Vanaf morgen neemt de kans op onweer duidelijk toe.
De CAPE (potentiële convectieve energie) loopt rond het weekend plaatselijk op tot 1000 tot 2000 J/kg.
Hierbij zien we dat de onstabiliteit ook nog eens goed oploopt bij een LI (lift index) van rond de -6 en een KO index van -10.
Convectie kan ook gemakkelijk op gang komen door slechts een zwakke CAP.
Het ontbreken van een goede CAP is echter niet echt gunstig.
Heel beknopt kan men stellen dat als de CAP de ontwikkeling van buien tegen kan houden tot het einde van de dag, de buien meestal zwaarder uitpakken omdat de energie zich dan gedurende de dag kan opbouwen en dan explosiever vrij kan komen.
Vrijdag kunnen de eerste buien de Benelux gaan aandoen, maar de beste kans is op zaterdag en zondag. We hebben dan te maken met een convergentie lijn die voor extra activatie van buien kan zorgen.
Het is uiteraard goed mogelijk dat enkele van deze buien best zwaar kunnen zijn en gepaard gaan met hagel en windstoten. bij deze waarden zijn zogenaamde pulse-storms mogelijk. Mede door de lage treksnelheid van de buien kan er ook plaatselijk wateroverlast zijn!
Ook een significant aantal ontladingen zijn mogelijk wat weer fijn is voor de bliksem fotograaf!
Dynamisch gezien valt er niet veel te beleven.
De shear valt erg tegen, alsmede andere dynamische factoren.
Hierdoor zal ontwikkeling van bv. supercellen squall-line's en MCS's vrijwel uitgesloten zijn.
Storm Chasing & Photography | Gewijzigd: 25 juni 2009, 23:27 uur, door PietBerger
Ik zie iets meer dynamiek als 25/26 mei, er is wat draaiing van de wind te bespeuren maar de snelheden zijn inderdaad niet spectaculair.
Uit de guidance van het KNMI blijkt dat hun modellen ook wel een kans geven 'richting het weekend', maar ook daar houden ze het nu nog op zaterdag.
Ontwikkelingen blijven volgen...
Daniel