Hoge temperaturen beïnvloeden het gedrag van mens en dier duidelijk. De prestatie gaat bij velen omlaag. Het weer op verschillende manieren grote invloed op het gedrag van mens en dier.
Dierlijk gedrag
Dieren reageren op weersomstandigheden en het gedrag van dieren is vaak een duidelijk aanwijzing voor het weer dat gaat komen. Uit onderzoek is gebleken dat bijen dicht bij de korf blijven als er een zomerstorm aankomt. Vogels vliegen in dit geval dichter bij de grond. Bij “mooi†weer vliegen vogels hoger en zijn spinnen actiever.
Mensen en het weer
Het menselijk lichaam presteert het beste als het niet wordt blootgesteld aan stress-factoren van buitenaf, dus ook het weer. Verschillende weersfactoren beïnvloeden het menselijk gedrag.
Luchtdruk
De luchtdruk verandert constant. Onderzoeker hebben aangetoond dat snelle veranderingen in luchtdruk het korte-termijn geheugen en concentratievermogen beïnvloeden. Toch is hier nog erg weinig over bekent.
Temperatuur en vochtigheid
Extreme temperaturen worden niet goed opgevangen door het menselijk lichaam. Hetzij dat we niet genoeg warmte kunnen produceren om onszelf warm te houden of dat we juist onze warmte niet kwijt kunnen. Er is bovendien een rechtstreeks verband tussen extreme temperaturen en sterftecijfers, met name onder ouderen. Bij temperaturen boven 38 C, langer dan een week, levert een 10% hoger sterftecijfer op. Ook het gedrag wordt door temperatuur beïnvloed. Bij hittegolven (wanneer het lang warmer is dan normaal) vertonen mensen vaker irrationeel gedrag. In New York is er vaak sprake van een toename van de criminaliteit. Sommige experts wijzen die toe aan de warmte. Nog erger zijn warme, vochtige dagen. Deze combinatie heeft een erg grote invloed op het gedrag van mensen. Zo veroorzaakt het vaak slapeloosheid, verlaagde activiteit, slechte stoelgang, langere reactietijd, mindere prestaties, overgevoeligheid en vermoeidheid. Koele dagen met lage luchtvochtigheid blijken juist een positief effect te hebben.
Zon
Er bestaat bijna geen discussie over het feit dat mensen zich beter voelen als de zon schijnt. Een tekort aan zonneschijn kan leiden tot een zogenaamde winterdepressie. De hypothalamus is het deel van de hersenen dat de meeste basis functies van ons lichaam reguleert. Het wordt beïnvloed door natuurlijk licht dat via de ogen de hersenen binnenkomt. Bij weinig licht functioneren de hersenen minder goed.
Wind
Een harde wind kan mensen irriteren en zo sneller vermoeid maken. Sommige leraren hebben de ervaring dat kinderen onrustiger zijn als het hard waait. Lokale winden (Mistral, Föhn en Chinook) blijken ook ons gedrag te beïnvloeden, stress, depressiviteit en slapeloosheid worden erdoor versterkt. Dit wordt veroorzaakt doordat bij deze winden de temperatuur in zeer korte tijd extreem kan stijgen. Dus eigenlijk is dit een indirecte oorzaak. Door wetenschappers zijn lokale winden ook direct te linken aan verkeersongelukken, criminaliteit en zelfmoorden. De directe oorzaak van de invloed van deze lokale winden is echter niet bewezen.
©Weeronline