. Ook een stuk wegdek van vijf bij twee meter stortte in, meldt de politie.
Verder liep een parkeergarage van een winkelcentrum onder water, net als verschillende kelders. Tegen de avond stopte de regen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.
©Nieuws.nl | Gewijzigd: 3 juli 2009, 20:31 uur, door talkyr86
De meldkamer van de brandweer Limburg Noord kreeg meer dan honderd meldingen binnen, meldt een medewerker. Straten en huizen liepen onder water. Het noodweer was het hevigst in de kop van Noord-Limburg. Met name in Gennep, Bergen, Heijen en aan de overkant van de Maas in Meerlo-Wanssum en Blitterswijck sloeg het noodweer toe. Enkele overlastmeldingen kwamen uit Velden, Oirlo en Wellerlooi. "Het riool kon het vele water niet verwerken. Bij sommige huizen kwam het water via de voordeur, het dak of keldergat binnen", aldus de brandweer.
In Afferden trof de bliksem een woning aan het Rimpelt. De zolder brandde af. Er vielen geen gewonden. Bij café-restaurant De 3 Rheeën in Bergen stond het water binnen een kwartier "een meter hoog", zegt eigenaar Ron van Rhee. De muziekinstallatie en instrumenten van drie lokale bands kunnen als verloren worden beschouwd, zegt Van Rhee.
In de recreatieparken Het Roekenbosch (Landal) in Blitterswijck en het Heijderbos (Center Parcs) in Heijen liepen tientallen bungalows onder water. Gasten moesten in andere vakantiehuisjes worden ondergebracht. "Het heeft hier flink huisgehouden", zegt parkmanager Alex Boeringa van Het Roekenbosch dat 220 bungalows telt. Het Heijderbos had "zware wateroverlast" en moest het overdekt zwembad sluiten, omdat de kelder met de zwembadinstallatie was ondergelopen. Een tiental bungalows van de in totaal 780 liep onder water, vertelt manager Lars van Pelt.
©De Limburger
Zware onweersbuien, soms met hagel, onweer en zware valwinden, hebben gisteren op diverse plaatsen in het noordoosten van Brabant, Gelderland, Overijssel en Friesland grote wateroverlast veroorzaakt. Op verschillende plaatsen kwam in korte tijd tussen 50 en 100 millimeter omlaag. Een weeramateur uit Apeldoorn mat met een elektronische regenmeter een hoeveelheid van 115 millimeter. Een andere, zeer zware bui in de omgeving van Boxmeer heeft ook daar mogelijk plaatselijk meer dan 100 millimeter regenwater achtergelaten.
De buien ontstonden op een koufront, dat vanuit het zuidwesten het land passeerde. ’s Ochtends vroeg al vormde zich in Zeeland, op nadering van dit front een enkele onweersbui. In de rest van het land was het toen nog helder en zorgde de fel schijnende zon voor een zeer snel stijgende temperatuur. Nog voor het middaguur wezen de thermometers in delen van Limburg, het noordoosten van Brabant en de oostelijke helft van Gelderland tropische waarden van 30 graden of meer aan. Uit waarnemingen, die uit die omgeving bij Meteo Consult binnenkwamen, bleek al snel dat de hitte in die gebieden door veel mensen als zeer onaangenaam werd ervaren. Dit had met de bijzonder grote luchtvochtigheid van dat moment te maken. Het leek wel alsof je door een tropisch regenwoud liep, maar dan zonder de schaduw van de bomen.
De gebieden met de meeste neerslag corresponderen mooi met de plaatsen in het land waar het gisteren het warmst is geworden.
Explosief mengsel
De weerkaarten lieten zien dat zich op dat moment in het noordoosten van Brabant, rond Nijmegen en boven de Veluwe grote hoeveelheden vocht ophoopten, als gevolg van het heersende windpatroon . Tegelijkertijd steeg de temperatuur veel sneller dan een dag eerder en kwam ook hoger uit. Was Gilze Rijen in Midden-Brabant donderdag nog de warmste plaats, met een maximumtemperatuur van 31, 3 graden, gisteren spande het Limburgse Arcen met een maximumtemperatuur van 31,8 graden de kroon. Vrijwel overal in de noordoostelijke helft van het land werden uiteindelijk overigens tropische temperaturen van 30 of 31 graden gemeten. Het explosieve mengsel, dat je nodig hebt voor de vorming van zware onweersbuien (vochtige lucht in een erg warme atmosfeer) lag in die gebieden dus klaar. Het was nog wachten op het koufront, dat uiteindelijk de trekker zou overhalen. Dit bereikte aan het begin van de middag het tropische gebied. En vanaf dat moment liep het in recordtijd volledig uit de hand.
