Het ziekenhuis VieCuri in Venlo heeft zaterdag enkele uren een opnamestop ingelast vanwege het noodweer. Door de enorme regenval was er wateroverlast, maar de opnamestop kon om 20.30 uur worden opgeheven. Eerder leek het erop dat de intensive care en de kraamafdeling werden gesloten, maar dat bleek toch niet nodig.
Door de hevige regenval raakte het riool overbelast en kwam het water naar boven in delen van het ziekenhuis. Van 17.50 uur tot 20.30 uur konden er geen nieuwe patiënten worden opgenomen. Vier van de acht liften werden uit voorzorg buiten werking gesteld. De eerste hulpafdeling is weer gewoon beschikbaar.
Het ziekenhuis benadrukt dat de medische zorg geen moment in gevaar is geweest. Er lag een noodplan klaar om negen patiënten te evacueren van de IC, maar dat was uiteindelijk niet nodig.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 28 juni 2009, 10:21 uur, door talkyr86
Je hebt me de woorden al uit de mond gehaald.
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Hoewel een groot deel van het land het gisteren droog hield met geregeld de zon erbij, vielen er in een vrij smalle diagonale strook van het zuidoosten tot het noordwesten een paar stevige onweersbuien. Op verschillende plaatsen, waaronder Nijmegen, Venlo en Sittard, viel zoveel neerslag dat straten blank kwamen te staan en kelders onder water liepen. Binnen 2 uur tijd viel lokaal meer dan 30 millimeter neerslag. Ook gingen de buien gepaard met hevig onweer en lokaal hagel. In Duitsland, net over de grens raakten 13 personen gewond door blikseminslag.
Al dagen is het in het oosten van Europa noodweer met veel wateroverlast en hevig onweer. Afgelopen dagen is daar op deze website ook uitgebreid over geschreven en daarbij was ook al duidelijk dat een deel van deze buien ook onze kant op zouden komen. Gisteren en eergisteren was het zover. Vanuit het zuiden van Duitsland dreef er een lijn met buien het land binnen en daar zaten een paar stevige jongens tussen.
Een smalle strook met buien trok gisteren diagonaal het land over met veel onweer en lokaal wateroverlast.
Enkele in Nijmegen woonachtige collega’s vertelden dat dit één van de hevigste onweders was die ze in de regio hadden meegemaakt. Het ging volgens hen ‘loeihard’ met veel onweer (‘ostgewitter’) en een neerslagsom van 37 millimeter. De riolering kwam in de douche omhoog bubbelen en op veel plaatsen liepen straten onder. Ook nam één van de collega’s een door de bliksem getroffen dode koe in het weiland aan. Deze beesten blijven met dit weer vaak buiten staan en de kans dat ze geraakt worden is dan ook relatief groot.
Ook boven Zutphen ontwikkelden zich in de avond een paar stevige buien. Foto: Willem Bentink.
Convergentielijn
Een lagedrukgebied lag meer dan een week boven de Balkan en zorgde daar voor flink wat onstuimigheid. Rivieren traden vooral in de buurt van de Alpen buiten hun oevers en ook daar liepen straten onder. Er leek maar geen einde aan de regen te komen. Gisteren bewoog datzelfde lagedrukgebied iets meer richting het westen en kwam boven de Oostenrijkse Alpen te liggen. Ook in die regio viel de afgelopen dagen behoorlijk veel neerslag en een uitloper van dit lagedrukgebied lag gisteren precies boven ons land. In die uitloper van lagedruk werden door een ophoping van lucht stijgbewegingen geforceerd (convergentielijn) en met een vochtige en koude bovenlucht ging de ontwikkeling van die buien nog eens dubbel zo gemakkelijk.
Met daarbij ook veel onweer. Dit prachtige plaatje is gemaakt door Willem Bentink.
Aan de grond was de lucht met veelal 25 graden erg warm en op enige hoogte in de atmosfeer was deze juist kouder en ook vochtig. De warme lucht aan de grond stijgt op en hierdoor ontstaan er buien die tot vrij hoog in de atmosfeer kunnen uitgroeien en daarmee ook vaak gepaard gaan met onweer.
Vrijwel geen wind
Binnen twee uur tijd groeiden de buien uit tot stevige regen- en onweersbuien en doordat er buiten de buien om vrijwel geen wind stond, bleven ze vrij lang op eenzelfde plek hangen en regenden daar dus volledig leeg. Dit resulteerde in een diagonale lijn van Noord-Limburg tot aan Den Helder in lokale wateroverlast.
Vooral de buien die in Limburg, Gelderland, Overijssel en Flevoland vielen zorgden voor wateroverlast, maar er waren dus ook plaatsen in het land waar helemaal niets aan neerslag is gevallen. Daar was het prachtig zomerweer met veel zon en hoge temperaturen.
In Nijmegen-Oost viel zoveel neerslag dat straten blank kwamen te staan. Foto: H.J. Haring
Vooruitzichten
Ook vandaag gaan er zich onweersbuien ontwikkelen en wel op bijna dezelfde lijn als gisteren. De lucht lijkt vandaag echter wel minder onstabiel, waardoor de hevigheid iets minder zal zijn. Ook nu zullen er dus plaatsen zijn waar niets valt en het met af en toe zon en hoge temperaturen gewoon zomers aandoet.
Morgen valt er in het oosten lokaal ook nog een buitje, maar ondanks dat er aan de kust af en toe wat bewolking of mist vanaf zee binnen drijft, wordt het in het westen in de middag al volop zonnig. Dit mooie weer lijkt de voorbode voor de komende dagen, want het wordt dan echt zomers met temperaturen rond 26 graden en veel zon!
©Meteo Consult
Heb nog nooit zoveel water gezien, ook zeer veel inslagen erg dichtbij
Ik woon zelf dus in Wijchen en dat ligt tegen Nijmegen aan.
Het echt geen druppel regen gehad. Wel wat horen donderen maar verder niks gezien.
Nog geen 8 km verder op (in Hatert Nijmegen bijv) stonden echt de straten blank.
Heel bizar!!!
Ik woon zelf dus in Wijchen en dat ligt tegen Nijmegen aan.
Het echt geen druppel regen gehad. Wel wat horen donderen maar verder niks gezien.
Nog geen 8 km verder op (in Hatert Nijmegen bijv) stonden echt de straten blank.
Heel bizar!!!
Dat gebeurde de afgelopen jaren hier ook wel eens.
Was het hier kurkdroog, stond 7km verderop in Emmen de straten blank en grote overlast.
Verzekeraar Interpolis in Tilburg heeft dit weekend bijna tweehonderd schademeldingen binnengekregen naar aanleiding van het noodweer dat zaterdag over een deel van Nederland trok. Normaal gesproken krijgt de verzekeraar in een weekend ongeveer veertig meldingen. Een woordvoerster van Interpolis kon niets zeggen over de hoogte van het schadebedrag. Het aantal schademeldingen op maandag viel volgens haar mee.
De meldingen in het weekend kwamen onder meer uit Nijmegen, Venlo en Tegelen. Het ging vooral om waterschade aan woningen. Zaterdag trokken er hevige regenbuien over Nederland. Om sommige plaatsen viel wel 30 millimeter neerslag. Interpolis is een van de grotere schadeverzekeraars in Nederland.
©Omroep Brabant