Lage druk gebied west van Engeland dat voor een zuidelijke stroming zorgt. Thermische vore waarin zeer warme en vochtige lucht wordt aangevoerd, triggering op convergentielijn voor het koufront uit. Lijkt me een Spaanse pluim.
Voor vrijdag ziet het er best goed uit Niels, nog even zweten
Leeuwarden ligt vlak aan de kust, wij hebben hier meer kans als het zeewater eenmaal is opgewarmd en er koufronten vanuit bv het NW komen.
Ook een warm IJsselmeer wil wel eens voor t nodige spektakel zorgen, in t begin vd herfst ..
Zo zie je dat in de herfst/ winter het relatief vaker onweert langs de kuststrook.
//
Zie ik het nu goed dat voor a.s. zaterdag de onweer kansen minder zijn geworden en voor vrijdag juist zijn gestegen ? | Gewijzigd: 1 juli 2009, 15:51 uur, door Skroei
De trigger is in dit geval niet de warmte zoals de afgelopen dagen, maar de warmte is wel één van de onderdelen vrijdag.
Heden kunnen we genieten van een hoogterug over onze streken met klassiek zomers vlak grondpatroon. Met temperaturen op 850 rond 13-15° zorgt dit op veel plaatsen voor maxima net onder 30°. De rugas bevindt zich over de Benelux met dus anticyclonale condities. Een zwakke cyclonale kromming over de Ardennen en verder zuidoostwaarts zorgt daar voor onweer bij dagelijkse gang.
Morgen donderdag verzwakt de rug verder en neemt ook elders de kans op een warmte onweer toe al schatten we die kans voorlopig slechts in op een 20-30% (meeste kans in het westen van België). De trog in de hoogte west van onze regio begint dan wel al aardig te drukken. Morgennamiddag verwachten we wel reeds onweer over het westen van FR, maar de kans op uitgestrekte MCSs lijkt beperkt te blijven (geen overdreven onstabiliteit en vooral weinig WAA).
Vrijdag rekt een thermische vore/CONV.LINE van west naar oost over de regio waarbij timing verschilt tussen de modellen. We vermoeden dat deze lijn reeds tegen de middag het centrum van BE bereikt zodat de grootste warmte het westen uit is. Bij dergelijke timing moeten we vooral oog hebben voor het oosten van BE en NL gezien de lijn daar dan zou overtrekken in de namiddag. De modellen suggereren weinig shear (trog komt niet goed door) zodat we niet meteen denken aan grootse toestanden (ook WAA is nihil met dus zwakke kansen op complexen). Losse buien met onweer is uiteraard wel waarschijnlijk op de lijn met kans op hagel rond 2cm en lokale wateroverlast.
Details volgen wanneer we meso-modellen voor deze regio binnenkrijgen…
Samenvatting:
Vrijdag onweer op doortocht van een troglijn, waarschijnlijk met beperkte kansen op severe convection.
Donderkosite
Opgesteld: 1 Juli 2009
Vanaf donderdag nemen de kansen op onweer weer toe in onze regio. De meeste kans hierop verwacht ik in het zuiden en westen. Het zal allemaal niet zo heel veel voorstellen door het uitblijven van enkele belangrijke indigriënten, maar enkele felle onweersbuien zijn goed mogelijk.
Vrijdag suggereren de modellen een termische vore die al vroeg in de middag van west naar oost over onze regio trekt. Voor het westen lijkt de timing niet echt gunstig maar hoe meer naar het binnenland (richting het oosten) hoe meer kans op onweer. De onstabiliteit en potentiele energie loopt flink op met een CAPE van rond de 1000-1500 J/kg en Lift index van -5.
Dynamisch gezien is er niet zo veel aan de hand. Er is maar weinig shear ed. wat vorming van georganiseerd onweer niet echt ten goede komt. Hierdoor is de kans op MCS's, Supercellen ed. vrijwel uitgesloten.
Daarintegen worden er op vrijdag in de loop van de dag zeker onweersbuien verwacht. Deze kunnen gepaard gaan met grote hagel (2-3cm), een flinke plens water en een significant aantal ontladingen.
De meeste kans op zware buien zijn op dit moment van het midden richting het oosten van de benelux.
Stormchasing & Photography | Gewijzigd: 1 juli 2009, 23:29 uur, door PietBerger
2013: 3 onweersdagen
2014: 7 onweersdagen