Het riool in Apeldoorn kan de enorme hoeveelheden water die vallen natuurlijk niet aan. Foto: 112Twello fototeam - Pascal Esselink.
Ook D. Franken ziet in Apeldoorn een put die spuit.
Hier in Wageningen was prachtig te zien hoe de eerste stapelwolken de nog aanwezige inversie doorboorden en in hoog tempo doorgroeiden tot felle regen- en onweersbuien. Een zware bui trof delen van Arnhem en ging op weg naar Apeldoorn, Teuge en Epe, om van daar verder te trekken naar Nunspeet en Elburg. Zelfs vanuit het rivierengebied, waar het met de buien enorm meeviel, zag die bui er als een mastodont uit. Een verslaggeefster van Omroep Gelderland, die in de omgeving van Apeldoorn aan het werk was, kwam bij toeval in het noodweer daar terecht. Ze vertelde ons dat het aardedonker werd, dat je van het ene op het andere moment een ongekende wolkbreuk inreed en dat de omgeving binnen de kortste keren onder water stond.
Ook tuinen zijn in Nunspeet niet veilig voor het water. Foto: Gert en Jacolien Ponsteen.
Wateroverlast in Nunspeet. Deze weg lijkt een kanaal. Foto: Erik de Weerd.
Apeldoorn chaos compleet
In Apeldoorn was de chaos vooral in de Loolaan en omgeving compleet. Hele stukken van de stad kwamen er onder water te staan, het verkeer had er grote last van (zie foto’s). De hulpdiensten kregen honderden meldingen van ondergelopen kelders en andere vormen van wateroverlast. In familiepretpark Koningin Julianatoren in Apeldoorn sloeg de bliksem in, het park werd hierna snel ontruimd. Ook in Wenum-Wiesel, in de buurt van Epe, sloeg de bliksem in, in een groot huis met een rieten kap. Het dak vatte meteen vlam.
Wat verder naar het noorden, in Nunspeet viel 46 millimeter in een uur tijd. In Elburg mat een waarnemer 74 millimeter. Beide plaatsen kregen met grote wateroverlast te maken, zoals op de foto’s naast dit verhaal ook goed te zien is.
Ging de aandacht eerst vooral naar de Veluwe uit, terwijl de meldingen over het noodweer daar binnenstroomden, vormde zich ten zuiden van Nijmegen een tweede actief onweersgebied dat vooral in de omgeving van Boxmeer veel regen moet hebben gebracht, zo laat het cumulatieve radarbeeld naast dit verhaal zien. De omgeving is er wit gekleurd. Vergelijk dit met de witte stip bij Apeldoorn en je hebt het juiste perspectief.
Platgeslagen mais in het gebied tussen Twello en Teuge wijst op het optreden van een valwind. De foto is van Mark Wolvenne. Hij nam grote, lokale verschillen waar. Soms stond in hetzelfde veld een deel van de mais nog overeind, terwijl een ander deel door een valwind in combinatie met de zware regen compleet was platgeslagen.
Een prachtige foto van een treurig feit. Ook in de buurt van Stokkum heeft een valwind de mais platgeslagen. Foto: Freek Berendsen.
Boxmeer zwaar getroffen
Ook vanuit Boxmeer regende het meldingen van wateroverlast. Daar viel hagel met een doorsnee van 1,5 centimeter, werd het aardedonker en haalde de wind af en toe fiks uit. Bij veel van de buien, die over Nederland trokken, kwamen zware valwinden voor. Her en der werd grote schade toegebracht aan bij voorbeeld maïsvelden, is op de foto’s naast dit verhaal te zien. Mark Wolvenne uit Terwolde, die een aantal van die foto’s maakte in het gebied tussen Twello en Teuge, zag daarbij grote lokale verschillen, soms zelfs in hetzelfde veld. Het ene stuk was platgewalst, het andere stond overeind. De foto van Freek Berendsen uit Stokkum laat zien dat er ook op andere plaatsen van zware valwinden sprake is geweest. Hier en daar zijn als gevolg van die valwinden ook bomen omgewaaid. Verder viel het met de wind mee.
In Boxmeer waren de beelden al niet anders. Grote massa's water stroomden door de straten. Foto: B. Delhij.
Het gaat net, maar deze scooter komt er in Boxmeer maar moeilijk door. Foto: B. Delhij.
Behalve op de Veluwe en in de buurt van Boxmeer, kwam het ook op andere plaatsen tot kortdurend noodweer. In Groesbeek, ten zuiden van Nijmegen, hagelde het enige tijd. Ook Zeddam meldde hagel. Daar viel 34 millimeter in een kwartier tijd. De Lutte in Twente kreeg in een kwartier tijd 24 millimeter over zich heen, Enschede pakte meer dan 40 millimeter. In Rheden moest het zwembad worden ontruimd, mailt Martin de Jongh. Het pontje vloog over het water heen en weer om alle mensen in veiligheid te brengen. Een viaduct bood er een goede schuilplaats. Ruinen in Drenthe meldde 69 millimeter. Ook in het noordoosten van Friesland in Dongeradeel kwam het tot overlast. Moddergat ving in totaal 50 millimeter op.
Hoeveel kon er vallen?
We hebben bij Meteo Consult aan de hand van de cumulatieve radarbeelden en ook op basis van het naspelen van de verwachting, met als kennis achteraf het verloop van de buien van gisteren, geprobeerd om een schatting te maken van de maximale hoeveelheid regen die mogelijkerwijs tijdens als extreem tijdens deze buien gevallen is. Een concrete meting betreft de 73 millimeter in Elburg. De cumulatieve radar geeft daar 45 millimeter aan, dus lijkt de in totaal gevallen hoeveelheden te onderschatten. De meting van 115 millimeter bij Apeldoorn valt in het niet bij de 60 millimeter die de cumulatieve radar daar aangeeft. Bij Boxmeer geeft de cumulatieve radar een maximum van 93 millimeter aan. Wat zal daar dan echt zijn gevallen?
Het cumulatieve radarbeeld van gisteren. De witte stip op de Veluwe hoort bij het noodweer van Apeldoorn. Het grote, witte gebied in het zuidoosten van Nederland markeert de plaats waar het noodweer rond Boxmeer toesloeg. Verder staan er witte stippen in Drenthe en in Friesland.
Er zijn redenen om aan te nemen dat een radar in situaties als deze de extreme hoeveelheden, die lokaal zijn gevallen, niet goed ‘ziet’. De belangrijkste hiervan is dat zich tijdens de buien op veel plaatsen valwinden hebben voorgedaan. Op de plek in een bui, waar zich een valwind voordoet, komt veel meer regen mee omlaag dan de radar waarneemt. Mensen die de afgelopen dagen zo’n valwind hebben meegemaakt, zullen kunnen beamen dat het zicht op zo’n moment tot soms niet meer 15 meter wordt gereduceerd. In de maximaal ongeveer een minuut die zo’n valwind duurt, kan er zo wel 10 millimeter regen extra mee omlaag komen. Daarbij trokken de buien bijzonder traag. Die bij Apeldoorn en ook bij Boxmeer lagen zelfs langere tijd min of meer stil. Een analyse van de luchtopbouw van gisteren liet zien dat tijdens de zwaarste buien in een uur tijd gemiddeld (afgezien van de extremen) zo’n 40 millimeter regen omlaag kon komen. De buien bij Apeldoorn en Boxmeer (die min of meer stillagen) waren zo al goed voor zeker 80 millimeter. Extremen van tussen 100 en 120 millimeter zijn op beide plaatsen dan ook niet uit te sluiten.
Bronnen: Meteo Consult
Pretpark Koningin Juliana Toren heeft naar schatting ruim 100.000 euro schade opgelopen door het noodweer. Afgelopen vrijdag sloeg de bliksem in bij het park in Apeldoorn. Een groot deel van de attracties werkte daardoor niet meer. Zondag deden de meeste attracties het weer.
Het park had ook veel last van water: op sommige plaatsen stond het water een meter hoog. Intussen is alle schade hersteld.
©Omroepgelderland