Vanmiddag word er vanuit het zuidoosten nog wat warmere en vochtigere lucht opgestuwd. In de zuidoostelijke regio is de opstuwing het grootst, en daarom is de kans daar op onweer ook wat groter dan elders. De kans op een onweersbui is overal aanwezig, maar is zeer gering. Zelfs als er een bui ontstaat, is het nog maar de vraag of deze onweer produceert a.g.z. de toppen slechts doorschieten naar zo'n 4 á 5 kilometer. De grootste kans op onweer heerst in het zuidoosten (al is deze kans nog niet eens zo significant) maar ook daar slechts toppen tot 4 á 5 km.
Morgen zijn er betere kansen op onweer. Een thermische vore passeert vanuit het zuidwesten ons land. Voor de vore uit kan vooral in het oosten (vanwege redelijke onstabiliteit en weinig CINH) een vanaf de grond gevoede regen- of onweersbui ontstaan. Op de thermische vore de heftigste onweersbuien waarvan de toppen met geluk kunnen doorschieten tot zo'n 11 á 12 kilometer en daarom ook kans op hagel. De timing is redelijk ongunstig, maar de vore zal naar vermoeden het actiefst zijn boven het zuidwesten en midden. Naarmate de vore naar het noordoosten trekt neemt de activiteit geleidelijk af.
Volgens deze kaart toch makkelijk richting 8-9 km.
| Gewijzigd: 2 juli 2009, 09:07 uur, door Martijn
Weeronline zegt:
Morgen leidt de zon de dag weer in, maar al gauw komt hier verandering in. Vanuit het zuidwesten neemt in de ochtend al de bewolking toe. Later in de ochtend kunnen in het zuidwestelijk deel van het land de eerste buien al vallen. In de loop van de dag nemen de buien in aantal en intensiteit toe. 's Middags krijgt het hele land te maken met deze buien. Lokaal kan er flink wat neerslag vallen, waarbij onweer, hagel en windstoten mogelijk zijn. Ondanks dat het minder zonnig wordt, loopt het kwik nog op naar waarden tussen 26 en lokaal 31 graden. Ook in de avond houdt de buiigheid nog enige tijd aan
Terwijl Jan zegt:
Naarmate de vore noordwaarts trekt gaat volgens HiRLAM geleidelijk aan de activiteit er deels uit a.g.v. de diffluente hoogtestroming (wat ook in de opeenvolgende uurlijkse tijdstappen te zien is)
Naar mijns inziens is dit nogal tegenstrijdig. Nu hoop ik dat wat Jan zegt waar is(heb eigenlijk weeronline.nl nooit vertrouwd), want ik woon in het Oosten/Zuidoosten en hoop dat ze dan idd al in intensiteit gedaald zijn. Vier morgen me verjaardag en die wil ik graag zonder angst vieren haha.
Code rood via meteoalarm vanwege onweer.
Dit is trouwens mij eerste post maar ik lees al `n lange tijd mee.
Top Site luitjes.
http://www.meteoalarm.eu/?lang=NL
Had ' m net op de radio.
Hij verwacht dat t mogelijk in Friesland het warmst en meest benauwd wordt omdat de buien ons waarschijnlijk niet gaan halen..
Dat zeg ik .. hoop dat ie er finaal naast zit
Word vrolijker van het berichtje van channiej / weeronline.
Weer actueel : 27.3 ( tuin effect)
Wind pal oost en matig/ krachtig .
Helemaal helder.
Weeronline zegt:
Later in de ochtend kunnen in het zuidwestelijk deel van het land de eerste buien al vallen. In de loop van de dag nemen de buien in aantal en intensiteit toe. 's Middags krijgt het hele land te maken met deze buien.
Terwijl Jan zegt:
Naarmate de vore noordwaarts trekt gaat volgens HiRLAM geleidelijk aan de activiteit er deels uit a.g.v. de diffluente hoogtestroming (wat ook in de opeenvolgende uurlijkse tijdstappen te zien is)
Dus 's ochtends ontstaan er buien, nemen in de loop van de dag toe in aantal en intensiteit. Later op de dag nemen de intensiteit (en aantal) af.
