Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
19 juni 2009, 14:14 uur | Bericht #34471
Fronten uitgediept

Heel vaak wordt er in een weerbericht de term front gebruikt. Voor (amateur)meteorologen en weerfanaten is het een duidelijke term. Maar wat houdt deze term precies in? Hoe herkennen we de verschillende fronten op de kaart en wat voor weer brengen die met zich mee?

Wat is een front?
Een front is simpelweg een scheiding tussen warme en koude lucht. Op een weerkaart wordt dit als een lijn weergegeven. De atmosfeer is natuurlijk driedimensionaal, dus meteorologen hebben het dan over een scheidingsvlak. Want zo'n lijn moeten we denkbeeldig naar boven trekken. En die ligt in de hoogte niet op dezelfde plek. Soms ligt die meer naar voren en soms meer naar achter. De lijn op de weerkaart is de scheiding aan het grondoppervlakte.

Herkenning op de weerkaart
Er zijn drie verschillende fronten. Dat vinden we ook op de weerkaarten terug. Een warmtefront aan het grondoppervlakte wordt weergegeven met een rode lijn met halve rood ingekleurde bolletjes, een koufront is een blauwe lijn met blauw ingekleurde driehoekjes en een occlusiefront wordt getekend met een paarse lijn met paars ingekleurde halve bolletjes en driehoekjes. De symbolen “wijzen” altijd in de beweegrichting van het front.

Achter het warmtefront is de lucht warmer dan aan de voorkant en bij een koufront is de lucht kouder. Een front geeft dus aan of de lucht koeler of warmer wordt. Meestal trekt er over ons land eerst een warmtefront over en dan een koufront. Deze fronten noemen we een frontensysteem. De fronten draaien, op het noordelijk halfrond, tegen de klok in om een lagedrukgebied. Als de fronten in elkaar schuiven tot 1 lijn dan noemen we dat een occlusiefront.



Weerbeeld
Bij elk front hoort een ander weerbeeld. Dat heeft te maken met de de verschillende eigenschappen van een front. Een warmtefront is driedimensionaal gezien minder stijl dan een koufront. Warme lucht is namelijk lichter dan koude lucht. Als deze warme lucht tegen koele lucht aanbotst glijdt de warme, lichtere lucht langzaam over de koelere lucht heen. Als koude lucht zich in de richting van warme lucht beweegt dan perst de koude lucht zich onder de warme lucht waardoor de warme lucht snel opstijgt. Opstijgende lucht veroorzaakt wolken, maar de snelheid van opstijging bepaald wat voor wolken we aan de hemel zien.



Warmtefront
Ver voor een warmtefront zien we eerst cirrus (Cc) bewolking. Dichterbij het front gaat deze over in Altocumulus (Ac) en Cumulus (Cu) bewolking die vlak voor het front overgaat in Nimbostratus (Nb). Hier valt lange tijd regen of motregen uit. Het blijft ook na het warmtefront lange tijd bewolkt en het is een stuk warmer.

Koufront
Als een koufront nadert, wordt het zicht slechter . De hemel wordt bedekt met Nimbostratus (Nb) wolken en de hemel wordt vaak erg donker. Doordat de warme lucht zo snel opstijgt ontwikkelen zich convectieve (snel opstijgende) wolken. Die gaan over in Cumulonimbus (Cb) waar in korte tijd veel regen uit valt. Ook waait het vaak flink tijdens passage van een koufront. Na het front is het zicht beter, maar liggen de temperaturen lager.

Occlusiefront
Een occlusiefront kan zowel de eigenschappen van een warmtefront vertonen als die van een koufront. Dat ligt namelijk aan het soort occlusiefront. Als het na het passeren van een occlusiefront kouder wordt dan lijkt het weerbeeld om die van een een koufrontpassage. Wordt het warmer dan is er sprake van een occlusiefront met de eigenschappen van een warmtefront. De plek waar de warmte- en koufront een occlusie vormen heeft het occlusiepunt. In dit gebied valt er dan de meeste regen.

©Weeronline
thijmco
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1802
Lid sinds: 28 jul. 2008
19 juni 2009, 16:34 uur | Bericht #34487
interresting jan ........:)
Waarom deze advertentie?
Harmos
Lid
Woonplaats: Elspeet
Berichten: 473
Lid sinds: 26 jul. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 juni 2009, 17:00 uur | Bericht #34488
Kijk, dit maakt dan weer een hoop duidelijk. Ik dacht dat warm op koud of andersom altijd tot Cb wolken leiden, maar dat is dus niet zo Bedankt voor de uitleg!
Whatever weather you may encounter, enjoy.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 166 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 166, lezen 5 mensen het topic ""Weerdagboek"".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden