Wat de neerslag binnen Europa betreft, kun je het een beetje vergelijken met een weegschaal. Er valt bijna altijd wel ergens regen. Valt het niet in Nederland, dan is een ander deel van Europa de klos. Net als de komende dagen eigenlijk. In ons land is het volop zonnig en warm met middagtemperaturen die dagelijks tot boven 25 graden gaan uitkomen, terwijl het in het oosten van Europa regenachtig is met daarbij soms aanzienlijke hoeveelheden neerslag.
Er ligt vandaag een hogedrukgebied boven de Noordzee en dit heeft veel invloed op de landen rondom de Noordzee. Niet alleen Nederland heeft de komende dagen zomers weer, ook het zuiden van Scandinavië en de Britse eilanden profiteren van de dalende luchtbewegingen die het hogedrukgebied teweeg brengt. De lucht is droog en op een paar stapelwolken, ook wel mooiweerwolkjes genoemd, na, is het bijna helder. Volop ruimte voor de zon dus, maar dat brengt wel een ‘gevaar’ met zich mee.
Vanochtend scheen de zon al volop. Met zonsopkomst waren prachtige schaduwen te zien. Dit is feite vergelijkbaar met de zonnestand; rond een uur of 12 staat de zon recht boven ons en is dan veel feller dan in de ochtend. Foto: Marius Visser.
Zonkracht
Met de zon zo hoog aan de hemel en dus vrijwel loodrecht boven ons hoofd is de UV-straling die vrijkomt door de zon hoog. De stralen hoeven maar een relatief korte weg door de atmosfeer af te leggen en zijn dus veel sterker dan in het voor- en najaar. Daarbij komt dat de zon door zijn hoge positie tot meer straling per oppervlakte-eenheid leidt. De zonkracht is op dit soort heldere en zonnige dagen dan ook hoog. In Nederland is de hoogst voorkomende zonkracht 8 en morgen wordt 7 verwacht. Dit houdt in dat de kans op verbranding groot is en dat mensen met bepaalde huidtypen geadviseerd worden om niet te lang onbeschermd in de zon te verblijven. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij het RIVM.
De zonkracht is morgen met een heldere hemel en een hoge zonnestand erg hoog met een 7.
Warmte
Tevens wordt het met dat hogedrukgebied in de buurt de komende dagen steeds warmer. De wind waait rondom een hogedrukgebied altijd met de klok mee en de wind draait hierdoor bij ons naar het noordoosten. Laat nu boven het vaste land van Rusland erg warme lucht zitten, die met die noordoostenwind naar ons land wordt toe geblazen. Het kwik gaat de komende dagen dan ook aanzienlijk omhoog met op veel plaatsen meer dan 25 graden, ofwel zomerse waarden, en vooral in het zuidoosten van het land soms nog een paar graden meer.
Niet alleen in Nederland wordt het echter zo warm. Ook in Scandinavië, die ook in diezelfde stroom zit, stijgen de middagwaarden komende dagen tot rond 25 graden, tot bijna in Lapland aan toe.
Tegen de middag gingen er hier en daar een paar stapelwolken ontstaan. Foto: Marius Visser.
Regenachtig Oost-Europa
Zoals al eerder aangegeven slaat de weegschaal met dit mooie weer bij ons, in andere landen natuurlijk de andere kant op. Vrijwel de hele oostelijke helft van het continent heeft komende dagen te maken met veel regen- en onweersbuien. Polen, Tsjechië, Slowakije, maar ook Oostenrijk en Hongarije tot aan Griekenland verruilen de zon voor neerslag. Er ligt een fors uitgediept lagedrukgebied, ofwel een koudeput, in de bovenlucht boven dit deel van Europa en ook aan de grond is dat lagedrukgebied terug te vinden. De stijgende luchtbewegingen die daarbij horen worden hierdoor nog eens extra getriggerd, waardoor de buien lokaal stevig uit kunnen pakken. In Oostenrijk valt tot en met zondag lokaal meer dan 100 millimeter neerslag en op veel andere plaatsen zoals Tsjechië en de Balkan lopen de sommen in diezelfde periode op tot boven 50 millimeter.
Hoewel het bij ons stalend weer is, vallen er in het oosten van Europa een paar stevige regen- of onweersbuien.
Met ook daar hoge temperaturen, veelal boven 20 graden, gaan de buien ook geregeld gepaard met onweer en grote neerslaghoeveelheden.
Donderdag komt hij onze kant op
Heel geleidelijk gaan deze storingen zich echter ook onze kant op bewegen. De put zelf blijft vrij standvastig op zijn plaats, maar vanaf donderdag krijgen uitlopers bij ons meer invloed. Doordat de storingen bij ons echter tegen een rug van hogedruk boven ons hoofd aanlopen, zijn ze zo afgezwakt dat we dit in eerste instantie alleen nog maar merken aan een paar wolkenvelden die overtrekken. In het weekend neemt de bewolking toe en gaan er verspreid over het land een paar regen- of onweersbuien vallen.
Bron: Meteo Consult