Jij zit wel in het gebied waar de klappen kunnen vallen | Gewijzigd: 2 juli 2009, 13:42 uur, door Martijn
NEERSLAG:
Vanmiddag/vanavond vooral in door opdringen van nog warmere en vochtiger lucht in de onderste niveaus van het zuidoosten uit een iets grotere kans op een lokale regen- of onweersbui. Initiatie van de convectie lijkt ook dan overigens voornamelijk boven de Ardennen, Eifel en Sauerland plaats te vinden. HIRLAM lijkt derhalve een redelijk betrouwbare leidraad. De kans erop in de verwachting genoemd. Vannacht meeste plaatsen droog.
Vrijdagmiddag/avond ligt de nadruk op de regen- en onweersbuien (kans op hagel) bij de thermische laag/vore. Daar vooruit mogelijk een geïsoleerde warmteonweer boven hoger gelegen gebieden (o.a. Veluwe/heuvelrug). Ook nu zien we in de uitvoer dat t.g.v. de diffluente bovenstroming de het buiengebied enigszins uit elkaar wordt getrokken, maar dat wel degelijk enkele forse onweersbuien mogelijk zijn. Belangrijk aandachtspunt! Subtiele verschillen in het hoogtepatroon en timing van de vore zijn sterk bepalend voor de activiteit van de buien. Kanskaartjes KOUW tijdelijk niet beschikbaar, maar gezien overige indices vrij grote kans op onweer.
Jan (quote KNMI dat) zegt: geleidelijk aan de activiteit er deels uit a.g.v. de diffluente hoogtestroming
Weeronline kijkt denk ik niet verder dan: vore komt over, waar de vore later overkomt is het warmer en dus zijn de buien daar heviger.
KNMI ziet in de uitvoer van HIRLAM dat dat model de buien laat inzakken. Mogelijke verklaringen zijn de hoogtewinden die die meer naar het noorden de buien uitelkaar kunnen trekken.
Hieruit blijkt maar weer dat het om verwachtingen (interpretaties van de uitvoer van een of meerdere members van een of meerdere runs van een of meerdere modellen) gaat en dat die niks met beloftes te maken hebben en zeker geen zekerheid bieden. Helemaal niet als het om onweer gaat. Vandaar ook dat vragen als 'gaat het bij mij onweren?' of 'hoe laat gaat het in ... onweren?' eerlijk gezegd... nergens op slaan.
Dat is in tegenstelling tot wat Estofex denkt. Estofex denkt dat de buien zelfs tot in de ochtend doorgaan met zelf een kans op een hoos tijdens de piek;
However the main effect of this set-up will be the longevity of thunderstorms mainly over Belgium, the Netherlands, Luxembourg and W-Germany, which will continue well into the night, probably until next morning. Isolated tornadoes are possible during the peak time heating with GFS showing LL CAPE of roughly 200J/kg.
DISCUSSION
E-CNTRL UK, E/NE-France, extreme W-Germany, Luxembourg, Belgium and parts of the Netherlands
Words like 'forcing', 'front' and 'dynamic' can finally be involved again in the forecast. A constantly weakening cold front from W-France draws near during the afternoon hours and probably dissolves somewhere over the highlighted area. Shear at all levels remains weak although a marginal increase in speed shear is possible at mid-levels. The main advantage with such a feature is that moisture pooling along the convergence zone will assist in a concentrated swath of 800-1500J/kg MLCAPE as mid-level lapse rates steepen somewhat. Excessive rain due to slow storm movement will be the main hazard, but an isolated large hail report can't be ruled out, given better instability release and a slim increase in wind speeds throughout the troposphere. However the main effect of this set-up will be the longevity of thunderstorms mainly over Belgium, the Netherlands, Luxembourg and W-Germany, which will continue well into the night, probably until next morning. Isolated tornadoes are possible during the peak time heating with GFS showing LL CAPE of roughly 200J/kg.
In general the same for E-/CNTRL-UK, where stronger shear ought to offset weaker buoyancy, so multicell storms are possible. Isolated flash flooding and large hail are the main hazard. Prolonged period of divergence at high levels, weak surface 'trough' and the slow eastward progression of the surface front could locally yield a favorable environment for isolated spots to see repeated thunderstorm development both in the prefrontal airmass and during the passage of the front, which could locally increase flash flood risks.
Moet 's avonds werken en zou mooi zijn als ik droog op me werk kan aankomen...
Ga jij op de fiets dan van Zeeland naar Utrecht ?
Ontopic: Vraag dat nou niet wanneer waar iets gaat gebeuren. Het is gewoon heel moeilijk te voorspellen wanneer er iets gebeurd. Gewoon de berichten goed in de gaten houden.
2013: 3 onweersdagen
2014: 7 onweersdagen