Veel mensen zijn afgelopen nacht wakker geworden van fikse onweersontladingen. Het onweer trok van de regio Zeeland / Rijnmond over het rivierengebied richting steden als Arnhem en Nijmegen. Bekijk hier de indrukwekkende radar- en bliksembeelden.
Hieronder ziet u de radarbeelden van de nacht van 15 naar 16 juni 2009. De eerste buien ontstonden in de avond in Zeeland. Ze trokken over Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht en deden rond 02:30 de steden Arnhem en Nijmegen aan. Daarna trokken ze naar Duitsland weg. Erachter ziet u ook nog enkele buien. Deze waren iets minder actief in regenval en onweer, maar ze zijn wel fraai, omdat goed is te zien dat ze rond de kern van een klein lagedrukgebiedje circuleren.
Ook op bijbehorende bliksembeelden zijn de buien mooi te volgen.
©Weeronline
Op basis van ontwikkelingen, zoals die gisteren uit de weermodellen te halen waren, zat het er al in dat er op verschillende plaatsen in Nederland fikse buien zouden gaan vallen. Vannacht en vanochtend kwamen ze er ook en gingen soms met veel onweer en ook hagel gepaard.
Was het gisteren overdag alleen een regengebiedje dat de aandacht trok – het bracht voornamelijk in het zuidoosten even wat regen – de avond verliep eerst weer vrijwel droog. Wel kon je aan de her en der gemakkelijk opbollende stapelwolken zien dat er in de bovenlucht veranderingen aan de gang waren. Onder invloed van een naderend lagedrukgebiedje en langzaam dalende temperaturen op wat grotere hoogte in de lucht werd de lucht steeds onstabieler.
Op de radar was nog weinig activiteit te zien. Vanuit het uiterste westen van België kwamen twee, zo op het eerste gezicht onbeduidende buitjes op Zeeland af. Hoe klein ze ook waren, ze bevonden zich wel precies op de plaats waar zich de stijgbewegingen voordeden die de buien in Nederland later in de avond en gedurende de afgelopen nacht op de rails zouden zetten. Even later was dat mooi zichtbaar. Toen de buien boven Zeeland aankwamen, begon zich daar weer een groter buiencomplex te vormen. Ook al zaten we inmiddels in de nacht.
Het radarbeeld met de neerslagecho's van de afgelopen nacht bij elkaar opgeteld. Duidelijk zijn de buien boven Midden-Nederland en het noorden van het land te zien.
Windsprong
In het verhaal van gisteren op deze site lieten we in een van de bijgevoegde kaartjes zien waar boven Nederland zich de afgelopen nacht een windsprong bevond. Op die plaatsen waren stijgbewegingen aanwezig die de buien daar extra konden laten activeren. Dat was precies ook wat gebeurde. In het radarbeeld naast dit verhaal, waarin alle neerslagecho’s van de afgelopen nacht en vroege ochtend bij elkaar opgeteld zijn, is mooi te zien hoe zich boven Midden-Nederland een van west naar oost georiënteerde strook vormde waar de buien meer neerslag, onweer en plaatselijk (Kesteren, Elst) flinke hagel brachten. Zo tussen 1 en 3 uur waren de bliksems in deze zone niet van de lucht. Soms bliksemde het bijna iedere seconde.
Een bliksem boven de kerk van Silvolde laat de haan op de toren ongemoeid. Foto: Stan Bouman.
Een andere opvallend smalle maar zeer actieve buienlijn kwam boven het Waddengebied, Friesland en Groningen tot ontwikkeling. Hierin kwam het slechts sporadisch tot onweer, maar viel veel meer regen dan in de strook met onweer boven het midden van het land. Op veel plaatsen lieten de buien in het noorden volgens de bij elkaar opgetelde radarbeelden tussen 15 en 25 millimeter regen achter. In het noordwesten van Friesland werd op enkele plaatsen 35 millimeter berekend, de witte stip op de Waddenzee stond gelijk aan circa 65 millimeter.
De lijn in het noorden had eveneens met een windsprong te maken, maar dan een die in de hogere delen van de atmosfeer op ongeveer een kilometer hoogte terug te vinden was. Was de wind daar op hoogte boven de Wadden oostelijk, wat verder naar het zuiden waaide een zuidwestelijke wind. Daar waar die twee windrichtingen bij elkaar kwamen, werden extra stijgbewegingen gegenereerd die in de onstabiele lucht voor buivorming zorgden.
Hagel tussen 2 en 2.30 uur afgelopen nacht kleurt de grond in Kesteren deels wit. Foto: Dorien Uijl.
Draaipunt
Vanochtend vroeg was op de radar mooi te zien hoe het draaipunt van het lagedrukgebied (te zien als een wervel bestaande uit buien) over het land trok. Aan het einde van de ochtend kwamen die buien boven het oosten van het land aan. Omdat toen ook de onstabielste lucht geleidelijk naar het oosten wegtrok, begon de buiigheid daarna vanuit het westen duidelijk af te nemen. In de kustgebieden en ook in het noorden brak op steeds meer plaatsen de zon door.
Nu het lagedrukgebied wegtrekt, kunnen we aan een rustige avond en nacht beginnen. Omdat het op de meeste plaatsen helder wordt en de wind wegvalt, kan het daarbij flink afkoelen. Op dit moment staat een minimumtemperatuur van lokaal 3 graden in de verwachting, maar bij voorgaande gelegenheden deze maand is het bij voorbeeld op de voormalige vliegbasis Twenthe al enkele keren gebeurd dat de werkelijke minimumtemperatuur nog enkele graden lager uitkwam. Wat dat betreft is ook de komende nacht er een om in de gaten te houden. Dat er op een enkele plek vorst aan de grond gaat optreden, lijkt in elk geval heel goed mogelijk.
Vanochtend waren de onweersbuien voorbij, maar de lucht was nog onstabiel. Deze foto van Ge Ensing uit Winterswijk laat dat duidelijk zien.
Aardige dag
Morgen wordt een aardige dag met behoorlijk wat zon maar vooral in de middag ook sluierbewolking. Omdat de wind naar zuidelijke richtingen draait, komt opnieuw warmere lucht het land binnen. De temperaturen gaan duidelijk omhoog. Blijft het kwik vandaag op de meeste plaatsen beneden 20 graden, morgen kunnen we met maxima tussen 20 graden in het noordwesten en 24 graden in het zuidoosten opnieuw van zomers weer spreken. Na morgen wordt het weer wisselvalliger en gaan de temperaturen geleidelijk omlaag.
Bron: Meteo Consult.