Op 20 juli van dit jaar is het niet alleen 40 jaar geleden dat Eddy Merckx zijn allereerste Tour won, het zal ook precies 40 jaar geleden zijn dat Neil Armstrong als allereerste mens voet op de maan zette. En toeval of niet, net nu zou NASA de originele beelden van die maanlanding gevonden hebben in de kelder van de universiteit van het Australische Perth. Dat schrijft de Britse krant Sunday Express.
Op muur geprojecteerd
Toen Armstrong en Buzz Aldrin 40 jaar geleden hun eerste pasjes op de maan zetten, werden die beelden vanop de maan doorgestraald naar het Parkes Observatorium in het zuidoosten van Australië, waarna ze doorgestuurd werden naar NASA Mission Control in Houston. Maar omwille van technische moeilijkheden konden de beelden niet rechtstreeks aan de tv-netwerken geleverd worden. De beelden werden dan maar op een grote muur geprojecteerd en door de verschillende tv-netwerken gefilmd. De grijze, onduidelijke beelden die de wereld zijn rondgegaan, zijn dus eigenlijk niks meer dan een kopie van een kopie.
Verdwenen
Die beelden zijn dan ook in het collectieve geheugen gegrift, maar de originele, scherpe zwart-witte beelden van het Parkes Observatorium verdwenen. NASA dacht dat ze verscheept werden naar het Goddard Space Flight Center in Greenbelt in de Amerikaanse staat Maryland, maar een zoektocht daar enkele jaren geleden leverde niks op.
Kelder
Ondertussen werd in de kelder van de universiteit van Perth, aan de andere kant van Australië, een kist gevonden met beelden van het hele Apollo-programma (het Maan-programma van NASA). Volgens de Sunday Express heeft NASA de kist doorzocht en de originele beelden van de Maanlanding teruggevonden. "We hebben het wel degelijk over dezelfde beelden", zei een NASA-woordvoerder tegen de krant. Meer commentaar wou NASA echter niet kwijt.
©Hln | Gewijzigd: 12 juni 2017, 16:47 uur, door Joyce.s