Dan lig je lekker aan het strand, komt er ineens de zeevlam opzetten. Zoals deze zeemist word genoemd. Zeker zo in het begin van de Zomer kun je deze omstandigheden vaak tegenkomen. En de temperatuur kelderd vaak dan ook in grote mate.
We hebben dit de afgelopen dagen eigenlijk al goed kunnen zien. De Mist trok zich in de loop van de ochtend terug maar bleef wel hangen op zee, en eigenlijk ook lichtjes tippend aan de kust. Waardoor hij op sommige plaatsen aan het eind van de middag toch weer eventjes het land op kwam. De welbekende zeevlam zoals deze word genoemd, echter vlammend zal deze mist niet zijn. De mist zorgt dikwijls voor een temperatuurdaling. Was het kort daarvoor nog een lekkere 25 graden, in de mist gaat de temperatuur dan rap onder uit richting de 18 graden. Daar zit je dan in je zwembroekje terwijl je aan het eind van het strand in noordelijke richting die grijze soep op je af ziet komen. Dan ga jij er niet aan ontkomen. Daar gaat je mooie zonnige stranddag. Maar dat is nu eenmaal Nederland, zo hoort de zomer hier te zien. En dus ga je enorme temperatuurverschillen zien, kijkend op KNMI Actueel zie je dan 28 graden bij Eindhoven en 16 graden bij Scheveningen. Heerlijk die verschillen in een klein landje. Maar minder voor de mensen aan zee.
Een blik op de digitale encyclopedie van Wikipedia laat het volgende naar voren komen:
‘’ Zeemist of zeevlam is plotseling van zee opkomende mist.
Mist ontstaat boven zee wanneer koude lucht over relatief warm zeewater stroomt of wanneer warme lucht in aanraking komt met een koude zee. In het voorjaar en het begin van de zomer kan bij aanvoer van warme lucht uit Zuid-Europa boven de koude Noordzee een uitgestrekt mistgebied ontstaan. Als de aflandige zuidoostelijke wind in Nederland niet sterk is gaat langs de kust in de loop van de middag een wind van zee waaien, zodat de mist landinwaarts drijft. Ook aan de oostkust van Groot-Brittannië komt zeemist vooral aan het einde van de lente en in het begin van de zomer vaak voor bij een aanlandige, oostelijke wind. De temperatuur van het Noordzee water is dan (veel) lager dan de luchttemperatuur, met als gevolg dat het pal aan de kust dagen mistig of bewolkt kan blijven, terwijl het 10 of 20 kilometer landinwaarts zonnig weer is.
Een andere soort mist boven zee wordt Arctische Zeerook genoemd. Dit is een mistsoort die ontstaat als zeer koude (vaak arctische) lucht boven relatief warm zeewater uitstroomt. Het is een ondiepe onstabiele mistsoort, die overkomt als damp. Vaak is van schepen alleen de brug te zien die "boven de mist vaart". Ook waar te nemen als koude lucht over een warm meer uitstroomt, bijvoorbeeld in berggebieden bij rustig weer in de avond.’’
Zo zien we dus dat ook aan de Engelse stranden dit fenomeen kan voorkomen, en we mogen dus zoals al vaak denigrerend over die ‘’visbak’’ word gesproken mededelen dat de noordzee de grote boosdoener is. Wat mogen wij dus blij zijn met die visbak! Bovenstaande Arctische Zeerook hoeven wij niet bang voor te zijn!
Bron: Wikipedia | Gewijzigd: 30 augustus 2017, 13:59 uur, door Joyce.s
*plaatje* Inderdaad, dacht bij het zien van de radarbeelden al zoiets. Apart verschijnsel | Gewijzigd: 29 juni 2009, 16:52 uur, door talkyr86
Ik heb het zelf ook wel eens gehad op Scheveningen. Met een groep vrienden, jaren geleden met het ov-kaartje, er heen gegaan. Ingesmeerd, goede humeur aan, zonnebril op, koud sapje in de hand. Daar lagen we dan; Let's have some summerfun!
Komt er in één keer zo'n zompige zeemist aan. Jak baal verdrie zeg! Half uur later zaten we binnen een warme choco te doen...
Ja, leek wel alsof ik in de Alpen zat op 1500 mtr hooge op een skipiste...zo kil was het en potdicht aan de kust...